Ultima oră

Planetă devorată de o stea!

Oamenii de stiinta au facut aceste observatii folosind un nou instrument, intitulat "Cosmic Origins Spectrograph", care a fost instalat pe telescopul Hubble, anul trecut.

Chiar daca totul aminteste de mitologia greaca si de povestea lui Cronos care-si devora copiii, este cat de poate de real.

Astfel WASP-12b orbiteaza in jurul planetei mama, o stea asemanatoare soarelui, ajungand la 1500 de grade celsius. Din cauza supraincalzirii si sub actiunea fortelor gravitationale, WASP-12b a capatat o forma alungita, fiind trasa spre planeta mama. Astfel, atmosfera a devenit de trei ori mai mare decat raza planetei Jupiter, cea mai mare din sistemul solar, iar masa WASP-12b este acum cu 40% mai mare decat aceea a lui Jupiter.

Planeta devorata se afla la 600 de ani lumina de Pamant, in constelatia Auriga, este de 300 de ori mai mare decat planeta noastra, iar in 10 milioane de ani va disparea.

Hubble, primul telescop spatial care a revolutionat astronomia si a transmis imagini ale unor galaxii indepartate, a sarbatorit in acest an 20 de ani. Lansat la 24 aprilie 1990 cu naveta Discovery, Hubble a fost plasat pe orbita la circa 600 de kilometri de Terra.

Sursa: Protv 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *