Politică

Pistrinciuc sare în apărarea lui Filat: ”Se caută miliardul în grădină, în ghiveci”

”În R. Moldova justiția este selectivă. Se încearcă să se pună multe fapte pe seama unui singur om. Autoritățile să permită apărării să își facă treaba. Perchezițiile din casa părinților domnului Filat sunt o exagerare. Se caută miliardul în grădină, în ghiveci?”, a spus Pistrinciuc.

Reamintim că, ofițerii CNA au efectuat în această dimineață percheziții în casa părinților lui Filat din satul Lăpușna, raionul Hâncești. Ieri, 15 octombrie, CNA a efectuat percheziții la sediul PLDM dar și acasă la fostul ex-premierul.

„Unde am fi putut fi și la ce am ajuns. La sediul PLDM sunt percheziții. Se caută liste cu membri, proiecte pentru evenimentele organizate sau oare schițe de discursuri?” a notat pe o rețea de socializare deputatul PLDM Mihaela Spătaru.

Filat a fost reţinut pentru 72 de ore pentru corupere pasiva şi trafic de influenţă. Anunţul a fost făcut de către Procuratura Anticorupţie. Pentru aceste învinuiri Vlad Filat riscă 15 ani de închisoare.

Astăzi, declarațiile primarului de Orhei, Ilan Shor au fost structurate într-un proces verbal care a fost publicat pe internet. Potrivit documentului, Shor vorbește în cadrul audierii, care a avut loc pe dată de 13 octombrie despre relaţia sa cu Vlad Filat.

Shor declară că în spatele retragerii sumelor colosale de la Banca de Economii este Filat. De asemenea, el se plânge că a fost nevoit să dea mită lui Filat. Potrivit lui Shor în cei cinci ani acesta i-a dat circa 250 milioane $.

"În 2010, firma mea Dufremol (aparent vorbesc despre Dufremol, care detine magazinele duty-free -. NM) a condus disputa juridică cu societatea Le Bridge pentru a amâna acordarea exclusivă a drepturilor de a comercializa mărfuri, în duty-free la toată granița cu Moldova. În ciuda cerințelor legale, avocatii au avertizat că asupra instanței economice, și în special președintelui acesteia sunt efectuate presiuni din partea lui Vladimir Filat, cu scopul de a lua o decizie împotriva noastră. În același timp, asupra noastră au fost trimiși cei de la vamă, FISC, Ministerul de Interne pentru a efectua controale inopinate(șefii acestor departamente au fost numiți de către Partidul Liberal Democrat. Analiza ceea ce se întâmplă arată că Vladimir Filat a început să ne atace, la cerere Le Bridge, iar mediator între Le Bridge și Vladimir Filat a fost Ion Păduraru (acum consilier al președintelui Nicolae Timofti) " a scris Shor.

"La mijlocul anului 2014, nu ţin minte exact când, V. Filat m-a invitat la o întâlnire cu domnul V. Plahotniuc, invocând drept motiv pentru întâlnire faptul că V. Plahotniuc îşi făcea griji pentru volumul mic de lichidităţi la Banca de Economii. Întâlnirea a avut loc în incinta hotelului Codru. Când am intrat, acolo deja se aflau V. Filat, I. Leancă şi V. Plahotniuc. Am discutat despre situaţia de la banca şi am explicat problemele reale ale băncii.
La finalul discuţiei, V. Plahotniuc a spus că deja se încep probleme cu lichidităţile la banca şi a spus într-o formă dura că nu cumva să dispară banii de la BEM şi că “dacă oamenii care îşi ţin banii acolo nu te vor face bucăţi, eu îţi garantez probleme mari”.

V. Filat a spus că va întoarce tot şi că el este proprietarul afacerii în agricultură înregistrată pe numele firmei Caravita şi că are alte operaţiuni de comerţ speciale pe termen scurt. În plus, în cazul în care nu va putea întoarce banii, va folosi pentru stingerea datoriilor pachetul sau de acţiuni la BEM. În plus. Tot timpul folosea că argument faptul că este acţionarul principal al băncii şi că după alegeri va deveni prim-ministru."

sursa: timpul.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *