Opinii și Editoriale

Planeta Moldova: avem di tati

* Marti, Pomul de Craciun din Piata Capitalei a fost inaugurat de primarul general Dorin Chirtoaca, avandu-i in brate pe fiul regretatului Valeriu Boboc si pe Cleopatra Stratan, fiica trubadurului rosu Pavel Stratan. (Un istet rau de gura l-a numit pe Pavel Stratan „trubadur rosu”, dupa ce acesta a cantat in campania electorala pentru comunistii lui Voronin.) Am urmarit si eu aceste imagini din Piata Marii Adunari Nationale si am constatat cu foarte multa si sincera tristete cat de neliber este un jurnalist liber si responsabil politic in zilele de grea cumpana pentru Alianta.

* M-a impresionat gestul lui Mihai Ghimpu care marti, 1 Decembrie, Ziua Nationala a tuturor romanilor, si-a cerut iertare de la Romania pentru batjocura la care a fost supusa de capii fostului regim comunist. Acum dl Ghimpu mai are de facut un lucru: sa nu admita, in numele pastrarii noii Puteri liberal-democratice, revenirea comunistilor la putere prin usa din dos a Aliantei. Prietenii mei stiu ce am in vedere.

* Lupoaica a revenit in fata Muzeului National de Istorie de unde a disparut acum cinci ani la ordinul lui Voronin. Acesta, cum afirma unii, vizitand muzeul, ar fi intrebat revoltat: Cat o sa mai stea cateaua asta aisi? Problema insa nu e ce a zis Voronin; problema nu e nici de ce „responsabilii de cultura” nu s-au opus. Problema e alta: oare nu cumva cei care au executat ordinul lui Voronin acum au trecut in slujba noii Puteri? E o problema, nu o intrebare.

* Gurile bine informate vorbesc ca a avut loc sedinta consiliului politic al PCRM, la care Voronin – timp de vreo trei ore – i-a dojenit pe ortacii sai, reprosandu-le ca i-a facut oameni, iar ei acum sunt gata sa-l tradeze. Lui Vladimir ?urcan i-a dat 24 de ore sa se gandeasca: ori promite ca nu-l voteaza pe Lupu, ori va fi exclus din fractiune. Cam acelasi mesaj le-a transmis Voronin lui Stepaniuc, Calin si Stoicov. Se pare ca „mica rebeliune” in PCRM nu va avea loc si cele opt voturi nu se vor gasi. Asteptam al doilea as din maneca larga, plina de asi, a conului Mihai.

* Cu ocazia electoralei din Romania, am avut ocazia sa constat (inca o data) ca romanii nostri basarabeni (cu pasapoarte) constituie un electorat specific. Daca as avea cetatenie romana si dreptul de vot, as spune totul ce cred despre ei, dar asa nu pot. Prietenii mei, care nu canta la pian, stiu de ce.

* Se apropie sfarsitul anului si a pornit febra (isteria) topurilor. Urmaresc de ani de zile aceasta afacere si constat ca pe langa „mafia carnii”, „mafia pestelui”, „mafia zaharului” s.a.m.d. in Moldovioara noastra cea vesnic… cantatoare si limpede ca cristalul (ca Ozana lui Creanga) mai infloreste o mafie – mafia topurilor. Daca cineva va dori, pot continua subiectul.

* In timpul URSS, in RSSM, exista un foarte bun poet, astazi uitat pe nedrept. Numele lui e Liviu Damian. El a avut o culegere de versuri intitulata „Sunt verb”. Astazi, sunt putini poetii ce ar putea spune, ca Damian: sunt verb. Daca ar avea curajul sa recunoasca, ar spune: sunt copula. Adica: un cuvant care leaga subiectul de numele predicativ. Prietenii mei lingvisti stiu ce inseamna aceasta.

* Ieri a trecut pe la redactie prietenul nostru nea Boris, de la Sarateni, Telenesti, bunicul celui cu dragostea din tei. Domnule Boris, transmit sincere sarutari de mana doamnei matale – nu numai placintele pe care ni le-ati adus, dar chiar si miezul de nuca e mai gustos decat in alte parti.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *