Politică

Pirkka Tapiola: Nu ne interesează culoarea Guvernului, ne interesează ca acesta să facă reforme

Potrivit agenției „infotag” cu referire la ProTV Chișinău, Pirkka Tapiola afirmă că europenii vor oferi în continuare bani Moldovei atât timp cât muncim.

„Nouă nu ne pasă cine este în Guvern, ce culoare are Guvernul. Ne pasă de ceea ce face Guvernul. Republica Moldova are enorm de mult de muncit”, spune ambasadorul.

După ce acum o săptămână sociologul Dan Dungaciu, fostul consilier prezidențial al lui Mihai Ghimpu, sugera că un Guvern sustinut de comuniști ne-ar putea costa finanțarea din partea Uniunii Europene în proporție de 700 de mil. euro, oficialul european afirmă că „nu știe de unde a apărut această informație”.

„Suportul nostru este condiţionat de calitatea reformelor. Avem matrice de politici, le urmărim şi, în baza asta, judecăm. Dacă reformele sunt în desfăşurare, atunci putem plăti tranşele”, afirmă Tapiola.

În opinia lui, un alt domeniu în care lucrurile şchiopătează în Republica Moldova este sectorul bancar, iar aceste probleme îi îngrijorează și pe europeni.

„Trebuie să aibă loc o investigaţie profundă. Oamenii trebuie să ştie foarte clar ce s-a întâmplat. Sunt două aspecte: cine este responsabil şi care sunt măsurile care trebuie luate ca să ne asigure că sectorul bancar va funcţiona diferit de acum încolo”, spus ambasadorul.

Fostul ministru al Economiei, Valeriu Lazăr, afirmă că în perioada în care el era în Guvern lucrurile nu erau atât de grave.

Apăruseră anumite probleme, dar situația era gestionabila. Problemele grave au intervenit în partea a doua a anului 2014. Situatia s-a agravat radical în câteva luni de zile. Prea departe s-a ajuns. Să ai dubii de 1 mlrd. de euro, asta e foarte mult. Foarte multe instituții ale statului ori au acceptat tacit, ori nu și-au făcut meseria pana la capăt”, a spus Lazăr, sugerând că ar fi vorba în special de Guvern, Ministerul Economiei, BNM, CNPF, dar și alte instituții.

Banca de Economii a revenit în proprietatea statului în luna noiembrie, în urma unei decizii a Curții Supreme de Justiție. Administrare specială a fost instituită la Banca de Economii, Unibank și Banca Socială. Ulterior, din raportul de țară al FMI, s-a aflat ca Banca Națională a împrumutat celor trei bănci în jur de 3 miliarde de lei. BNM a sesizat organele de forță în privința unor tranzacții suspecte între cele trei instituții.

sursa: infortag.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *