Astăzi 22 Februarie 2019, Vineri - Ultima actualizare la ora 20:01
Abonamente

Actualitate 19 Iulie 2018, ora 07:22

Planificarea familiei pe înțelesul moldovenilor

Marime Font

La o mie de născuţi vii, în ţara noastră se înregistrează 365 de întreruperi de sarcină.

Fiecare al șaptelea bărbat din R. Moldova crede că planificarea familiei și contracepția sunt responsabilităţi ale femeilor. Totodată, doar o treime din moldovence utilizează mijloace moderne de contracepție, ceea ce conduce la creșterea numărului avorturilor. „17% dintre femeile fertile din țară nu-și doresc o sarcină, dar nu cunosc căile prin care să o evite. Uneori, partenerii le interzic să utilizeze anumite metode de protecție, iar alteori, medicii nu oferă alternative pacientelor”, spune Rita Columbia, reprezentantă a Agenției ONU pentru drepturile și sănătatea reproductivă (UNFPA Moldova).

„Atunci când ne este sete, ni se asigură dreptul de a bea apă, când ne e foame, avem dreptul de a mânca, dar când vorbim despre dreptul la planificarea familiei, avem probleme. Cu 50 de ani în urmă, planificarea familiei a fost proclamată un drept de bază”, precizează Rita Columbia. „Încurajăm accesul populației la o varietate largă de mijloace de protecție”, punctează aceeaşi sursă.

De ce avem nevoie de planificarea familiei

Planificarea familiei înseamnă a anticipa şi a avea numărul dorit de copii la momentul oportun, a preveni sarcinile neașteptate, avortul şi abandonul, a utiliza metode contraceptive sigure și potrivite pentru fiecare cuplu și a preveni bolile.


Un raport al IDIS „Viitorul”, din 2014, arăta că rata avorturilor, inclusiv în cazul minorelor din țara noastră, este îngrijorătoare. Potrivit documentului, la o mie de născuţi vii, se înregistrează 365 de întreruperi de sarcină. Acest lucru se întâmplă pentru că majoritatea cuplurilor nu utilizează metode de contracepție sau le aplică pe cele „din popor”, care nu sunt eficiente.

Medicul ginecolog Vera Melniciuc subliniază că planificarea familiei este extrem de importantă pentru sănătatea, siguranța și fericirea cuplului. „Avem nevoie de planificare pentru a da naștere unor copii sănătoși și, mai ales, la timpul potrivit. De ce este necesară contracepția? Pentru a evita o rată a natalității înalte și necontrolate, care scade nivelul de trai al populației. Totodată, cu cât este mai mic intervalul dintre două nașteri, cu atât este mai mare riscul de deces perinatal și al mamei. Între două sarcini trebuie să existe o pauză de doi-trei ani”, explică ginecologul.

Contracepția „populară”

Moldovenii încă mai cred în tot felul de mituri și încearcă să evite o sarcină prin metode „populare” care, de multe ori, le pot pune sănătatea în pericol. „Există tot felul de mijloace, pe care femeile le pun în practică pentru a nu rămâne însărcinate în urma unui contact sexual neprotejat. Săptămâna trecută am auzit pentru prima dată de la o pacientă de spălături vaginale cu fiertură de frunze de dafin. Femeile mai cred că, dacă depun un efort fizic, cară greutăți ori aleargă mult, de asemenea, nu vor rămâne gravide. Aceste metode nu sunt eficiente”, atenționează medicul.

În cadrul unui eveniment dedicat Zilei Mondiale a Populației, organizat la 11 iulie de UNFPA Moldova și Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Vera Melniciuc a ținut să precizeze că cea mai sigură este contracepția hormonală. „Are un risc de eșec de 0,5%. Tot un mit este informația că această metodă îngrașă. S-a demonstrat că nu este așa. E adevărat că unele preparate pot duce la reținerea lichidului în organism, dar asta e o stare trecătoare”, a dat asigurări specialistul.

Cuplurile din R. Moldova recurg şi la o mulțime de alte căi pentru a evita o sarcină, însă nici acestea nu sunt sigure și eficiente. „Chiar şi în cazul actului sexual întrerupt, probabilitatea unei sarcini rămâne mare. Alăptarea este considerată o altă metodă de contracepție. Aceasta are o eficiență de 98%, dar numai în condiții stricte: bebelușul nu trebuie să fie mai mare de șase luni, să fie hrănit exclusiv la sân, iar intervalul dintre alăptări să nu fie mai mare de patru ore. Metoda calendarului este eficientă doar dacă femeia are o menstruație regulată. În cazul adolescenților, cea mai indicată metodă de protecție este folosirea prezervativului”, menţionează ginecologul.

„La doctor vii ca la preot”

Maxim Călăraș, medic ginecolog-obstetrician, spune că vizitele la medicul specialist, înainte de conceperea unui copil și nu numai, sunt obligatorii. „Contracepția face parte din planificarea sarcinii. Un avort aduce mult mai multe daune sănătății, decât mijloacele de protejare. Sunt împotriva avortului, îl practic pentru că asta mi-e meseria, și sunt pro contracepție”, afirmă Călăraș. Acesta subliniază că fiecare cuplu trebuie tratat individual. „De exemplu, înainte de a concepe un copil, nu există un set de investigații medicale standard. Dacă am în față un băiat și o fată de 25 de ani și ei îmi spun că nu au mai întreținut relații sexuale cu alți parteneri, atunci eu nu îi voi testa la infecții sexual transmisibile. Dacă ei recunosc că au avut alți parteneri, atunci aceste analize medicale sunt indicate. La doctor vii ca la preot și trebuie să fii sincer!”, exclamă specialistul.

Mai mult, planificarea familiei nu este un aspect de care să se ocupe doar femeia. „Prezentați-vă în cuplu la o discuțiile cu medicul. Telefonul stricat aici nu merge. Nu știu de ce bărbații au impresia că știu mai multe decât doctorul și decid în locul femeii. În plus, nu există o metodă de contracepție ideală. Aceasta se alege individual, în funcție de starea de sănătate a fiecăruia. Multe femei se tem să ia contraceptive hormonale, dar n-au de ce să se teamă. Acestea le protejează nu numai de sarcină, ci și de unele forme de cancer”, susţine Maxim Călăraș.

Dreptul persoanelor cu dizabilități de a deveni părinți

Mariana Androșoi și-a văzut visul împlinit atunci când a adus pe lume doi copii, chiar dacă se află într-un scaun cu rotile. „Eu și soțul meu am planificat sarcinile și am avut parte de sprijin. Am auzit însă că femeile cu dizabilități nu sunt încurajate să nască. Unde mai pui că instituțiile medicale nu sunt echipate corespunzător necesităților noastre”, mărturisește femeia.

Pentru a asigura accesul populației, inclusiv al persoanelor cu nevoi speciale la servicii de sănătate sexuală și reproductivă, Guvernul a elaborat Programul naţional privind sănătatea și drepturile sexuale și reproductive pentru anii 2018-2022. Documentul, aprobat în luna mai a anului curent, prevede și distribuirea gratuită a informaţiei despre metodele de contracepție. Iar din toamnă, elevii unor şcoli din țară vor studia opţional disciplina „Educație pentru sănătate”, la care va fi abordată și planificarea familiei.Un articol de: Doina Stimpovschii Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:29

Autoritățile de la Chișinău au informat astăzi Adunarea Parlamentară a OSCE despre imixtiunile grsolane ale Federației Ruse în procesul electoral din Republica Moldova. Deputatul democrat Sergiu Sîrbu s-a referit inclusiv la noul dosar fabricat de Moscova pe umele...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 19:27

Administrația Națională a Penitenciarelor din Republica Moldova dezminte, într-un comunicat de presă, informațiile tirajate de o parte a mass-media privind pretinsa înjunghiere a lui Veaceslav Platon, în Penitenciarul nr. 13.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:12

Rareori ți-e dat să vezi o criză de identitate a unei formațiuni politice în ajun de alegeri precum cea prin care trece astăzi blocul ACUM. Câteva zile în urmă, vicepreședintele Partidului Acțiune și Solidaritate; Mihai Popșoi, a surprins pe toată lumea,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 16:11

Declanșarea de către Rusia a unui dosar penal în care ar figura Vlad Plahotniuc, poartă un evident caracter electoral câtă vreme acest lucru se întâmplă cu două zile înainte de alegerile din R.Moldova. De această părere este analistul politic Ion...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Februarie 2019, ora: 16:00

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Istoria limbii române: Câte cuvinte am moștenit din latină?

Când vorbim despre viața cuvintelor românești trebuie să începem cu... începutul: am arătat în episodul precedent că limba română continuă latina, limba-mamă. Este un adevăr pe care nu mă sfiesc să-l repet ori de câte ori voi avea prilejul s-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:59

Fostul președinte al filialei Botanica a PPDA, Sergiu Cibotăreanu, susține că formațiunea condusă de Andrei Năstase nu este nici pe departe una proeuropeană. Potrivit lui, partidul format pe baza mișcării protestatare din 2015 a deviat foarte mult de la traseul său inițial....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:58

Mai mulți artiști iluștri își exprimă încrederea că PDM poate continua schimbările bune din Moldova, așa cum a făcut-o și în ultimii ani. Ei declară, în câteva mesaje live pe Facebook, că vor vota pentru Moldova și pentru fapte, nu vorbe, la alegerile...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:56

Unul din autoturismele care asigura protecția în cortegiul prezidențial a fost accidentat astăzi, în timp ce se afla în misiune.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:55

Astăzi povara fiscală pe care un angajator o simte este mai mică decât în urmă cu trei ani. Acest lucru se datorează actualei guvernări, care trebuie să-și continue actvitatea și după alegerile din 24 februarie, susțin managerii centrului comercial Grand Hall, într-o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:54

Departamentului american pentru Securitate Internă a creat o universitate falsă, Universitatea din Farmington, pentru a lansa o capacană și pentru a aresta studenții străini care încearcă să rămână pe teritoriul american în mod ilegal, relatează The Guardian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 15:53

Preşedintele polonez, Andrzej Duda, şi omologul său lituanian, Dalia Grybauskaite, au semnat joi, la Varşovia, o declaraţie privind securitatea comună, care include coordonarea politicilor de apărare şi securitate ale celor două ţări în cadrul NATO şi al Uniunii Europene şi...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:50 de Ana Marchitan

Duminică, 24 februarie, în R. Moldova, vor avea loc alegeri parlamentare ordinare. Astfel, pentru prima dată, cetățenii vor alege cei 101 deputați conform sistemului electoral mixt. Adică, 50 dintre aceștia vor accede în Legislativ pe liste de partid, mandatele urmând să...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:40

Plahotniuc, în timpul vizitelor la Iurceni, Vărzărești, Zberoaia: vom continua investițiile în infrastructură, în crearea de locuri de muncă și condiții sociale mai bune aici și în toate satele din țară

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 13:14

Editorialistul Ziarului NAȚIONAL, Nicolae Negru, este convins că anunțul privind noul dosar penal deschis de ruși pe numele liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, are legătură directă cu alegerile parlamentare de duminică.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:51

Liderul Partidului Politic ȘOR, Ilan Șor și formațiunea sa sunt gata să preia responsabilitatea guvernării Republicii Moldova pentru a transforma și moderniza țara. Ilan Șor, care s-a arătat convins de victoria formațiunii sale la scrutinul parlamentar de duminică, a declarat la o...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:17

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) a făcut publice adresele și datele de contact ale secțiilor de vot deschise peste hotare pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 12:13

Partidul Democrat din Moldova a sesizat astăzi mai multe instituții internaționale și observatorii acreditați să monitorizeze alegerile din 24 februarie 2019, în legătură cu implicarea abuzivă a Federației Ruse în alegerile din Republica Moldova. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:56

Mai muli susținători și simpatizanți ai binomului PAS-PPDA își manifestă public dezamăgirea față de ultimele acțiuni și declarații ale liderilor acestuia, Maia Sandu și Andrei Năstase. Internauții iau în furci atât angajamentul de a nu încheia nicio...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:44

Încă 8 familii din municipiul Orhei și-au realizat visul pe care îl are practic fiecare tânăr din Republica Moldova: administrația publică locală a orașului le-a înmânat cheile de la noile apartamente sociale, pe care le-au primit în cadrul unui program...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:43

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română condiționează recunoașterea autocefaliei Kievului

Biserica Ortodoxă Română (BOR) cere garanții scrise privind pastrarea identitatii culturale si lingvistice pentru parohiile românești din Bucovina și pune alte câteva condiții pentru recunoașterea Bisericii Ortodoxe a Ucrainei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:32

Cetățenii așteaptă ca proiectele bune pentru Moldova, implementate de actuala Guvernare, să continue și după alegerile parlamentare din 24 februarie. Liderul, PDM, Vlad Plahotniuc, și vicepreședinții formațiunii, Andrian Candu și Pavel Filip, au îndemnat alegătorii,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 11:27

Legăturile dintre președintele moldovean, Igor Dodon, și cel rus, Vladimir Putin, au o componentă financiară directă. Astfel, cel puțin 70.000 de euro au intrat în contul fundației “Din suflet”, a Galinăi Dodon (soția președintelui Republicii Moldova).

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:20

Organele de drept din Federația Rusă i-au mai deschis un dosar penal liderului Partidului Democrat (PD), Vlad Plahotniuc, iar acest lucru se întâmplă cu două zile înaintea alegerilor parlamentare din 24 februarie, scrie ziarulnational.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Februarie 2019, ora: 10:00

S-a dezlantuit cerul deasupra orasului. Dupa cateva zile de vreme insorita, a inceput sa ninga in capitala. De astazi vremea se raceste. Meteorologii au anuntat cod galben de schimbare brusca a vremii, valabil pana sambata.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)