Actualitate

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va fi majorat până la 50 000 de lei

Documentul a fost elaborat în scopul îmbunătățirii cadrului legal aferent garantării depozitelor și consolidării stabilității sectorului financiar astfel, încât sistemul de garantare a depozitelor din țară să corespundă principiilor fundamentale internaționale de garantare a depozitelor.

De asemenea, modificările prevăd, că, începând cu 1 ianuarie 2020, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar va garanta și depunerile în bănci, în monedă națională și în valută străină, deținute de către persoanele juridice de drept privat. În prezent, sunt garantate doar depunerile persoanelor fizice. Prin extinderea categoriilor depozitelor de garantare și garantării depozitelor la 50 mii lei vor fi asigurați banii a 3,8 milioane de deponenți, iar suma totală asigurată va fi de 13,6 mlrd lei. Astfel, vor fi garantate 95,9% din numărul total de depozite și 23,1% din volumul total al acestora.

De asemenea, proiectul stabilește și obligativitatea revizuirii periodice a obiectivelor Fondului și sistemul de stabilire a contribuțiilor pentru băncile licențiate bazate pe risc, redefinind și lista depozitelor care nu sunt garantate.

Proiectul de lege a fost elaborat de către Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar în comun cu Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor. Elaborarea acestuia este prevăzută în Memorandumul de Înțelegere cu UE privind asistența macrofinanciară, Memorandumul cu privire la politicile economice și financiare și în Planul de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere RM – UE în perioada 2017-2019.

Sursa: ipn.md 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *