Actualitate

Ping-pong cu maidanezi: Dorin Chirtoaca vs. Brigitte Bardot

Junele primar nu cedeaza, pentru ca 2000 de persoane au fost muscate de caini doar in 2009

Primarul Dorin Chirtoaca a primit o scrisoare de la Brigitte Bardot, cea mai frumoasa actrita a anilor ’60, care isi exprima indignarea fata de metoda „inumana” de a scapa de cainii vagabonzi din capitala Republicii Moldova. Primarul Chisinaului a promis ca ii va scrie raspuns si ca va anexa poze cu copii mutilati si certificatul de deces al unui angajat de la „Spatiile Verzi” care a murit dupa ce a fost muscat de un caine.

Brigitte Bardot a decis sa scrie autoritatilor capitalei dupa ce pe YouTube au aparut imagini datate cu 12 februarie si pe care erau aratati maidanezi eutanasiati. „Am fost informata despre decizia dvs. de a masacra maidanezii din oras. Nu-mi pot imagina ca ati putea ordona asemenea acte! Va rog sa dezmintiti, in cel mai scurt timp, aceasta noutate oribila”, se mentioneaza in scrisoare. Tudor Maniv, seful intreprinderii municipale „Regia Autosalubritate”, a declarat pentru TIMPUL ca imaginile sunt trucate si ca ele au mai circulat pe Internet acum cinci ani. „O asteptam pe Bardot cu mare placere la noi, daca vine cu investitii”, a spus Maniv.

Ieri, in cadrul sedintei operative, primarul a anuntat ca si el sustine lupta pentru protectia animalelor, dar ca ar incepe cu interzicerea vanatorii. „Cand pentru distractie sunt impuscate caprioare, mistreti, fazani, mi se pare la fel de grav ca si atunci cand cainii bolnavi de rabie ataca copiii”.

Tudor Maniv ne-a spus ca el a incercat de nenumarate ori sa cheme la discutii asociatiile care se ocupa de protectia animalelor, inca acestea nu s-au aratat prea deschise pentru colaborare, avand „alte interese”. El afirma ca in capitala nu ar fi atat de multi maidanezi daca locuitorii din suburbii nu ar aduce cu ei patrupezii.

Potrivit informatiei furnizate de Centrul municipal de medicina preventiva, din 2006 si pana in 2009, peste 7000 de chisinauieni au fost traumatizati de maidanezi. Numarul unor astfel de cazuri este in crestere. De exemplu, in 2009 au fost muscate 2014 persoane. Dintre acestea, 270 de persoane au necesitat tratament antibacterian, pentru care s-au cheltuit circa 210 mii de lei.
Am incercat sa aflam cum a fost rezolvata o problema similara in capitalele altor state. De exemplu, in Germania au scapat de maidanezi, prin anii ’80, in urma unei vaste campanii de eutanasiere. La eutanasiere s-a recurs, cu mai multi ani in urma, la Kiev, Bucuresti, in unele orase din Franta.

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *