Constantin Tănase

Piei, Urgie! Teleportează-te!

 Citesc o știre, nu-mi vine a crede că e scrisă azi (adică ieri, 18 februarie 2013), mai strig o dată „Piei, Urgie!”, dar Urgia nu dispare. Citez: „Liberal-democraţii exprimă vot de neîncredere conducerii CNA, care a compromis reforma acestei instituţii importante în stat, dar şi valorile caracteristice unui stat de drept, acţionând la comandă politică. …PLDM condamnă intentarea dosarelor politice la comanda unor politicieni şi partide". Exact aceste lucruri le condamna PLDM când era în opoziție, iar dosarele politice erau intentate la comanda PCRM. Ce se întâmplă, de ce se întâmplă?

Voi încerca să explic cum înțeleg eu lucrurile, nu înainte însă de a mai remarca un detaliu: protagoniștii intentării dosarelor politice la comandă sunt aceiași, cei din epoca „vinerilor negre”. Citez un punct de vedere în acest sens: „Privesc la televizor și văd imaginea unui personaj pre numele său Zumbreanu, despre care presa a scris că este finul lui Plahotniuc, care nu are în ochii noștri nicio iotă de credibilitate, îndeplinind o comandă politică chiar în ziua în care șeful său de partid urmează să fie destituit din prezidiul Parlamentului. Este imaginea întruchipată a unui individ care pe timpurile regimului comunist opera arestări ale oamenilor de afaceri pentru a le prelua businessul. În oglinda inversată observăm chipurile lui Mejinski și Gurbulea, Zubic și Papuc, ale ciracilor din Procuratură și Centrul de teroare responsabili pentru arestarea unor personalități notorii, dar mai cu seamă a tinerilor care au participat la evenimentele din 7 aprilie 2009”. Rog cititorul să rețină un lucru foarte important: cuvintele de mai sus au fost scrise acum câteva zile de un ziarist care în perioada „vinerilor negre” la televiziunea de tristă faimă EU(roșca)TV acorda servicii mediatice foarte generoase guvernării Voronin. Mai amintim cititorilor că respectivul autor care acum, chipurile, regretă „teroarea împotriva unor personalități notorii” din timpul lui Voronin atunci măcelărea seară de seară aceste personalități notorii și justifica teroarea împotriva lor…

Piei, Urgie!

Am reprodus acest citat nu din plăcerea de a „mă răcori”, ci pentru a încerca să ne lămurim ce se întâmplă și de ce se întâmplă…
Nu e etic să te autocitezi, îmi cer scuze, dar rog cititorul să dea dovadă de răbdare și înțelegere, fiindcă de data asta gestul este absolut motivat. E vorba despre SISTEM. Ceea ce se întâmplă azi e produsul SISTEMULUI TICĂLOȘIT moștenit de actuala guvernare de la comuniști, mai precis spus, preluat creator de actuala guvernare necomunistă. După debarcarea comuniștilor, noua guvernare proeuropeană, înțelegând că SISTEMUL e o găinușă de aur care face ouă de aur, l-a păstrat, umanizându-i înfățișarea: l-a îmbrăcat în frac european, i-a spălat cizmele de sânge și i-a pus pe cap joben în loc de „pilotkă”. Noua guvernare ne-a înșelat și, în loc să distrugă SISTEMUL TICĂLOȘIT, l-a preluat punându-l să lucreze în interesul ei. Astfel, pe alocuri, „noua generație de politicieni” s-a dovedit a fi mai comunistă decât echipa lui Voronin.

O scurtă abatere de la subiect, dar absolut necesară în context: majoritatea participanților la vânătoarea din Pădurea Domnească, conform Comisiei de anchetă, au devenit vânători – fiți atenți! – acum un an-doi… Despre ce vorbește asta? Despre aceea că proaspeții vânători sunt cei veniți la treuca Puterii acum, deci e vorba de noua tagmă de boiernași intrați în slujba SISTEMULUI. Dacă SISTEMUL ar fi fost distrus, nu ar fi existat nici vânătoarea de tristă faimă.

După aceste reflecții, cu siguranță, vreun cititor (din cei care le știu și le pot face pe toate) mă va acuza că o fac pe deșteptul și pe viteazul de după război. Mă voi autocita pentru a dovedi că lucrurile nu stau deloc așa.

„Ne va învinge sistemul”?

Pe 12 noiembrie 2009 publicam un comentariu cu acest titlu în care aminteam că SISTEMUL, dacă nu e distrus, înghite națiuni, partide politice, șefi de state, mareșali, mari scriitori, ziariști, directori de școală, măturători de stradă. Aminteam în context și despre celebra mărturisire a ex-președintelui României Emil Constantinescu, care, refuzând să candideze încă pentru un mandat, a recunoscut că „l-a învins SISTEMUL”. Avertizam în acest comentariu că „înlocuirea conducerii politice comuniste a Moldovei cu una liberal-democratică, necomunistă și anticomunistă, nu a însemnat însă în niciun caz și înlocuirea Sistemului. „Sistemul a rămas, este puternic, nu atotputernic, iar situația actuală poate fi definită prin termenii revoluțiilor dintotdeauna: care pe care? Gravitatea momentului constă și în aceea că lupta „care pe care”. (…) Sistemul nu cedează. Sistemul creat de fostul regim. Această „verticală” este extraordinar de puternică și are capacitatea de a se regenera, de a „renaște din sine și prin sine”. E ca o șopârlă care, ca să supraviețuiască, își lasă coada. Sistemul („șopârla”) opune rezistență dârză la toate nivelurile; la ora actuală, însă, se pare că cea mai puternică rezistență acesta o opune la nivelul mediu, numit „raional”. Structurile raionale de conducere au fost „umplute” cu cadre comuniste. Aici se dă astăzi marea bătălie pentru democrație și viitorul european al Moldovei. Cadrele vechi se revopsesc, „se lipesc” de noua Putere ca timbrul de plic. Acest tip de „activiști” a fost definit magistral și foarte reușit de Voronin: „merzavțî” (nemernici). Din păcate, guvernul nu poate controla în totalitate situația la acest nivel. Semnalele alarmante ce ne parvin din teritoriu arată că vechea „șopârlă” raională „își lasă coada” și încearcă să se mențină la putere, compromițând astfel noua conducere politică centrală. (…) Sistemul creat de comuniști e în agonie și el poate fi învins prin solidaritatea noastră, a celor mulți și mici de la toate nivelurile „verticalei”, cu acele forțe politice ce și-au asumat în mod efectiv guvernarea”.

Nu mai citez. Cine ne citește pe site, poate da un link. Mi-am permis să citez pentru cititorii care ne citesc ziarul pe hârtie. Tot pentru aceștia reluăm încă un comentariu, care ne va ajuta să înțelegem mai bine lucrurile. Aici pun punct, fiind convins că un sistem ticăloșit este emanația (creatura) unei societăți ticăloșite.

Piei, Urgie! Teleportează-te

Arhivele nu ard: 12 noiembrie 2009
Miniștrii i-am schimbat. Dar sistemul?

…„Birocrația roșie, unsă cu toate alifiile, care a rămas încă din epoca lui Simion Grossu și care i-a slujit cu credință și pe Snegur, și pe Lucinschi, și pe Voronin, acum e gata să intre în serviciul noii Puteri. Conducerea Alianței le-a oferit un timp nepermis de mult pentru „meditare”, din care cauză mulți dintre vechii birocrați au înțeles că nu doar nu li se va întâmpla nimic, ci chiar că noua guvernare are nevoie de ei. Astfel, se naște o monstruoasă coaliție dintre vechi și nou care descurajează societatea, o lipsește de motivație, o înstrăinează de putere, deoarece lozinca schimbării, promisă în campania electorală, este compromisă. Păstrarea în funcție a vechii birocrații, îndeosebi a unor personalități de-a dreptul odioase, care au servit fostul regim, jignește societatea și este acea bombă cu efect întârziat pe care guvernarea și-o pune sub ea cu propria mânuță. Adevărul e că structurile statului fojgăiesc de activiști ai fostului partid de guvernământ, care torpilează orice inițiativă ce vine de sus, compromițând guvernarea. (…) Ei bine, Voronin a plecat, a plecat și Gurbulea… Dar ceilalți, executorii, n-au plecat! N-au plecat nici din Procuratură, nici din Învățământ, nici de la Interne… Ei continuă să activeze, ei formează acea masă critică despre care vorbeam mai sus că trebuie schimbată.

Actuala Putere încă nu a preluat puterea. Prin numirea unor noi miniștri și viceminiștri, nu deții puterea în această țară. Este o periculoasă iluzie, rătăcire pentru care vom plăti scump cu toții. Schimbând miniștrii, nu ai schimbat sistemul. Din câte îmi amintesc însă, în campania electorală, anume aceasta ni s-a promis – schimbarea sistemului, dar nu (numai) a actorilor”.

Nu am de adăugat nimic la ceea ce scriam în noiembrie 2009. Doar poate un singur „amănunt”: mulți dintre acei care ieri formau „crema” regimului comunist și băteau în mine pentru că îl critic pe Voronin, azi se află în serviciul Alianței și mă critică pentru că îl „atac” pe V. Filat. Iaca na!

Pieriți, urgiilor, teleportați-vă în neființă!  

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *