Astăzi 20 Ianuarie 2020, Luni - Ultima actualizare la ora 14:15
Abonamente

Timpul Local 13 August 2010, ora 05:24    Din editia print

Pietrosu, un sat terorizat de lupi

Marime Font
Imagini: 2

Locuitorii din satul Pietrosu, raionul Făleşti, de mai bine de un an sunt terorizaţi de o haită de lupi. Oamenii spun că vara aceasta animalele răpitoare au intrat chiar în sat, făcând prăpăd în gospodăriile mai multor ţărani. A intrat frica în pietroşeneni, ei spunând că de vreo 50 de ani nu s-a mai întâmplat aşa ceva. Oamenii se tem să iasă noaptea afară. Lupii au mâncat câteva zeci de oi, mai multe capre, câţiva viţei, un mânz etc. 

Ţăranii au ajuns la disperare. Mulţi şi-au adus animalele acasă de pe câmpuri, noaptea dorm iepureşte şi şi-au pregătit bâte în cazul în care lupul le va da târcoale.

Cu două săptămâni în urmă lupii au hăcuit viţelul familiei Coşăru din Pietrosu. Tatiana, stăpâna casei, ne-a spus că ei ţineau doi viţei pe un câmp de la marginea satului, la vreo 200 de metri depărtare de casa lor. Aşa procedează mai toţi ţăranii. Ei duc animalele în câmp primăvara şi le aduc acasă toamna, când acestea sunt grase şi frumoase, numai bune de vândut. Evident, stăpânul se duce în fiecare zi să adape animalele, să le schimbe locul. Tatiana presupune că lupii şi-au făcut vizuini în partea de sus a satului, unde în anii ’70 au avut loc alunecări de teren. O parte din sătenii care trăiau acolo s-au mutat cu traiul la Făleşti, iar alţii şi-au construit case în partea de jos a satului. Acel loc a rămas pustiu, au crescut copaci mari, buruiene înalte cât omul. Tatiana crede că anume aici s-ar fi oploşit haita de lupi. Deşi lupii sunt cunoscuţi mai mult ca prădători singuratici, femeia e sigură că viţelul ei a fost atacat de o haită. Aceştia au mâncat două capre priponite un pic mai la deal, iar de la viţel au mâncat doar un şold şi măruntaiele. De obicei, lupul dă târcoale satului cam o dată la două săptămâni, dar în ultimul timp ţăranii au observat că au fost omorâte animale mai multe zile la rând. Ei bănuiesc că lupoaica ar fi fătat şi, având pui, are nevoie de mai multă mâncare.


„Am 53 de ani, dar nu am mai văzut aşa ceva. Părinţii mi-au povestit că pe vremea tinereţii lor, iarna, când ieşeau noaptea afară, auzeau lupii în pădure urlând, dar nu intrau în sat. Acum dacă vara vin în sat, ce va fi la iarnă?”, se vaietă femeia.

De frica lupului şi-au vândut animalele

Vasile Grosu este cioban. Într-o noapte, lupii au dat târcoale turmei şi au ucis patru oi. Vasile spune că el personal a văzut lupul. Împreună cu băiatul său, au examinat urmele lăsate de lup. Ei susţin că acestea sunt mai mari decât ale unui câine. Ciobanul este nemulţumit de faptul că, cu vreo doi ani în urmă, poliţistul de sector i-a dat să semneze un contract prin care se angajează să nu aibă mai mult de un câine la 400 de oi. „Dar cine o să păzească oile? întreabă nedumerit ciobanul. El s-a plâns poliţistului, dar acesta a zis că nu are ce face. Lupii au pricinuit pagube familiei lui Slavic Rusu. Vasile Pohâlă şi Valeriu Tampei au rămas fără de viţei. Lui Leonid Mistreanu i-au mâncat mai multe oi etc. Unii, de frica lupului, şi-au vândut animalele.

Movila Măgurii, un loc plin de mistere

Pădurarul satului susţine că a văzut lupul plimbându-se prin pădure. Alţi pietroşeneni povestesc că au văzut o lupoaică cu lupi îndreptându-se spre Movila Măgurii. Unii zic că semăna mai mult a şacal, că era prea grebănoasă. Pietroşenenii nu exclud că vizuina lupului ar fi chiar la Movilă, aici fiind locul perfect unde animale sălbatice pot să trăiască liniştite. Movila Măgurii este un deal cu înălţimea de 378 metri (al doilea ca înălţime din Moldova), în vârful căruia este o cruce cam de vreo trei-patru metri. Este un peisaj de nedescris, cu multă vegetaţie. Se spune că aici, cu câteva secole în urmă, turcii au ascuns comori. Le-au acoperit cu pământ, astfel că s-a format o movilă. Totuşi, oamenii se uită cu înfrigurare la acest loc. Ei spun că toate persoanele care au încercat să caute comorile, au avut un sfârşit tragic. Cu câţiva ani în urmă, nişte tineri au început să sape în movilă, dar sătenii i-au alungat. Pentru ei Movila nu este doar un monument istoric, ci un loc plin de mister. Bătrânii spun că atunci când spre sat se abate vreo nenorocire, privesc cu spaimă spre Movilă. Cei superstiţioşi zic că dacă lupii s-au oploşit în acel loc, trebuie lăsaţi în pace. Sunt terorizate mai multe localităţi care se află în preajma Movilei Măgurii.

Oamenii sunt supăraţi pe primar

Ţăranii aşteaptă ajutor din partea statului, căci, spun ei, autoritatea locală nu se implică în niciun fel în rezolvarea problemei lor. Ei învinuiesc primăria că în loc să ia măsuri ca să-i apere de lupi, le-a spus oamenilor să-şi ţină animalele acasă. Pietroşenenii sunt supăraţi pe primar că nu e la serviciu tocmai când au mai mare nevoie de el. Nina Rusu, secretara Consiliului local, ne-a spus că primarul e în concediu şi e plecat din sat. „Noi nu ştim ce am putea face. Lupii se duc la vânat la 40 km. Dacă am şti unde le este vizuina, i-am împuşca. Au fost prin sat iarna. Apoi s-au liniştit, acum s-au întors. Nu e posibil să luăm vreo măsură. Anul trecut, prin dispoziţia primarului, am împuşcat câinii vagabonzi. Dar cu lupii nu ştim ce să facem”, ne-a spus ea. Strânge nedumerit din umeri şi poliţistul din sat, când este întrebat de vreun consătean ce să facă.

Lupi sau câini vagabonzi sălbăticiţi?

Ghenadi Grubîi, specialist la „Moldsilva”, ne-a spus că în R. Moldova, conform Legii 1538 din 1998 privind fondul ariilor naţionale protejate de stat, este interzisă împuşcarea lupilor. Aceste animale sunt incluse în lista speciilor rare. „Ultimul lup a fost împuşcat la noi prin anii ’60. Acum nu e exclus că or fi venit din Carpaţi, din cauza inundaţiilor. În unele raioane ale republicii lupii ar putea veni şi din stepele Ucrainei. Cine la noi a văzut un lup viu? Nu e exclus că oamenii îi confundă cu câinii vagabonzi, care sunt mai periculoşi fiindcă vânează în grup”, susţine specialistul.

Ideea că lupii ar putea fi confundaţi cu nişte maidanezi o susţine şi Iurie Beriucov, directorul Asociaţiei vânătorilor şi pescarilor din raionul Făleşti. „Nu avem lupi în raion. Anul trecut, în decembrie, am fost acolo şi am văzut că sunt câini sălbătici. Şapte sate de pe lângă Pietrosu au 36 de stâne de oi. Toamna, când ciobanii pleacă de la stână, lasă câinii pe dealuri. Ei sălbăticesc. Umblă în haite. Mănâncă oi, capre. Sunt extrem de agresivi, pot ataca şi oameni. O dovadă că sunt câini e faptul că lupii coboară în sate mai mult iarna, vara ei au destulă mâncare pe dealuri. Şi încă ceva. De obicei, lupul umblă singur, cu excepţia anumitor perioade. Iar câinii atacă în haite”, ne-a explicat cinegeticianul.

Iurie Beriucov consideră că vinovaţi de situaţia creată sunt ciobanii care vara înmulţesc câinii la stână, iar toamna, când se duc acasă, îi lasă pe dealuri. „Curând, în „Monitorul Oficial” va fi publicată o nouă lege despre lumea animală. Potrivit acesteia, în Moldova va fi interzis ca la păscut oile, caprele, vacile etc., turmele să fie însoţite de câini”, ne-a spus specialistul, care crede că astfel va descreşte numărul câinilor sălbăticiţi.

Indiferent dacă animalele oamenilor au fost sfâşiate de câini sau lupi, rămăşiţele ar trebui să fie duse la laborator să se vadă dacă nu cumva au fost atacate de un animal turbat. Din păcate, nimănui din Făleşti nu i-a venit în cap să-i sfătuiască pe ţărani să facă acest lucru. Ar fi extrem de periculos pentru oameni dacă în această zonă s-ar descoperi un focar de rabie.
 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 14:15

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

VIDEO / Rusia: Cinci morți, după spargerea unei conducte de apă caldă

Spargerea unei conducte cu apă caldă, în plină noapte, a ucis cel puțin cinci oameni și a rănit alți trei într-un hotel din centrul Rusiei, au anunțat luni autoritățile, citate de AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 20 Ianuarie 2020, ora: 13:58

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg

Ilan Șor: Vom construi la Hâncești un adevărat Strasbourg Din editia print

Consiliul electoral al circumscripției Hâncești a înregistrat grupul de inițiativă în susținerea candidatului Partidului Politic ȘOR la funcția de deputat, Vitalie Balinschi. Candidatura propusă locuitorilor circumscripției 38 Hâncești a fost prezentată în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 13:21

OPINIA CITITORULUI / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

OPINIA CITITORULUI  / Statalismul este preferat de românofobi și de cei care vor să fure miliarde

Un cititor a reacționat la editoriaul „Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 13:13

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Prietenii lui Dodon cad unul după altul //// Putin a cerut DEMISIA procurorului general al Rusiei, Iurie Ciaika

Procurorul general al Federației Ruse, Iurie Ciaika, va pleca din funcție la cererea lui Vladimir Putin, anunță serviciul de presă al Kremlinului. Putin îl propune în această funcție pe vice-președintele Cimitetului de Anchetă, Igor Krasnov.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 12:11

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

PPDA cere convocarea Comisiei securitate: „Dodon și-a depășit atribuțiile și acționează în interesele separatiștilor”

Șeful statului și-a depășit atribuțiile când a promis Tiraspolului și Moscovei anularea normei legale care prevede că din 10 ianuarie 2019 toate autovehiculele din stânga Nistrului pot intra în alte țări doar cu plăcuțe neutre de înmatriculare, însoțite de abțibildul MD lipit pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:46

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

Laura Urschi: Cum e să fii incurabil-bolnav în Moldova?

 Boala nu alege. Ea vine pur și simplu. Nechemată. Neașteptată. Nemiloasă. Ea vine și încearcă a-ți lua totul: profesie, prieteni, familie, casă, viață. Tu ai de ales: lupți sau nu. Simplu, da? Iar acum fără fabule abstracte și metafore.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 10:35

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

ULTIMA ORĂ /// Un membru al organizației teroriste ISIS a fost REȚINUT pe Aeroportul Chișinău (FOTO)

Polițiștii de frontieră în cooperare cu ofițerii Centrului Antiterorist al Serviciului de Informații și Securitate, au reținut un cetățean al Tadjikistanului, aflat în căutare ca fiind membru al organizației extremist-teroriste internaționale "DAESH", în...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 20 Ianuarie 2020, ora: 09:40 de Silviu Tănase

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști

Maia Sandu riscă să repete „performanța” lui Andrei Năstase de la alegerile locale, dacă îi va trata cu dispreț pe unioniști Din editia print

Zilele trecute lidera PAS Maia Sandu a oferit un interviu pentru TVR Moldova unde a conturat primele teze referitoare la viitoarea campanie prezidențială. Deși a ezitat să-și anunțe participarea în viitoarea campanie prezidențială, declarând că „PAS va susține un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:31

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Iurie Reniță: Majoritatea absolută a factorilor politici decizionali de la Chișinău manifestă o atitudine exclusiv conjuncturală și ipocrită față de România

Recentele declarații ale Președintelui K. Iohannis, Premierului L. Orban și ale Ambasadorului D. Ioniță vis-à-vis de realitățile politice din Republica Moldova au fost mai mult decât necesare, ele fiind așteptate de mult timp mai ales de către cei care simt, gândesc...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Un nou proprietar, în locul lui Oleg Cristal, la televiziuni din holdingul lui Plahotniuc (Mold-street)

Firma Telestar Media SRL ce deține drepturile de emisie a posturilor de televiziune Canal 2 și Canal 3, ce fac parte din holdingul media al oligarhului Vladimir Plahotniuc are un nou proprietar.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 09:04

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

DOCUMENTE BOMBĂ /// Viorel Morari ar fi pornit URMĂRIREA PENALĂ împotriva „Exclusiv Media” fondată de Furculiță, un apropiat de-a lui Igor Dodon (ZDG.MD)

Procesul penal pe faptul unei eventuale finanțări din exterior a PSRM a fost conexat la cauza penală pe faptul spălării banilor în proporții deosebit de mari cu implicarea „Exclusiv Media”, al cărei fondator este deputatul socialist Corneliu Furculiță. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:43

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

EVENIMENT /// Moldovan Design Week

Rezervă-ți un loc la MDW 2020.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:35

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Carnea printată 3D pe care nu o deosebești de cea reală

Într-un context tot mai schimbător din punct de vedere climatic, industria alimentară caută soluții. Carnea printată 3D ar putea fi una dintre ele. Îți spuneam, recent, de carnea artificială, creată în laborator, cea care începe să câștige teren și care...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:27

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Cine ești când bei și cum ți se schimbă personalitatea

Oamenii de știință sunt fascinați de mult timp de efectul băuturilor alcoolice asupra organismului uman și, mai ales, asupra personalității. Cât de mult te schimbădouă pahare de vin sau trei pahare de whiskey. Mulți oameni beau un pahar ca să prindă curaj, înainte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:20

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Cum va fi vremea în 7 ZILE. Prognoza meteo - FOTO

Potrivit meteorologilor se prevede cer variabil, fara precipitatii. Presiunea atmosferica va fi inalta. In cursul noptii, in nord se asteapta -6 grade, ziua termometrele vor indica 3 grade.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 08:10

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

FOTO/ Cei 11 cetățeni ucraineni, decedați în urma prăbușirii avionului lângă Teheran, au fost repatriați în Ucraina

Corpurile celor 11 cetățeni ucraineni, 9 membri ai echipajului și 2 pasageri, care au murit în momentul în care un avion de pasageri a fost doborât de două rachete în Iran, ,,s-au întors acasă”. Sute de oameni, inclusiv angajați ai aeroportului din Kiev,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:55

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

NOI REGULI la înscrierea pentru proba practică la examenul auto - FOTO

Candidații pentru a primi permisul de conducere semnalează noi probleme la programarea online pentru examenul practic la șoferie. Chiar și la programarea urgentă, costul căreia este, potrivit site-ului ASP, 300 de lei, candidații întâlnesc probleme, unii primesc eroare atunci...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:43

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

CUTREMUR VIOLENT: 6,2 grade pe scara Richter

Un cutremur cu magnitudinea 6,2 grade pe scara Richter s-a produs, duminică, în Indonezia.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 20 Ianuarie 2020, ora: 07:39

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 20 IANUARIE 2020. SĂGETĂTORII SE MOBILIZEAZĂ EXCEPȚIONAL

Horoscopul zilei de 20 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 20 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 20...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 20 Ianuarie 2020, ora: 07:38

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Detalii tulburătoare în cazul crimei din ORHEI. Copilul de 12 ani a fost ucis pentru o platformă XBOX

Au apărut noi detalii despre odioasa crimă care a avut loc ieri, 18 ianuarie, la Orhei, unde un minor l-a asasinat pe altul. Oamenii legii au stabilit identitatea victimei. Acesta s-a dovedit un copil în vârstă de 12 ani. Suspectul, un alt copil de 14 ani, inițial le-a spus...

( ) Citeşte tot articolul

Sport 20 Ianuarie 2020, ora: 05:53

Simona Halep a revenit pe locul 3 WTA, luni, în chiar prima zi a turneului de Mare Şlem din Australia. Constănţeanca a făcut din nou rocadă cu Naomi Osaka, japoneza coborând pe poziţia a patra.

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 20 Ianuarie 2020, ora: 01:52

Scriem și vorbim corect românește!

Scriem și vorbim corect românește!

Dicționar al greșelilor de limbă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:59

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

SpaceX a simulat cu succes revenirea de urgenţă pe Pământ a unei capsule pentru astronauţi

 SpaceX, compania miliardarului Elon Musk, a simulat cu succes o aterizare de urgenţă, într-un test dramatic al sistemului de anulare a misiunii unei capsule pentru astronauţi, realizat fără echipaj. Succesul testului pune bazele misiunii SpaceX de a transporta pentru prima oară...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:54

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

Administraţia Trump propune relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse la iniţiativa lui Michelle Obama

 Administraţia Trump a propus, zilele trecute, relaxarea standardelor nutriţionale din şcoli, introduse de fosta primă doamnă Michelle Obama, astfel încât elevii să fie mai dornici să mănânce produsele care li se oferă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Ianuarie 2020, ora: 20:37

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Radu Muntean a regizat un film documentar despre Simona Halep. Vedeți primele imagini / VIDEO

Primul extras din film a fost făcut public azi de Simona Halep și arată câteva secvențe din antrenamentele sale pentru primul grand slam al anului – Australian Open, alături de antrenorul său, australianul Darren Cahill.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)