Astăzi 18 Februarie 2019, Luni - Ultima actualizare la ora 15:44
Abonamente

Politică 26 Iunie 2015, ora 09:15    Din editia print

Plahotniuc are hotelul „Codru” datorită lui Dodon şi Greceanîi

Marime Font

Cei doi se eschivează să dea explicaţii în această privinţă, deşi îl acuză pe vicepreşedintele PD că ar fi oligarh şi ar fi furat ţara. Singurul concurent electoral la alegerile locale din 2015, care evită cu orice preț să apară în cadrul dezbaterilor publice și se fereşte de presă, este candidatul socialiștilor pentru funcția de primar al Chișinăului, Zinaida Greceanîi.

Inițial, ea își explica această atitudine prin faptul că nu poate vorbi atât de mult ca și contracandidatul său, liberalul Dorin Chirtoacă. Totuşi, numai faptul că ea poate închega cuvintele destul de repede şi bine la evenimentele publice, la care participă doar adepții săi, ne arată că fosta premieriţă ascunde ceva, ca să nu zicem că minte. În timp ce ascunde ceva, Greceanîi fuge de întrebări incomode. Iar în timp ce fuge, ea se teme. De ce se teme această femeie ziua în amiaza mare, vedeţi mai jos…

Răspunsul Zinaidei Greceanîi despre apartamentele copiilor săi

Recent, presa scria că, în 2008, când Zinaida Greceanîi era ministru al Finanțelor, iar soțul ei, Alexei, era membru al consiliului de directori al Fabricii de Vin Cojușna, această întreprindere a luat un credit de la Banca de Economii (BEM) în sumă de 1,63 de milioane de euro și 500 de mii de dolari. Pentru familia Greceanîi nu era o problemă să obțină acest împrumut, cu atât mai mult, cu cât Ministerul Finanțelor era responsabil de pachetul de acțiuni ale statului la BEM. Peste doi ani, în 2010, fabrica de la Cojuşna a intrat în faliment, iar în 2011 o oarecare firmă „Alsvit-print”, fondată de o companie off-shore și controlată de Alexei Greceanîi, ar fi răscumpărat bunurile fabricii, gajate la bancă, cu un alt credit de 40 mln. de lei, contractat tot de la BEM. În acelaşi an, fiica și fiul Zinaidei Greceanîi s-au ales cu câte un apartament spațios în sectorul Râșcani al Chişinăului. Presa nota că aceste imobile ar fi fost cumpărate cu 78 de mii de euro fiecare.
Despre acest caz Zinaida Greceanîi nu a vorbit decât în anturajul susţinătorilor săi, unde, sub zâmbetul mlădios al sălii, i-a făcut cu ou și cu oțet pe jurnaliști, fără a explica, însă, din ce surse, pe neprins de veste, copiii ei s-au ales cu cele două apartamente de elită…

Pentru Plahotniuc, Dodon şi Greceanîi au ignorat ţara

Cu toate acestea, lui Igor Dodon, liderul PSRM, partid din partea căruia Greceanîi candidează la alegeri, nu-i tace gura, atunci când avertizează cu pieptul umflat că va face public adevărul despre furtul de la BEM. Şi aici, dacă analizăm atent comportamentul socialiştilor moldoveni, constatăm lesne că acest partid îşi consideră alegătorii de tâmpiţi bătuţi rău de tot cu leuca în cap. Mai bine zis, Dodon şi Greceanîi mizează pe un electorat extrem de infantil, care nu vede şi refuză să întrevadă ce se întâmplă în jurul său. Un alt exemplu în acest sens este şi privatizarea complexului hotelier „Codru” la un preţ de patru ori mai mic decât cel de pe piața imobiliară, care a adus statului prejudicii de peste 160 mln. lei şi care a avut loc în 2008, când Greceanîi era deja prim-ministru, iar Dodon – ministru al Economiei. Anume cei doi au pus umărul, ignorând cu mult tupeu interesele statului, pentru a transmite acest obiect la un preţ de nimic celui pe care astăzi tot ei îl numesc „oligarhul Plahotniuc”. De aceea, când îl condamnă pe Plahotniuc, Dodon şi Greceanîi îşi pun capul sub ghilotină şi îşi demonstrează neputincioşi, în plină stradă, propria ruşine… Iată de ce şi înstrăinarea din proprietatea statului a hotelului „Codru” a devenit un subiect tabu pentru primele feţe din PSRM.


Pentru cei care au uitat povestea, o amintim pe scurt. Pe 30 octombrie 2008, în urma unei propuneri a majorităţii comuniste, Parlamentul a adoptat în lectură finală excluderea din lista bunurilor nepasibile privatizării a companiei de stat „Air Moldova”, a Cafenelei Parlamentului și a hotelului „Codru”. Peste o lună, guvernul Greceanîi a decis să includă cele trei obiecte în lista întreprinderilor expuse la privatizare. Ulterior, 12 mii 600 de metri pătrați ai complexului hotelier „Codru” au fost vânduţi la preţul derizoriu de 50,3 de mln. de lei firmei off-shore „Daranian Holdings Limited” din Cipru, în condiţiile în care un metru pătrat într-un apartament în cea mai ieftină zonă a Chișinăului ar fi costat mai scump.
Firma din Cipru era reprezentată în RM de Cristina Balan, care a deținut și funcţia de director executiv al Companiei „Prime Management”, la care Plahotniuc, potrivit presei, ar deține 90 la sută din acțiuni. Pestre trei săptămâni după privatizare, „Codru” a fost transferat firmei off-shore „Investment Development Group”, reprezentată de aceeași Balan. În prezent, hotelul este deținut de firma „Codru Hospitality Ltd”, al cărui fondator unic este OTIV Prime Hospitality B.V. Aceeaşi companie este şi fondatorul hotelului „Nobil” şi al clubului de noapte „Drive”, controlate de Vlad Plahotniuc.

De ce Greceanîi nu şi-a dat demisia?

Astfel, hotelul „Codru” a ajuns în mâinile „oligarhului Plahotniuc” datorită lui Greceanîi și Dodon. Se ştie că în acea vreme toate deciziile importante în RM şi, respectiv, toate indicaţiile în acest sens, veneau din partea unui singur om – a preşedintelui Vladimir Voronin. Acest lucru, însă, nu-i absolvă de culpă pe liderii socialişti. Dacă admitem că ei se îngrijorau de soarta ţării, atât Greceanîi, cât şi Dodon, ar fi putut să-şi dea imediat demisia. Însă ei nu doar că nu au făcut-o, ci, mai mult, ulterior Dodon a intrat în partidul comuniştilor.

Evident că Voronin se spală astăzi pe mâini. Întrebat în cadrul unui interviu pentru TIMPUL de ce a permis privatizarea hotelului „Codru” la un preţ de nimic, el ne-a dat de înţeles că de aceasta s-a ocupat Agenţia Proprietăţii Publice (APP), care este subordonată Ministerului Economiei care, din câte am menţionat mai sus, era condus pe atunci de Dodon.

„Totul executa dna Greceanîi şi dl Dodon”

Faptul că, indiferent de comanditar, hotelul nu putea fi privatizat fără acordul Zinaidei Greceanîi şi al lui Igor Dodon îl confirmă mai întâi de toate legea. Astfel, Regulamentul APP, adoptat în 2007, prevede că „Agenţia întocmeşte, de comun acord cu Ministerul Economiei, proiectul listei bunurilor proprietate publică de stat supuse privatizării, pentru prezentare Guvernului”. Dar şi că „Agenţia stabileşte, de comun acord cu Ministerul Economiei, modalitatea de expunere la vânzare a patrimoniului supus privatizării”.

De aceeaşi părere sunt şi alţi foşti prim-miniștri ai RM. Ion Ciubuc susţine că privatizarea unor obiecte de asemenea valoare era imposibilă fără ştirea lui Dodon şi Greceanîi, mai ales dacă în urma tranzacţiei au fost aduse pierderi semnificative statului. Şi Dumitru Braghiş afirmă că abaterea nu putea să aibă loc fără acordul celor doi actuali lideri socialişti. „Din punct de vedere formal sau neoficial, unele lucruri puteau fi coordonate cu şeful statului, dar asta este nescuzabil din punct de vedere legal”, a adăugat Braghiş. „Evident că, în acea perioadă, totul decidea Voronin din poziţia de secretar general al partidului, fără responsabilităţi şi consecinţe legale. Dar, totodată, totul executa dna Greceanîi şi dl Dodon, care îşi asumau responsabilităţile şi consecinţele legale”, este de părere, la rândul său, Ion Sturza.

„Este o scrisoare la timpul potrivit…”

Solicitată de TIMPUL pentru a ne explica de ce şi-a dat acordul în privinţa privatizării hotelului „Codru” în beneficiul „oligarhului Plahotniuc”, Zinaida Greceanîi ne-a dat un răspuns foarte vag. „În privinţa asta este o scrisoare la timpul potrivit, care a fost semnată de către mine în adresa cui trebuie. Şi când o să vină timpul potrivit, o să vedeţi şi scrisoarea respectivă şi am să vă spun de toate. Încă nu este timpul”, ne-a spus aceasta. Deşi am insistat să aflăm mai multe, fosta şefă a cabinetului de miniştri a refuzat categoric să ne dea alte detalii. Menţionăm că ea ne-a dat exact acelaşi răspuns şi în alte cazuri, când i-am pus şi alte întrebări, dar „timpul potrivit” n-a mai venit…

Ex-ministrul Economiei şi liderul PSRM, Igor Dodon, nu a răspuns la niciunul din zecile de telefoane pe care i le-am dat timp de două zile consecutiv.

P.S. Amintim că, potrivit lui Renato Usatîi, Igor Dodon ar fi primit de la oligarhii de la putere trei milioane de dolari SUA pentru a asigura trei voturi, inclusiv cel al Zinaidei Greceanîi, pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de preşedinte al RM. Dacă analizăm comportamentul, averile şi minciunile socialiştilor, am putea admite că Usatîi chiar are dreptate…

Un articol de: Pavel Păduraru Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 15:44

Proiectul de interconectare energetică dintre Republica Moldova și România, implementat prin prelungirea gazoductului Iași-Ungheni, până la Chișinău, este unul de interes național și de importanță strategică pentru Republica Moldova. Declarația aparține premierului Pavel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:51

Blocul ACUM nu va mai exista, după ce va ajunge în Parlament, ci se va separa în două sau chiar trei fracțiuni. Declarația aparține vicepreședintelui PAS, Mihai Popșoi, și a fost făcută pentru postul de televiziune TV 8.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:47

Democrații continuă să-și îmbunătățească scorul electoral, în timp ce socialiștii și blocul ACUM scad dramatic. Acest lucru rezultă din sondajul realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 14:15

La Chișinău a fost inaugurat astăzi șantierul de construcție a interconectorului de gaze naturale între România și Republica Moldova pe direcția Ungheni-Chișinău. Lucrările ar putea să fie finalizate până la sfârșitul anului 2019 și costă în jur de 93...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:40

Chișinăuienii vor avea cel mai mare parc de distracții nu doar din Republica Moldova, dar din întreaga Europă de Est. Iar acest lucru nu ține de viitorul îndepărtat, ci poate fi realizat chiar anul viitor. Singura condiție este ca la alegerile din Chișinău să învingă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:39

Președintele Partidului Democrat din Moldova, Vlad Plahotniuc, este politicianul cu cea mai spectaculoasă creștere a încrederii din partea moldovenilor. Potrivit sondajului realizat de compania americană Lake Research Partners în parteneriat cu IMAS din Moldova, Plahotniuc a...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:09

Descinderi la Magazinul Nr.1 din Capitală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 13:04

Președintele Partidului Regiunilor din Republica Moldova, Alexandr Kalinin a susținut astăzi o conferință de presă, în cadul căruia a făcut publice informații despre modul în care profită Igor Dodon de interdicțiile rușilor pentru exportul mărfurilor moldovenești. Acesta...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 18 Februarie 2019, ora: 12:40 de Mihaela Culcinschi

Șeful statului ar putea fi acuzat de tergiversarea eliberării din Afganistan a ostaticilor Lionel Buruiană și Mihail Crihan

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 12:11

Rusia a luat ”o pauză” până la sfârșitul alegerilor prezidențiale din Ucraina și nu vrea să participe la negocierile pentru a rezolva conflictul din Donbas, a declarat Reprezentantul Special al SUA pentru Ucraina, Kurt Volker, pe marginea conferinței de securitate...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:45

O curte de justiție din Federația Rusă a decis prelungirea până la jumătatea lunii aprilie mandatului de arestare a lui Michael Calvey, fondator al uneia dintre cele mai mari firme de private equity din Rusia, acuzat de fraudă. Investzițiile fondului erau mai ales în domeniul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:41

 Aproximativ 40 de curți ale blocurilor multietajate din municipiul Orhei au fost modernizate și reparate „de la zero” în cadrul proiectului „Operațiunea Curtea”, lansat de administrația localității în primăvara anului trecut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 11:18

Guvernarea PDM va continua să investească în fiecare treaptă a sistemului de învățământ. Declarația aparține liderului Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și a fost făcută în cadrul unei întâliric cu colectivul grădiniței „Povestea”...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:51

Preocuparea PSRM și a liderului informal al acestora, Igor Dodon, pentru investigarea fraudei bancare sunt doar praf în ochii alegătorilor. Acest lucru este confrmat și de faptul că socialiștii promovează pe circumscripția uninominală Anenii Noi un candidat care a fost implicat...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 10:16

Liderul de la Condrița, Igor Dodon împlinește azi, 18 februarie, 44 de ani! Serviciul de presă „a dezvăluit” că șeful statului deja a primit primele felicitări din partea oficialilor, făcându-le publice pe cele ale președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:55

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României oferă 10 milioane de euro pentru amenajarea albiei râului Bîc

Guvernul României acordă municipalității Chișinău un grant de zece milioane de euro pentru curățarea râului Bâc. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:33

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Berlin: ”A fost nevoie de o agresiune militară împotriva Ucrainei, pentru a schimba cursul Europei”

Ministrul german al Apărării, Ursula von der Leyen, promite că, în ciuda tuturor piedicilor, Germania va majora bugetul apărării la un nivel de 2% din PIB. Delcaratia a fost facuta de ministrul german la Conferința de Securitate de la München, scrie „Adevărul european”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:20

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

Gerhard Schroeder: Dacă vrem să supravieţuim între SUA şi China, trebuie să fim aliaţi cu Rusia

 Gerhard Schroeder, fost cancelar al Germaniei: Dacă noi, ca europeni, vrem să supravieţuim politic între superputeri ca SUA şi China, nu o putem face fără potenţialul Rusiei. Avem nevoie de piaţa acestei ţări şi, mai presus de toate, de resursele ei.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Februarie 2019, ora: 09:18

Cum și când a apărut limba română?

Cum și când a apărut limba română?

La propunerea redacției acestei reviste am acceptat să prezint, într-o manieră accesibilă unui public larg, istoria sau povestea cuvintelor românești. S-ar cuveni să încep cu formula inițială a oricărei istorioare sau povești.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:12

România, zguduită de două cutremure, duminică. Seismele s-au produs în zone diferite ale țării

Două cutremure s-au produs în cursul zilei de duminică, 17 februarie, informează Institutul Național de Fizică a Pământului (INFP). Cele două seisme s-au produs la adâncimi mari, în două zone diferite ale României.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

Reuters: Lovitură puternică pentru Regimului lui Maduro. Gazprombank din Rusia îngheață conturile companiei petroliere a Venezuelei

 Creditorul rus Gazprombank a decis să înghețe conturile companiei petroliere de stat venezuelene PDVSA, informează, duminică, site-ului agenției de știri Reuters preluat de mediafax.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:10

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

Iarna se întoarce în forţă, în România. Revin ninsorile şi viscolul, temperaturile scad dramatic, cu până la 20 de grade Celsius

După mai multe zile cu temperaturi de primavără, iarna se întoarce în forţă. Potrivit meteorologilor ANM, de sâmbătă, 23 februarie, revin ninsorile şi viscolul, urmând ca temperaturile să scadă dramatic, cu până la 20 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 09:03

Horoscop 18 februarie 2019. Planuri de vacanţă, schimbări în dragoste şi o promisiune

Horoscop 18 februarie 2019. Ziua va începe cu veşti bune atât în sfera emoţională, cât şi în cea profesională. Mulţi nativi vor avea parte de noroc în carieră şi şanse mari de a obţine laude şi apreciere din partea superiorilor. În dragoste,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 07:56

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

STATISTICI /// România este principala piață de desfacere pentru mărfurile din R. Moldova

România și-a consolidat poziția de principala piață de desfacere pentru mărfurile din Republica Moldova, după o creștere în anul 2018 a livrărilor de bunuri moldovenești pe piața românească cu 31,9 la sută (în 2017 au crescut cu 17,1 la sută), potrivit datelor...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Februarie 2019, ora: 05:28

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Un nou studiu ilustrează o altfel de imagine a vieţii de pe Terra de acum 3,5 miliarde de ani

Acum 3,5 miliarde de ani, pe Pământ exista viaţă, dar aceasta abia supravieţuia sau înflorea? Un nou studiu realizat de o echipă internaţională de cercetători condusă de ELSI (Earth-Life Science Institute) din cadrul Tokyo Institute of Technology vine cu noi răspunsuri la...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)