Astăzi 19 Decembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 16:31
Abonamente

Editorial 22 Mai 2017, ora 07:00    Din editia print

Marime Font

Pisica bună prinde șoareci răi

Relația dintre autoritățile responsabile de combaterea corupției și angajații statului seamănă cu celebrele desene animate Disney - Tom și Jerry. Aparent, avem un motan vigilent care prinde șoareci răi.

Totuși, nu doar în Danemarca e ceva putred… Să luăm exemplul lui Chirinciuc (n-am niciun motiv special să-i iau apărarea). Să admitem că în ultimii doi ani a fost un șoricel rău și merita prins, totuși, pisica are un comportament curios. Până să ajungă el in fotoliul de ministru, scaunul a fost ocupat de un ministru PDM (Vasile Botnari). Ar trebui să credem că în doi ani șoricelul PDM a fost cinstit și n-a ros nimic ce nu trebuia? Sau motănașul are mirosul setat pe șoareci de un anume fel? E foarte greu de crezut că pisica noastră atotputernică își alege șoriceii la întâmplare. Spre exemplu, de ce șoarecele Voronin, este liber și face conferințe de presă pe teme senile, de genul „tezele din aprilie”? Cum se face că pisica n-a reușit să găsească măcar un lucru ilegal făcut de bătrânul Voronin sau de familia sa (care a guvernat 8 ani), în timp ce pe alți șoareci, mai tineri, i-a prins cu pufușor pe botișor, după 1-2 ani? Senzația este că motănașul nostru anticorupție este ținut doar în anumite încăperi, doar în anumite perioade de timp. S-ar părea că e riscant să lași un motan să umble liber, să prindă ce vrea, cine știe cum, din greșeală sau din întâmplare, prinde un șoricel care nu trebuie.

Cine a văzut celebrele desene animate americane știe că șoarecele nu e neapărat ușă de biserică. Uneori rolurile se inversează, șoricelul șmecher bagă motanul în spital. Noi nu suntem în lumea Disney, deci să nu ne facem griji că ni s-ar putea întâmpla asta. Chiar dacă în film personajele au roluri antagoniste, în momentele de criză ele pot deveni solidare și se ajută reciproc. Uneori, ajutorul reciproc se transformă într-o colaborare de lungă durată. Pisicuța se focusează pe șoricei de o anumită culoare, iar șoriceii ce au culoarea favorită a pisicii, zburdă liber și înhață tot ce pot. Uneori chiar, cel puțin așa spun gurile rele, dacă au acces în subteranele săpate de șoricei, pisica și șoarecele stau la aceeași masă servind mâncăruri și băuturi fine.


Există un personaj ce apare rar în cadru - stăpâna casei - beneficiara serviciilor oferite de pisică, adică de noi, cetățenii, care plătim taxe.

Sigur că nu putem decât să ne bucurăm că anumiți șoricei sunt capturați, dar cămara e în continuare invadată de răzătoare nesătule. Nici nu mai știi ce să crezi, vezi zi de zi pisici (uneori chiar motani) echipați ce mișună ncolo-ncoa, vezi șoareci capturați - ai avea impresia că iaca-iaca scapi de „dracu”... când colo din cămară auzi iarăși chițcăieli.
Șoricelul animat are o calitate ce nu-i putea fi contestată, luptă de la egal la egal cu mai marele motan. Uneori chiar reușește să-l bată. De unde atâta vigoare în șoarece? De atâția ani a învățat găurile pe unde poate evada, locurile cele mai bune de „ros” și în toți acești ani pisicuța nu i-a prins. De ce ar reuși acum? Un lucru neștiut despre șoricei este că cercetările științifice au demonstrat că aceste rozătoare mici au un comportament „pre-social”, aparent șoriceii sunt altruiști, fiind puși într-un experiment, șoricelul a preferat mai întâi să ajute alți șoricei să evadeze din captivitate până să înceapă să se înfrupte din bunăciunile pe care a pus ochii.

De ce motanul nostru nu învață din greșeli? După atâția ani de „urmărire” a șoriceilor, ar trebui ca motanul nostru să fie un adevărat ninja - silențios, rapid și letal. Dar vedem altceva, un motănaș leneș, grăsuț, fără chef de fugă și cel mai grav - cu mirosul atrofiat (i-o tăiat cineva mustățile?).

Bine, bine - povestea-i poveste, dar ce facem? Chițcăielile răsună de parcă nici n-ar exista motanul?
Locuind la casă, am și eu uneori șoricei nesătuii. Testând zeci de metode de a scăpa de ei, am găsit doar una care funcționează garantat - o carte. Bine, nu-i o simplă carte, ci una specială și deosebită pentru șoricei - cu lipici calitativ european, ai călcat pe ea - acolo rămâi. Să admitem că stăpâna casei ar înțelege la un moment dat că motanul nu-i chiar așa cum și-l imaginează ea și va cumpăra doar cărți speciale. Pentru șoarecii răi rămâne întrebarea - cum scăpăm de motan, dacă nu i-a plăcut niciodată lectura?

P.S. În desenul animat Disney - mai este un personaj - câinele, din păcate, în povestea noastră, el are colții scoși - dar despre asta - data viitoare.

Un articol de: Silviu Tănase Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 16:31

Comisia Europeană nu va lansa procesul de suspendare a regimului fără de vize pentru Republica Moldova. Concluzia se conține în cel de-al doilea Raport al Comisiei Europene privind Mecanismul de suspendare a regimului de vize cu Uniunea Europeană.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 15:22

În plină campanie electorală, Partidul Acțiune și Solidaritate, unul din partidele care a constituit blocul electoral ACUM a început să își piardă membrii. Un astfel de exemplu a apărut cu ceva timp în urmă pe pagina de Facebook a uneia dintre activistele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 14:54

Parlamentarii moldoveni, autoritățile de reglementare și radiodifuzorii publici au apreciat în mod deosebit asistența acordată de Consiliul Europei și Uniunea Europeană. Conferința de încheiere a proiectului comun al Consiliului Europei - Uniunea Europeană "Promovarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 13:32

Partidele conduse de Maia Sandu și Andrei Nastase sunt formate, în mare parte, din foștii membri ai PLDM, formațiune vizată în furtul miliardului. O spune chiar Dorin Chirtoacă, noul partener al binomului PAS și PPDA. Declarația a fost făcută aseară, în cadrul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 11:57

Purtătorul de cuvânt al preşedintelui, Mădălina Dobrovolschi, a declarat, marţi seara, că şeful statului “nu a avut sub nicio formă intenţia de a încălca dreptul la demnitate al persoanelor care suferă de autism”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 10:55

Numărul rușilor care regreta prăbușirea URSS a ajuns la un nivel maxim în ultimii 10 ani, reprezentând 66% din numarul celor intervievați, arata un studiu al Centrului Levada, rezultatele cărora au fost publicate de Vedomosti.

( ) Citeşte tot articolul

Internațional 19 Decembrie 2018, ora: 09:53

Premierul britanic Theresa May s-a întâlnit marţi cu membrii cabinetului său pentru a analiza posibilitatea ca Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord să părăsească UE fără un acord de retragere, pe fondul unei opoziţii puternice în Parlament, transmite dpa.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:46

Departamentul de Stat al SUA a aprobat un contract cu Turcia pentru vânzarea sistemelor de apărare antirachetă ”Patriot” în valoare totală de 3,5 miliarde de dolari, în intenția de a oferi partenerului său NATO sisteme alternative de apărare aeriană în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:36

Un accident îngrozitor a avut loc seara trecută, în zona localității Svinița, din județul Mehedinți. La volanul unei maşini care a plonjat în Dunăre se afla cântăreața Anca Pop, în vârstă de 34 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 09:14

Un nou raport al Curții de Conturi Europene arată că este nevoie de mai multă transparență în modul în care finanțarea din partea UE este canalizată prin ONG-uri (organizații neguvernamentale) pentru ajutorul pentru dezvoltare și ajutorul umanitar, pentru protecția...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:49

Jumătate din români au alocat cadourilor de Crăciun un buget de 300 de lei în acest an, în timp ce 2 din 5 cheltuie până la 750 de lei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 08:48

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Cine erau dracul și tămâia – primul editorial politic al Românei Mari

Material realizat prin programul "București-Centenar" - Program Cultural derulat de Primăria Municipiului București prin Administrația Monumentelor și Patrimoniului Turistic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:37

Cutremur în Buzău, la 3 km de Nehoiu. Este al şaptelea, de la începutul lunii

Cutremur în Buzău, la 3 km de Nehoiu. Este al şaptelea, de la începutul lunii

Un cutremur a avut loc în judeţul Buzău, la doar 3 kilometri de Nehoiu. Este al şaptelea cutremur produs în luna decembrie, în Buzău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:35

BREAKING NEWS /// Elena Udrea şi Alina Bica ar putea obţine azil politic în Costa Rica

BREAKING NEWS /// Elena Udrea şi Alina Bica ar putea obţine azil politic în Costa Rica

Şansă uriaşă pentru Elena Udrea şi Alina Bica să obţină azil politic în Costa Rica. O decizie a Tribunalului Administrativ de Imigrări ar putea să le asigure celor două statutul de refugiate politic.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 08:00 de Dorin Dusciac

„Vestele galbene” - un protest nefrancez

„Vestele galbene” - un protest nefrancez Din editia print

Pe lângă alte cereri cu totul fanteziste, protestatarii revendică ieșirea imediată a Franței din Uniunea Europeană și NATO

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Decembrie 2018, ora: 07:36

Subsecretarul de stat al SUA acuză Rusia că se AMESTECĂ în Balcani

Subsecretarul de stat al SUA acuză Rusia că se AMESTECĂ în Balcani

Subsecretarul de stat american John Sullivan a acuzat marţi Rusia că se amestecă în politica Balcanilor, la fel cum a făcut-o şi în cazul SUA, după acordul semnat între Grecia şi Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei (FYROM) care a pus capăt unei dispute privind...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 19 Decembrie 2018, ora: 00:53

Salata de boeuf și ouăle umplute sunt aperitive la masa de Crăciun. Ambele au însă multă maioneză, dar și alte ingrediente „grele”, care le transformă în bombe calorice. Dr. Anca Hâncu, medic nutriționist cunoscut, spune că le putem transforma în...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 00:35

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

De ce MOLDOVEANUL Dimitrie Cantemir spunea că e ROMÂN?

"Hronicul vechimii a romano-moldo-vlahilor" este ultima operă a lui Dimitrie Cantemir, scrisă între anii 1719 și 1722 în care autorul explică de ce moldovenii sunt români...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 19 Decembrie 2018, ora: 00:10

Horoscopul dragostei 19 decembrie 2018. Două iubiri şi o singură alegere

Horoscop dragoste 19 decembrie 2018. E timpul să faci o alegere şi să te decizi care dintre cei doi parteneri din acest moment este cel alături de care vrei să rămâi.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 19 Decembrie 2018, ora: 00:10 de George Mârzencu

MOARTEA DE LA RĂSĂRIT (II) INEDIT! Planul detaliat al mareșalului Golovanov, conform căruia patru mii de bombe au aterizat în Chișinău într-o singură noapte

MOARTEA DE LA RĂSĂRIT (II)  INEDIT! Planul detaliat al mareșalului Golovanov, conform căruia patru mii de bombe au aterizat în Chișinău într-o singură noapte Din editia print

După cum scriam în prima parte a acestui articol, în noaptea de 4 spre 5 iunie 1944, peste 450 de bombardiere grele sovietice, inclusiv de fabricație americană, achiziționate în temeiul Legii americane de împrumut și închiriere Lend-lease, au bombardat...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 19 Decembrie 2018, ora: 00:05

Orezul basmati este unul dintre cele mai îndrăgite soiuri de orez. Este un orez cu bob lung şi aromă delicată, cu un gust ce se asociază gustului de nuca. Cuvântul basmati înseamnă aromat şi moale.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 23:28

Dorin Chirtoacă va candida în municipiul Chișinău?

Dorin Chirtoacă va candida în municipiul Chișinău?

Care va fi rolul PL în blocul electoral „ACUM”, bineînțeles dacă candidații din parte PL vor reuși să se strecoare prin filtrele de integritate pentru accederea pe lista comuna? Ținând cont de disprețul pe care l-au etalat „A. cu M.” constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Decembrie 2018, ora: 16:47

ULTIMA ORĂ /// Doi avocați reținuți pentru trafic de influență

Procuratura Anticorupție anunță despre reținerea a doi avocați din Chișinău, aceștia fiind învinuiți de trafic de influență.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)