Astăzi 18 Noiembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 18:34
Abonamente

Actualitate 19 Iulie 2018, ora 07:22

Planificarea familiei pe înțelesul moldovenilor

Marime Font

La o mie de născuţi vii, în ţara noastră se înregistrează 365 de întreruperi de sarcină.

Fiecare al șaptelea bărbat din R. Moldova crede că planificarea familiei și contracepția sunt responsabilităţi ale femeilor. Totodată, doar o treime din moldovence utilizează mijloace moderne de contracepție, ceea ce conduce la creșterea numărului avorturilor. „17% dintre femeile fertile din țară nu-și doresc o sarcină, dar nu cunosc căile prin care să o evite. Uneori, partenerii le interzic să utilizeze anumite metode de protecție, iar alteori, medicii nu oferă alternative pacientelor”, spune Rita Columbia, reprezentantă a Agenției ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova).

„Atunci când ne este sete, ni se asigură dreptul de a bea apă, când ne e foame, avem dreptul de a mânca, dar când vorbim despre dreptul la planificarea familiei, avem probleme. Cu 50 de ani în urmă, planificarea familiei a fost proclamată un drept de bază”, precizează Rita Columbia. „Încurajăm accesul populației la o varietate largă de mijloace de protecție”, punctează aceeaşi sursă.

De ce avem nevoie de planificarea familiei

Planificarea familiei înseamnă a anticipa şi a avea numărul dorit de copii la momentul oportun, a preveni sarcinile neașteptate, avortul şi abandonul, a utiliza metode contraceptive sigure și potrivite pentru fiecare cuplu și a preveni bolile.


Un raport al IDIS „Viitorul”, din 2014, arăta că rata avorturilor, inclusiv în cazul minorelor din țara noastră, este îngrijorătoare. Potrivit documentului, la o mie de născuţi vii, se înregistrează 365 de întreruperi de sarcină. Acest lucru se întâmplă pentru că majoritatea cuplurilor nu utilizează metode de contracepție sau le aplică pe cele „din popor”, care nu sunt eficiente.

Medicul ginecolog Vera Melniciuc subliniază că planificarea familiei este extrem de importantă pentru sănătatea, siguranța și fericirea cuplului. „Avem nevoie de planificare pentru a da naștere unor copii sănătoși și, mai ales, la timpul potrivit. De ce este necesară contracepția? Pentru a evita o rată a natalității înalte și necontrolate, care scade nivelul de trai al populației. Totodată, cu cât este mai mic intervalul dintre două nașteri, cu atât este mai mare riscul de deces perinatal și al mamei. Între două sarcini trebuie să existe o pauză de doi-trei ani”, explică ginecologul.

Contracepția „populară”

Moldovenii încă mai cred în tot felul de mituri și încearcă să evite o sarcină prin metode „populare” care, de multe ori, le pot pune sănătatea în pericol. „Există tot felul de mijloace, pe care femeile le pun în practică pentru a nu rămâne însărcinate în urma unui contact sexual neprotejat. Săptămâna trecută am auzit pentru prima dată de la o pacientă de spălături vaginale cu fiertură de frunze de dafin. Femeile mai cred că, dacă depun un efort fizic, cară greutăți ori aleargă mult, de asemenea, nu vor rămâne gravide. Aceste metode nu sunt eficiente”, atenționează medicul.

În cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Populației, organizat la 11 iulie de UNFPA Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vera Melniciuc a ținut să precizeze că cea mai sigură este contracepția hormonală. „Are un risc de eșec de 0,5%. Tot un mit este informația că această metodă îngrașă. S-a demonstrat că nu este așa. E adevărat că unele preparate pot duce la reținerea lichidului în organism, dar asta e o stare trecătoare”, a dat asigurări specialistul.

Cuplurile din R. Moldova recurg şi la o mulțime de alte căi pentru a evita o sarcină, însă nici acestea nu sunt sigure și eficiente. „Chiar şi în cazul actului sexual întrerupt, probabilitatea unei sarcini rămâne mare. Alăptarea este considerată o altă metodă de contracepție. Aceasta are o eficiență de 98%, dar numai în condiții stricte: bebelușul nu trebuie să fie mai mare de șase luni, să fie hrănit exclusiv la sân, iar intervalul dintre alăptări să nu fie mai mare de patru ore. Metoda calendarului este eficientă doar dacă femeia are o menstruație regulată. În cazul adolescenților, cea mai indicată metodă de protecție este folosirea prezervativului”, menţionează ginecologul.

„La doctor vii ca la preot”

Maxim Călăraș, medic ginecolog-obstetrician, spune că vizitele la medicul specialist, înainte de conceperea unui copil și nu numai, sunt obligatorii. „Contracepția face parte din planificarea sarcinii. Un avort aduce mult mai multe daune sănătății, decât mijloacele de protejare. Sunt împotriva avortului, îl practic pentru că asta mi-e meseria, și sunt pro contracepție”, afirmă Călăraș. Acesta subliniază că fiecare cuplu trebuie tratat individual. „De exemplu, înainte de a concepe un copil, nu există un set de investigații medicale standard. Dacă am în față un băiat și o fată de 25 de ani și ei îmi spun că nu au mai întreținut relații sexuale cu alți parteneri, atunci eu nu îi voi testa la infecții sexual transmisibile. Dacă ei recunosc că au avut alți parteneri, atunci aceste analize medicale sunt indicate. La doctor vii ca la preot și trebuie să fii sincer!”, exclamă specialistul.

Mai mult, planificarea familiei nu este un aspect de care să se ocupe doar femeia. „Prezentați-vă în cuplu la o discuțiile cu medicul. Telefonul stricat aici nu merge. Nu știu de ce bărbații au impresia că știu mai multe decât doctorul și decid în locul femeii. În plus, nu există o metodă de contracepție ideală. Aceasta se alege individual, în funcție de starea de sănătate a fiecăruia. Multe femei se tem să ia contraceptive hormonale, dar n-au de ce să se teamă. Acestea le protejează nu numai de sarcină, ci și de unele forme de cancer”, susţine Maxim Călăraș.

Dreptul persoanelor cu dizabilități de a deveni părinți

Mariana Androșoi și-a văzut visul împlinit atunci când a adus pe lume doi copii, chiar dacă se află într-un scaun cu rotile. „Eu și soțul meu am planificat sarcinile și am avut parte de sprijin. Am auzit însă că femeile cu dizabilități nu sunt încurajate să nască. Unde mai pui că instituțiile medicale nu sunt echipate corespunzător necesităților noastre”, mărturisește femeia.

Pentru a asigura accesul populației, inclusiv al persoanelor cu nevoi speciale la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, Guvernul a elaborat Programul naţional privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive pentru anii 2018-2022. Documentul, aprobat în luna mai a anului curent, prevede și distribuirea gratuită a informaţiei despre metodele de contracepție. Iar din toamnă, elevii unor şcoli din țară vor studia opţional disciplina „Educație pentru sănătate”, la care va fi abordată și planificarea familiei.Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 15:34

Președintele Parlamentului, Andrian Candu, care este și ambasador al siguranței rutiere, îndeamnă cetățenii R. Moldova să respecte regulile circulației rutiere. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 12:47

Mitingul anunțat cu pompă de PSRM a reunit mai puțin de 10 mii de oameni. Potrivit unor estimări, la evenimentul anunțat de socialiști drept ”mitingul majorității naționale” au venit în jur de opt mii de persoane.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 10:43

Raportul comisiei care a anchetat implicarea fundaţiei "Open Dialog", condusă de Ludmila Kozlovska, în politica internă şi finanţarea unor partide din Moldova, va fi transmis instituţiilor europene şi agenţiilor străine specializate, pentru investigaţii. Anunţul a fost...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Noiembrie 2018, ora: 09:36 de Mariana S. Țăranu

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...”

Poem din timpul foametei organizate: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând...” Din editia print

În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:34

 Vânzările de autoturisme Dacia au înregistrat în octombrie un avans de 7,8% în Europa, iar cota de piaţă a producătorului de automobile a urcat la 3,4%, de la 2,9% în perioada similară din 2017, conform statisticilor Asociaţiei Constructorilor Europeni de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:18

E haos pe şoselele din Franţa! Cel puţin o persoană a murit şi peste 100 au fost rănite în timpul protestului "Vestelor Galbene". Oamenii sunt nemulţumiţi de creşterea taxelor la carburanţi şi îi cer demisia preşedintelui Emmanuel Macron. Aproape 2.000 de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 09:04

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim!

CÂNTECUL FOAMETEI: Marelui STALIN, mulțămim! Din editia print

În timp ce părinții și buneii noștri mureau de foame, poeții Moldovei sovietice au scris o scrisoare de mulțumire în versuri dictatorului Stalin.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Noiembrie 2018, ora: 08:50

 Sfârşit cumplit pentru un tânăr din judeţul Botoşani, care duminică ar fi împlinit 20 de ani. Maşina pe care o conducea a ieşit de pe şosea, şi după un impact puternic a luat foc.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 18 Noiembrie 2018, ora: 08:46

 O zi reuşită. O să dăm dovadă de flexibilitate şi dacă apar situaţii noi faţă de programul pe care ni l-am făcut o să ne pliem pe cerinţele prezentului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 21:06

De la ora 18, toate blocurile din sectorul Râșcani, care au rămas în frig din cauza unei defecțiuni la rețea, vor fi reconectate la sursa de încălzire. Termoelectrica anunță că din totalul de 271 de blocuri afectate, peste 100 au fost deja rebranșate la o altă linie,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 15:18

PPDA a beneficiar de cel puțin 2000 de dolari din partea unei companii prin care era finanțată Fundația Open Dialog a Ludmilei Kozlovska. Acest lucru rezultă din partea secretă a raportului prezentat ieri în Parlament de către comisia care a investigat legăturile dintre Kozlovska...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:26

Guvernarea de la Chişinău a reuşit să probeze un caz de spionaj şi imixtiune în treburile interne ale ţării cum nu a mai făcut-o până în prezent. De această părere sunt mai mulţi analişti politici, care au comentat raportul Parlamentului privind conexiunea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 14:24

Rusia a redirecţionat o parte din forţele sale navale din apropierea Crimeei ocupate spre un avanpost în Marea Azov, a declarat vineri consilierul şefului Serviciului pentru frontiera de stat a Ucrainei, Oleg Slobodian, citat de agenţia de presă ucraineană Unian.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 13:36

Potrivit unor studii recente, un aliment pe care şi tu îl consumi în fiecare zi este vinovat de răspândirea cancerului în tot corpul, potrivit realitatea.net. Consumul excesiv de zahăr intoxică celulele şi favorizează formarea tumorilor canceroase, arată studiile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:34

Serviciul Federal de Securitate (FSB) din Rusia a încercat să obțină acces la baza de date a centrului de vize TLScontact, care oferă servicii de procesare a aplicatiilor de vize pentru țările Schengen și Regatului Unit, se arată în ancheta grupului Bellingcat și publicatia...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 13:32

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a declarat, în cadrul unei emisiuni la postul de televiziune TVR Moldova, că agitaţia electorală în ziua alegerilor este un pericol pentru procesul electoral. Opinia lui Năstase a fost exprimată după ce Parlamentul a votat în prima lectură...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:59

Sancțiunile impuse de SUA și UE împotriva Rusiei în 2014 au redus economia Rusiei cu 6%, a estimat Bloomberg.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 12:55

Formarea unui bloc electoral din mai multe partide de opoziţie a devenit imposibilă din cauza atitudinii totalitare a liderei PAS, Maia Sandu. Părerea aparţine vicepreşedintelui “Partidului Nostru”, Dmitri Ciubaşenko, şi a fost formulată în cadrul unei emisiuni la postul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:21

Inspectoratul Național de Patrulare informează că starea traficului rutier pe drumurile din țară poate fi îngreunată din cauza precipitațiilor sub formă de ninsoare în unele regiuni din țară. În momentul de față, circulația se desfășoară în regim normal,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 09:15

Submarinul San Juan, pe care Argentina l-a anunțat dispărut în urmă cu un an, a fost identificat pe fundul Oceanului Atlantic. În momentul dispariției, 44 de oameni erau la bordul său.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:52

Un nou cutremur s-a produs vineri la ora 16.53, în zona seismică Vrancea, județul Buzău. Seismul a avut magnitudinea de 2.7 pe scara Righter și s-a produs la adâncimea de 143 kilometri .

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:45

În Spania, o femeie a primit un an şi trei luni de închisoare pentru că şi-a spionat soţul umblându-i în telefon. Fără ştirea lui, femeia a accesat conţinutul telefonului său mobil ca să-şi confirme bănuielile că are o amantă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Noiembrie 2018, ora: 08:41

Usturoiul este folosit pentru prevenirea bolilor cronice și tratarea răcelilor. Vezi ce se întâmplă când îl ții în gură timp de 30 de minute.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 17 Noiembrie 2018, ora: 08:38

Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare Citeşte întreaga ştire: Silvio Berlusconi este implicat într-un nou dosar de prostituție. A fost pus sub acuzare

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)