Culinar.md

Piper alb, roşu, negru sau verde?

Unul dintre cele mai populare condimente din bucătăria românească şi europeană, piperul are importante efecte benefice asupra organismului. Stimulează papilele gustative şi secreţia sucurilor digestive, motiv pentru care utilizarea sa în bucate ajută la o digestie mai bună. Contribuie la încetinirea înmulţirii bacteriilor din tractul intestinal şi previne formarea gazelor. Prin urmare, e recomandat la orice masă, în oricare dintre cele patru forme ale sale: piper negru, alb, verde sau roşu.

PIPERUL ALB. Dacă l-aţi folosit în mâncare, la sigur aţi observat că piperul alb e mai iute decât piperul negru, dar are o aromă mai slabă. Este folosit cu precădere în mâncărurile în care este necesară adăugarea iuţelii fără a afecta însă aroma sau culoarea mâncării. Se obţine prin culegerea boabelor complet coapte care sunt ţinute apoi în apă până se decojesc. Partea atât de albă este de fapt miezul fructului.

PIPERUL NEGRU. Cel mai popular tip de piper – piperul negru – se obţine din boabe de culoare verde culese aproape de perioada de coacere, dar înainte de a fi complet coapte. Boabele se înnegresc în timp ce sunt ţinute la uscat la temperaturi medii. Are o aromă puternică şi un gust foarte iute.

PIPERUL VERDE. Piperul verde şi cel negru sunt cele mai aromate tipuri. Pentru a obţine această culoare, boabele de piper se recoltează devreme şi se conservă fie prin tratare termică la temperaturi mari, fie în sare sau oţet. E mai puţin iute datorită faptului că e recoltat înainte de a se coace. Este utilizat preponderent în prepararea sosurilor pentru friptură şi grătar şi a muştarului. Se recomandă utilizarea lui în mâncărurile cu gust delicat, în care e necesar un tip de piper mai puţin iute.

PIPERUL ROŞU. Spre deosebire de celelalte tipuri de piper, cel roşu este puţin dulce. Este considerat mai iute şi mai aromat decât piperul verde. Am cunoscut oameni alergici la piper şi care nu suportă nici măcar ideea de a-l şti în mâncare, cunosc oameni care adoră anumite tipuri de piper, fiecare după gustul lui, dar eu nu îmi imaginez o mâncare făcută de mine fără strop de piper datorită aromei speciale pe care o dă bucatelor.

www.culinar.md
Sursa: Timpul Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *