Astăzi 12 Decembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 14:13
Abonamente

Istorie 27 Septembrie 2013, ora 06:10    Din editia print

În culisele IstorieiPIONIERII OPEREI NAȚIONALE DIN BASARABIA

Marime Font

Formarea României Mari a adus în Basarabia și mari transformări culturale. S-a naționalizat învățământul, s-a format o Societate a Scriitorilor Basarabeni, o Societate de Arte Frumoase din Basarabia ș.a. 

Lumea muzicală a Chișinăului era și ea în căutarea unei formule de racordare la noile realități. Trebuia fondată Opera Basarabeană... 

Jean Bobescu este un nume azi uitat de marele public al Basarabiei. Odinioară însă, numele Bobescu suna frecvent și era un nume care te aducea cu gândul la operetă și la operă. Tatăl Aron Bobescu, fondator al unui ansamblu de operetă, era cunoscut în Basarabia, iar fiul lui, Jean Bobescu, a pus baza primului ansamblu de operă basarabeană. Biografia lui este foarte interesantă și instructivă. Născut la 5 aprilie 1890, la Iași în familia unor actori de operetă, el de mic copil a avut parte de o viață de actor ambulant. Și tot de mic copil a urcat pe scenă. Mai întâi ca actor, apoi ca muzicant și în cele din urmă, ca dirijor, ajungând cu timpul o celebritate a vremii.


În 1907 s-s înscris la Conservatorul din Iași unde a studiat la Sofia Teodoreanu, fiica lui Gavriil Musicescu, solfegiul și teoria, vioara - la Teodor Teodorini, iar armonia și compoziția cu profesorul Al. Zirra.

A debutat ca dirijor la București, în 1916, când de la pupitru a dirijat opera Bărbierul din Sevilla de G. Rossini, în compania de operă Guriță-Corfescu.

Din 1921 până în 1940 a activat la Cluj unde a dirijat 63 de opere în 1271 de spectacole. În 1940 este transferat la București ca dirijor la Opera Română. În paralel, din 1950 este și profesor la Conservatorul Ciprian Porumbescu.

A dirijat opere la teatrele din Franța, Austria, Anglia, Belgia, Cehoslovacia, Polonia, Turcia ș.a.

S-a stins din viață la 5 august 1981 la București, dar dincolo de muzică a reușit să lase posterității un volum de memorii La pupitrul operei (București, 1964) din care aflăm misterul apariției și dispariției operei basarabene:

În anul 1919 am început organizarea unui ansamblu de operă la Chişinău. Cu partea artistică mă ocupam eu şi Athanasiu, iar de latura materială avea să se ocupe Bojenia Belousova, care avea un magazin de instrumente muzicale şi o agenţie teatrală în Chişinău. Iubitoare de „muzică şi teatru” Bojenia Belousova crease o atmosferă vie, o animaţie deosebită în Chişinău şi, prin agenţia teatrală, reuşea să atragă şi să încheie contracte cu mari artişti străini, care îşi dădeau contribuţia în diferite concerte şi reprezentaţii teatrale, pe scena sălii „Blagarodnaia Sobranie” (Clubul Nobilimii--Iu. C.). Când am ajuns acolo, se vorbea despre Rubinştein, despre Şaliapin, iar acesta din urmă a menţionat în memoriile sale câteva impresii referitoare la Cavalleria şi Paiaţe date aici de o trupă italiană. Deci, cu ajutorul Belousovei am angajat cântăreţi de înaltă clasă, ca basul Steiner, baritonul Costescu-Duca, tenorul Borelli, a cărui voce atingea cu uşurinţă un do plin. Venise acolo şi primadona Elena Ivony. Foarte rar lucru, această cântăreaţă ajunsese mare artistă fără să fi avut o serioasă cultură muzicală. În repertoriul ei figurau peste 40 de opere, șapte pe care le învăţase, ca să ne exprimăm într-un termen argotic, după ureche. Elena Ivony avea un simţ muzical excepţional de dezvoltat şi o voce de o claritate desăvârşită. Percepea efectele orchestrale şi distingea instrumentele la cele mai fine nuanţe.

Ivony a fost angajată, după câţiva ani, la opera din Bucureşti. A plecat în turnee prin Italia şi pe urmă n-am mai auzit de dânsa. A dispărut. Ansamblul de operă din Chişinău avea un cor redus, dar foarte puternic. Cele 20 de persoane recrutate din corurile bisericeşti întruneau calităţi nebănuite. În momentele dinamice, de forţă, glasurile acestea foarte frumoase, bine cultivate, căpătau amploare şi-mi făcea impresia că numărul lor s-a dublat. (Deseori am avut prilejul să verific calitatea corală a ruşilor, pasiunea lor pentru muzica vocală, tradiţiile pe care popoarele din răsărit le au în acest domeniu). Orchestra ansamblului de operă era şi ea restrânsă, alcătuită tot din elemente locale. Aveam şase viori prime, patru viori secunde, două viole, un contrabas, două flaute, două oboaie, două fagoturi, două clarinete, două trombe, trei tromboni, doi corni, un timpan. Repertoriul pe care ni l-am alcătuit cuprindea Rigoletto, Faust, Aida, Ebreea, Tosca, Cavalleria, Paiaţe, fragmente din opera Rusalka (rolul morarului îl deţinea Melnik, care cântase la opera din Petrograd, iar mai târziu la Scala şi în America), din Dama de pică şi altele. Mă ocupam şi cu punerea în scenă şi cu pregătirea muzicală a ansamblului. Aveam avantajul că lucram cu solişti consacraţi, care cunoşteau foarte bine rolurile, partea cea mai dificilă ţinând de pregătirea corului şi a orchestrei. Montarea operelor în această stagiune s-a realizat cu iscusinţă şi rapiditate, aşa încât într-o singură vară, cu un ansamblu nou, s-au putut reprezenta multe opere care cer temeinică pregătire şi un studiu adâncit. Chiar de la primul spectacol, cu opera Faust, primirea ce ne-a făcut-o publicul a fost mai mult decât entuziastă. Cronici elogioase n-au întârziat să apară în gazetele locale. Aceste cronici menţionau „nedumerirea” şi „revelaţia” opiniei publice în faţa ansamblului de operă, munca pe care Athanasiu şi cu mine am desfăşurat-o „fără zgomot, sistematic”, descriau „sala ticsită” de lume precum şi condiţiile noastre de lucru. Nu se putea să fie trecută cu vederea „scenăria cam săracă”. În schimb, interpreţii noştri au stârnit admiraţie.
Un interviu pe care l-am acordat, la sfârşitul stagiunii, ziarului „Rampa” concentrează o parte din ideile pe care şi azi le-aş releva în acelaşi chip. Spuneam atunci:
– Am avut la Chişinău o stagiune bună. Trupa de sub direcţia mea număra peste 15 solişti, cu un cor şi o orchestră simfonică de 50 de persoane.
– Cât timp aţi jucat?
– Timp de patru luni am jucat de trei ori pe săptămână. În Chişinău e un public foarte bun pentru teatru, dar cu osebire pentru muzică. Am avut adesea săli pline, însă cum cheltuielile erau mari, m-am ales cu deficit.
– Pe cine aveaţi în trupă?
– Soprana Ivony, tenorul Borelli, baritonul Athanasiu şi Costescu-Duca, basul Steiner, apoi doi cântăreţi ruşi, Melnik şi Nagacevski (Ambii basarabeni, primul din Chișinău, cel de al doilea din Țibirica, Orhei - Iu. C.). Voiam ca să dau, cu acest ansamblu, o serie de reprezentaţii în ţară, dar nu m-am putut duce decât la Brăila şi Galaţi, căci sezonul de teatru – în mai, când am terminat acolo – era prea avansat pentru a mă hazarda la o serie de spectacole în teatru închis, în Capitală.
– Aţi cântat numai opere, în Chişinău?
– Am dat şi zece simfonice cu orchestra mea, interpretând pagini din Beethoven, Grieg, Saint-Saens, Ceaikovski, Grecianinov etc. Pot spune că şi aceste concerte s-au bucurat de o primire caldă, pe care de altfel numeroşii iubitori de muzică din Chişinău nu mi-au precupeţit-o niciodată.
– Rămâneţi mult în Bucureşti?
– Stau numai câteva zile şi apoi plec din nou la Chişinău. Venisem în vederea înjghebării Operei române, dar dificultăţile ce ni s-au pus în cale sânt atât de mari şi reaua voinţă atât de manifestată, încât deocamdată renunţ.
Mă gândesc, azi, cât de puţine detalii ale activităţii noastre artistice se transmit şi rămân gravate în notele, cronicile şi interviurile pe care le citim, după ani de zile, în presa timpului! Şi cu toate acestea ne reîntoarcem la ele în mod constant, ca la nişte martori fideli. Îmi amintesc, citind alte articole, de reprezentaţiile pe care ansamblul de operă le-a dat la Iaşi cu Aida, Faust şi Traviata. Rezultatele au fost întristătoare. N-am mai găsit în Iaşi publicul avid de muzică, de artă şi spectacolele noastre de operă s-au desfăşurat în faţa unor săli pe jumătate goale. Ziarul local făcea următoarea remarcă:
„Cine a ascultat Cavalleria Rusticana, Dama de pică sau fastuosul spectacol de aseară al Aidei – în care s-au produs câteva admirabile şi originale numere de balet – n-a putut avea decât o supremă mulţumire sufletească şi un adânc regret că asemenea spectacole de artă adevărată nu sânt frecventate de ieşeni”.
Admiratorii noştri plecaseră, activitatea artistică începuse să stagneze şi Iaşul îşi recăpăta starea de apatie pe care adeseori i-o aşternuse pe faţă indiferenţa oficialităţilor pentru cultură. De aceea, ansamblul nostru a trebuit să se îndrepte spre centre mai înfloritoare, cu o puternică activitate negustorească şi industrială. Ne-am deplasat cu întregul ansamblu de operă la Galaţi şi, după câteva spectacole cu săli goale, ne-am văzut în cel mai grav impas material. Galaţiul care deţine azi un teatru muzical, o filarmonică, un teatru de stat, care are numeroase cinematografe, cu greu ne-ar putea reaminti de ceea ce a fost, de publicul de odinioară alcătuit din negustori, moşieri, industriaşi, pentru care opera noastră părea o aventură artistică demnă de dispreţ.
Biata Belousova! Ce milă îmi era de ea! Investise toate fondurile de care putea să dispună, făcuse împrumuturi serioase numai pentru a putea să susţină turneul nostru şi, în mai puţin de două săptămâni, s-a văzut definitiv ruinată. O prăbuşire asemănătoare suferise şi ansamblul Guriţă-Corfescu, înainte de război. Bojenia Belousova asista la dezastru fără să poată face nimic. Intervenţia noastră la autorităţile oraşului n-a dat nici un rezultat, aşa că Belousova şi-a vândut ultimul inel pe care îl avea, ca să poată face rost de bani de drum. Ne-am îndreptat spre gară plini de mâhnire şi acolo ne-am despărţit pentru totdeauna. Trăiam un sentiment aparte. Îmi pierdeam oamenii cu care am lucrat, vedeam risipindu-se un ansamblu de operă închegat şi priveam cu ochii în lacrimi cum dispar Elena Ivony şi Enrichetta Rodrigo, Athanasiu şi Borelli, Costescu-Duca, Nagacevski, Malone-tati, Izov şi toţi ceilalţi, pe care nici o forţă nu avea să-i mai reunească vreodată. Se duceau toate proiectele mele, toate visurile legate de organizarea unui ansamblu temeinic, statornic de operă, se risipise toată munca, pasiunea, dragostea pe care le investisem în această întreprindere artistică. Am expediat la Bucureşti lăzile cu costume împrumutate de la Teatrul Naţional şi, cu ultimul tren, am plecat la Bucureşti, năzuind să-mi reiau vechea ocupaţie didactică, singura care putea să-mi redea liniştea şi siguranţa zilei de mâine.
Pe Bojenia Belousova n-am mai văzut-o niciodată şi am auzit că această femeie plină de energie, devotată muzicii până la uitarea de sine, a trăit în cea mai neagră mizerie ultimii ani de viaţă şi a murit uitată, pe un pat acoperit cu rogojini, împărtăşind soarta multor animatori de artă în regimul de tristă amintire.

Etapele evoluției operei noastre le găsim în cartea lui Aurelian Dănilă Opera basarabeană (Chișinău, 2005) și în Enciclopedia interpreților din Moldova (1999) de Serafim Buzilă, și în alte ediții.

Peste ani s-a reușit ca la Chișinău să fie totuși organizată o operă basarabeană, dar noi nu putem uita de pionierii acestei inițiative...

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:13

Cine a votat în Parlamentul European împotriva intrării României în Schengen

Plenul Parlamentului European a votat ieri o recomandare pentru primirea României și Bulgariei în Spațiul Schengen. Europarlamentarul PSD, Andi Cristea, dezvăluie însă dedesubturile acestui vot. Deși votul a fost unul masiv Pentru, europarlamentarul PSD arată că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:11

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea IMPLICA în alegerile din R.Moldova

Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută marți, 11 decembrie, de către Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Derek J. Hogan, în timpul unei vizite oficiale...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 14:01

Spania, a patra economie a zonei euro, va majora cu 22% salariul minim lunar, la 900 de euro, a anunţat miercuri premierul Pedro Sanchez, transmite Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 13:17

Primăriile din R. Moldova, care au semnat acorduri de înfrățire localitățile din România, vor putea beneficia de finanțare de la bugetele locale ale acestora sau din fondurile europene destinate administrației publice locale de peste Prut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 13:06

Suspectul a fost identificat. Chérif Chekatt este numele principalului suspect în cazul atacului armat. Sute de polițiști au participat la operațiunea de căutare a acestuia în urma incidentului din Strasbourg din estul Franței.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:58

Terenul Stadionului Republican va fi transmis în proprietate Ambasadei SUA în R. Moldova

Terenul Stadionului Republican va fi transmis în proprietate Ambasadei SUA în R. Moldova

Decretul de promulgare a legii cu privire la transmiterea cu titlu oneros a unui bun imobil, semnat de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, a fost publicat în Monitorul Oficial. Documentul face parte din cele cinci semnate de speaker după ce şeful statului Igor Dodon a refuzat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:40

VIDEO / SUPER-ROBOTUL rus lăudat pe un post național s-a dovedit a fi un actor COSTUMAT

VIDEO / SUPER-ROBOTUL rus lăudat pe un post național s-a dovedit a fi un actor COSTUMAT

La 11 decembrie, în orașul Iaroslavl din Rusia, s-a deschis Forumul „ProeKTOriA”, dedicat invatamantului profesional. Judecând dupa reportajul jurnaliștilor „Vesti Iaroslavl”, la forum a participat și un robot umanoid ”Boris”, despre care postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 11:36

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinurile moldoveneşti vor putea obţine Indicație Geografică Protejată

Divinul moldovenesc va obţine recunoașterea internațională odată cu aplicarea Indicației Geografice Protejate „Divin”. Concluzia a fost prezentată de experţi de la Oficiul Național al Viei și Vinului şi experţi internaţionali în cadrul unui seminar desfăşurat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 10:54

Putin și trecutul murdar de la KGB. Confirmare la cel mai înalt nivel

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, primește o nouă lovitură. Legitimația Stasi, de pe vremea când acesta era agent KGB, a fost descoperită.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:39

Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

Rusia masează arsenal militar în Marea Neagră. Ce poate face România

Conflictul din zona Mării Negre poate fi catalogat ca un război virtual cu mize militare şi economice, sunt de părere analiştii militari care atrag atenţia că România se află la mijloc pentru că urmează să exploateze zăcămintele din Marea Neagră, ceea ce, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:36

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Universității de Stat din Moldova

Diplomă dublă în Securitatea Informației pentru studenții Universității de Stat din Moldova

În conformitate cu Planul strategic de acțiuni din cadrul Proiectului Erasmus+ CBHE “Licence, Master professionnels pour le développement, l’administration, la gestion, la protection des systèmes et réseaux informatiques dans les entreprises en Moldavie, au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:29

Ploaia de stele Geminide: Când va avea loc şi cum puteţi urmări fenomenul astronomic din România

Ploaia de stele Geminide: Când va avea loc şi cum puteţi urmări fenomenul astronomic din România

În anumite perioade din an avem parte de ceea ce oamenii numesc „ploaie de stele”. La sfârşitul fiecărui an, spectacolul de pe cer este încheiat de curentul de meteori Geminide.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 09:08

Ucrainenii îşi abandonează rablele în România. Cum câştigă mii de euro din această afacere

O lege votată recent de parlamentul din Ucraina umple România de rable. Şoferii ucraineni sunt obligaţi să plătească taxe şi impozite uriaşe de câteva mii de euro, pentru maşinile vechi aduse de Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:59

„Aţi votat pentru a face parte din Occident şi ei (ruşii) nu acceptă această decizie a dumneavoastră”

Rusia nu şi-a abandonat interesele şi continuă să îşi menţină o influenţă semnificativă în Europa Centrală şi de Est, unde se află şi România, ţară care a optat să adere la organizaţii precum Uniunea Europeană şi NATO, a subliniat marţi Matthew Boyse, noul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:48

Cutremur în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73 de kilometri adâncime

Un nou cutremur a avut loc în România, în această dimineaţă. Seismul s-a produs în Vrancea, la 73 de kilometri adâncime.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 08:46

Victor Ponta: România trebuia să organizeze o întâlnire între liderii UE și PE

În timpul președinției în Consiliul Uniunii Europene, România trebuia să organizeze o întâlnire la Iași între liderii Uniunii Europene și liderii celor trei țări din Parteneriatul Estic care au semnate acorduri de asociere. Declarația a fost făcută de...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 12 Decembrie 2018, ora: 08:38

Detalii uluitoare despre atacatorul din Strasbourg. Cine este Chérif Chekatt

Suspectul în cazul atacului cu armă de foc de la târgul de Crăciun din Strasbourg este cunoscut de poliţie în legătură cu activitate infracţională fără caracter terorist a declarat marţi seară ministrul de interne francez Christophe Castaner.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 12 Decembrie 2018, ora: 08:35

Horoscop 12 decembrie 2018. Oportunităţi în afaceri şi o frumoasă poveste de dragoste

Horoscop 12 decembrie 2018. O zi plină cu oportunităţi, mai ales în afaceri. Fiţi cu ochii în patru, vigilenţi mai ales în privinţa colegilor de la serviciu. Invidia s-ar putea să îi întoarcă împotriva voastră. În dragoste, unii nativi s-ar...

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 12 Decembrie 2018, ora: 08:00

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

(SĂNĂTATE) Ce se întâmplă în corpul tău când renunți la carne

Carnea are un rol foarte important în alimentație, dar tot mai multe persoane aleg să renunțe la ea. Înainte să faci asta, ar trebui să știi ce se petrece în organismul tău când iei această decizie. 

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 12 Decembrie 2018, ora: 07:55

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 12 Decembrie 2018, ora: 00:13

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

ULTIMA ORĂ /// Declarație șocantă a unui general: Ucraina POATE și TREBUIE să aibă arme NUCLEARE

Fostul trimis al Ucrainei la NATO, generalul-maior Petro Garașciuk, a declarat într-un interviu acordat televiziunii ucrainene Obozrevatel, faptul că Ucraina are capacități unice - intelectuale, organizaționale și financiare - pentru a crea arme nucleare.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 22:37

VIDEO / Atac armat în centrul orașului Strasbourg, lângă Târgul de Crăciun. Nou bilanț: 3 morți și 12 răniți / Continuă căutările pentru prinderea atacatorului / Franţa trece la nivelul de alertă „urgenţă atentat”

VIDEO / Atac armat în centrul orașului Strasbourg, lângă Târgul de Crăciun. Nou bilanț: 3 morți și 12 răniți / Continuă căutările pentru prinderea atacatorului / Franţa trece la nivelul de alertă „urgenţă atentat” Din editia print

 Împușcături în estul orașului Strasbourg, în apropierea unui târg de Crăciun. Cel puțin o persoană a murit, iar șase au fost rănite.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 11 Decembrie 2018, ora: 21:59

Elevii moldoveni au obținut șase medalii la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori

Elevii moldoveni au obținut șase medalii la Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori

 Elevii din Republica Moldova au obținut o medalie de argint și cinci de bronz la cea de-a 15-a ediție a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori, transmite MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)