Timpul Local

Pisicile domestice

Pisicile sunt animale de casa foarte iubite. Acest tigru de camera isi permite aproape orice. De-a lungul a 5000 de ani, pisica domestica s-a strecurat pe furis, in liniste si discret, in viata si inimile oamenilor. Se crede ca pisica domestica provine dintr-o mica pisica salbatica din Africa. In 2000 i. Hr., ea a fost imblanzita de egipteni, care o foloseau pentru a-si proteja rezervele de mancare de soareci.

Astazi sunt multe rase de pisici, incluzand persienele cu blana lunga, pisicile de Angora, Manx si Siameza cu blana scurta. Pisicile domestice seamana cu rudele lor salbatice. Ele sunt vanatori excelenti, puternici si agili, cu un simt al auzului foarte dezvoltat si vedere foarte buna. Ele au gheare curbate, falci puternice, dinti ascutiti si mustati sensibile la atingere. Pisicile sunt curioase din fire, bune cataratoare si saritoare experte. Vertebrele lor flexibile le permit sa-si rasuceasca corpul intr-o multime de pozitii. Pisicile petrec cel putin o ora pe zi periindu-si blana, lingand-o cu limba lor aspra. Acest fapt le ajuta sa-si pastreze blana in conditii bune si le racoreste cand vremea este calda. Pisicile dorm, in medie, de doua ori mai mult decat alte mamifere, de obicei la intervale scurte, numite „pui de somn”.

Cu toate ca majoritatea pisicilor domestice nu trebuie sa-si prinda hrana, instinctul lor este de a vana. Nasul sensibil detecteaza rapid hrana. Datorita picioarelor lor cu pernite moi, ele isi pot urmari prada fara sa fie observate, pana cand sunt destul de aproape pentru a sari. Prind prada cu ghearele si o omoara cu o muscatura puternica, in mod obisnuit la ceafa, rupand gatul victimei. Chiar si o pisica domestica are instinctele de vanatoare ale rudelor sale salbatice. Deseori pisicile se joaca cu prada lor, in loc sa o omoare imediat. Ele vaneaza de obicei noaptea, prinzand soareci, pasari mici si insecte. Pisicile vad de sapte ori mai bine decat oamenii. Auzul pisicii e atat de precis, incat nu numai ca poate localiza un soarece la zece metri departare, dar poate si sa aprecieze viteza cu care se deplaseaza.
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *