Astăzi 19 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la 18 Septembrie 2018
Abonamente

Criza 1 Aprilie 2010, ora 12:54

Planul de salvare a Greciei inca nu are efect

Marime Font

 
 
 

 Planul de salvare convenit de sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana (UE) pentru Grecia pe 25 martie nu a reusit pana in prezent sa diminueze costul imprumuturilor statului elen, asa cum sperau autoritatile de la Atena, potrivit Bloomberg.

 Randamentul obligatiunilor cu scadenta la zece ani emise de guvernul elen a crescut cu 24 de puncte de baza, la 6,522%, dupa 25 martie, cand liderii UE au convenit infiintarea unui mecanism de imprumuturi bilaterale pentru Grecia, la care va contribui si Fondul Monetar International (FMI).

Rata este dubla comparativ cu cea platita de Germania.Bondurile cu scadenta la sapte ani emise de statul elen pe 29 martie au scazut miercuri pentru a doua zi consecutiv, precizeaza Mediafax.

"Ei (liderii zonei euro si autoritatile de la Atena - n.r.) au sperat la un fel de aranjament care nu va trebui folosit niciodata.

Investitorii au simtit asta si se pare ca ne-am intors de unde am plecat", a afirmat analistul Kleinwort Benson Phyllis Reed.

Liderii UE ar putea fi nevoiti sa activeze un mecanism de ajutor inca nepus la punct, in conditiile in care costurile imprumuturilor Greciei cresc, noteaza Bloomberg. In aceasta situatie, cancelarul german, Angela Merkel, va trebui sa finantele salvarea Greciei cu fonduri de la buget, contrar opiniei publice, iar membrii Uniunii vor trebui sa stabileasca rolul pe care FMI in va avea in planul de sustinere pentru statul elen.

Pana in prezent, reprezentantii UE au indicat ca se asteapta ca randamentele obligatiunilor elene sa scada, pe masura ce Atena continua sa implementeze masuri pentru diminuarea deficitului bugetar.

Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a asigurat miercuri ca investitorii vor "aprecia treptat" eforturile Greciei.

Statul elen a vandut pe 25 ianuarie obligatiuni de opt miliarde euro, cu scadenta la cinci ani si randamente majorate pentru a atrage investitorii. Apoi, pe 4 martie, Atena a emis obligatiuni de cinci miliarde euro, cu maturitate la zece ani. Luni, Grecia a lansat o emisiune de obligatiuni in valoare de cinci miliarde de euro, pe termen de sapte ani.

Sursa: Bloombiz

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 19:33

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 18 Septembrie 2018, ora: 08:04

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României

Semnificaţii istorice pentru 18 septembrie / 1923 - S-a născut Regina Ana, soţia Regelui Mihai al României Foto: Mediafax.ro/Afp

1970 - A murit, la doar 28 de ani, Jimi Hendrix, considerat unul dintre cei mai mari chitarişti rock din lume. Stilul său de a cânta la chitara electrică a influenţat majoritatea chitariştilor moderni. În 2003 a fost numit de revista Rolling Stone „Cel mai mare chitarist al...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

27 de ani

A mai trecut un an de la declararea independenței. Unii dintre noi au sărbătorit, au ţinut discursuri, au dansat, au mers la concerte. De parcă totul ar fi fost minunat. 27 de ani de dezamăgiri.

() Citeşte tot articolul

Editorial 10 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Tata cu trei feciori

Nu știu de ce, poate de-atâta că vine sezonul rece, când moldovenii (etnicii români), dârdâind de frig, revin la îndeletnicirea lor milenară – crearea folclorului – poate pentru că s-au întors deputații din vacanță și reîncepe sezonul fierbinte,...

() Citeşte tot articolul