Editorial

Planul de acasă

Ştim că nu e bine să ne construim aşteptări care urmează să fie demolate fără milă la locul faptei. Am învăţat la şcoala vieţii că neprevăzutul e cea mai previzibilă variabilă. Am constatat de atâtea ori că proiecţiile noastre nu coincid cu realitatea de pe teren. Şi? Şi totuşi, continuăm să plănuim, să socotim, să calculăm, să programăm. În limbaj managerial se numeşte organizare. În cărţi şi în Vest e lăudată mult rigurozitatea, dar în viaţa de zi cu zi parcă mai mult te încurcă. Ordinea şi disciplina, în loc să ajute, mai rău te leagă de mâini şi de picioare. Dacă respecţi regulile, eşti acuzat de lipsă de flexibilitate. Dacă îţi doreşti rutină, eşti plictisitor. Dacă îţi măsori fiecare pas, eşti paranoic. Acum funcţionăm mai degrabă pe principiul „Hai să mergem, că vedem noi după aia”. În tinereţe poate fi distractiv sportul acesta extrem, de a te arunca mereu cu capul înainte. L-am practicat şi eu şi am rămas cu câteva cucuie frumuşele pe conştiinţă. 

Planul de acasă, chiar dacă nu se potriveşte cu cel din târg, e totuşi bun şi el la ceva. Planul de acasă nu înseamnă doar o plăsmuire nerealistă sau o confuzie între dorinţă şi putinţă, planul de acasă este o analiză la rece. Iei în calcul atât succesul, cât şi eşecul, astfel încât orice s-ar întâmpla să nu te ia pe nepregătite. Planul de acasă înseamnă să nu pleci prin viaţă cu lecţiile nefăcute.

Zicala aceasta are în ea o doză puternică de fatalism. Adică degeaba îmi fac eu un plan de viitor, că lumea oricum e ostilă şi plină de obstacole, n-are rost să-mi imaginez lucruri care, mai mult ca sigur, se vor împlini pe dos. Este o atitudine defensivă în credinţa aceasta străveche. Este exact opusul noilor religii pragmatice care propovăduiesc trasarea de obiective. Acum oamenii au aflat că trebuie să ştii ce vrei, apoi să-ţi doreşti din tot sufletul, să mai şi munceşti un pic, iar şansele de reuşită vor fi destul de mari, dacă respecţi toţi paşii.

Acasă e zona de confort, iar târgul e lumea largă plină de surprize. Cu sau fără planuri merită să daţi o raită prin târg!  

Suplimentul Femeia

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *