Cultură

„Piraţii din Caraibe 4”, o odisee către zborul eternei tinereţi

Episodul patru din saga aventurilor piratereşti – cu spiritul scânteietor al lui Johnny Depp, cu şarmul Penelopei Cruz, cu calmul şi umorul lui Ian McShane şi Geoffrey Rush – se anunţa a fi o reuşită, alegând să graviteze în jurul mitului tinereţii fără bătrâneţe, al cântecului de sirene şi al piratului Barbăneagră (se zice că ar fi existat în realitate). Printre personajele noi, se remarcă prima femeie-pirat, enigmatica Angelica (Penelope Cruz) – poznaşă şi nostimă, diabolică şi gingaşă, relaţia de dragoste-ură dintre ea şi Jack Sparrow conferă o dimensiune neaşteptată poveştii.

Apropo, când vedeţi filmul, vă îndemn să observaţi vestimentaţia piratului Jack Sparrow. În look-ul inventat de actor nimic nu e la întâmplare: fiece detaliu este semnificativ, de la flecuşteţele din peruca lui Jack, suvenire de aventurier, aduceri aminte din călătoriile sale pe mări, monede, perle, bijuterii, o agrafă din os de ren, la tuşele negre sub ochi – Depp observase aşa ceva la nomazii din deşert care-şi protejează văzul de puternica refracţie a razelor solare. Pentru aceasta, responsabila de machiaj a comandat o vopsea specială direct din India… De brâul temutului pirat atârnă ţeasta smochinită a mamei sale, pe cap poartă un tricorn de piele confecţionat de meşterul italian Bruno Pieroni. O mănuşă fără degete îi protejează palmele, aşa cum a văzut că fac marinarii de pe veliere. Apoi, cele patru inele: cel de pe indexul dreptei, un smarald montat pe două cranii, îi aparţine chiar actorului şi a fost procurat în 1989 pentru o şedinţă foto. Pe arătătorul stângii, o copie fidelă a unui inel greco-roman de acum 2400 de ani, originalul aparţinând unui prieten de-al lui Depp. Apoi, un inel verde cu dragon adus, cică, din Asia. Şi, în sfârşit, un inel cu floare pe care Jack l-ar fi subtilizat de la o văduvă spaniolă cu care trăise o aventură amoroasă. Apoi, dinţii de aur – „toţi piraţii îi au” -, curelele de mai mare dragul – „mi-am dorit două, să pot agăţa de ele felurite talismane, cum ar fi coada de maimuţă, o scurmă de găină şi talismanul meu ce aduce noroc şi fecunditate: o vertebră de şarpe ataşată de o mică sirenă sculptată”. Şi, bineînţeles, ce pirat netatuat? Tatuajul lui Jack Sparrow e ales cu meşteşug: pe antebraţul drept e pecetluit cu fier roşu un „P”, simbolul apartenenţei la piraterie, iar mai sus – o rândunică zburând în crepuscul. De altele nu vă spun, vă las să le descoperiţi…

Şi regizorul, şi echipa de filmare au spus că s-a lucrat într-o veselie, în pofida tuturor dificultăţilor. De exemplu, Rob Marshall era timorat de filmările pe nave, suferind grozav de rău de mare. Se reliefa şi o problemă… cu ochi – Penelope era însărcinată… Din fericire, evenimentul a accelerat vizibil munca – scenele cu viitoarea mămică au fost turnate cât mai rapid posibil. O altă provocare majoră au constituit-o filmările în 3D. Până acum, multe din peliculele în 3D fuseseră turnate în 2D şi convertite ulterior sau construite în studiouri pe fundal verde. Piraţii noştri însă au cărat cu ei echipamentele extrem de scumpe şi de fragile pe insule, pe plajă, prin grote, pe înălţimile falezelor. Trei sferturi din cele 108 zile de turnaj s-au desfăşurat în exterior, în spaţii deschise, în junglă, în Hawai, pe insulele Kauai şi Oahu. O să vă convingă frumuseţea de basm a peisajelor în relief viu colorat. Voia bună a acestei poveşti romantice cu piraţi şi sirene îndrăgostite contaminează – în funcţie de sensibilitatea şi disponibilitatea fiecăruia de a se abandona visării.

Larisa Turea 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *