Actualitate

PLDM a participat la reuniunea comunitatilor basarabene de la Roma

In zilele de 7-8 martie, la Roma, Italia, s-a desfasurat primul congres al Asociatiei Comunitatilor Unite ale Moldovei, la care au fost prezenti liderii comunitatilor de moldoveni din 12 tari.

La for a participat vicepresedintele Partidului Liberal Democrat din Moldova, Iulian Fruntasu, care a facut o trecere in revista a actiunilor partidului, indreptate spre sustinerea cetatenilor moldoveni din afara tarii in dorinta lor de a-si exercita dreptul la vot in cadrul alegerilor din 5 aprilie 2005.

Iulian Fruntasu s-a referit la toate initiativele PLDM in acest sens, remarcand in mod special cele doua mitinguri de protest fata de refuzul autoritatilor comuniste de a crea conditii pentru asigurarea dreptului la vot al concetatenilor nostri, organizate la 8 si 22 februarie 2009. De asemenea, vicepresedintele partidului a informat participantii la congres despre faptul ca liberal-democratii au reclamat la CEDO incalcarea de catre autoritatile Republicii Moldova a dreptului electoral garantat de Articolul 3 al Primului Protocol Aditional la Conventia Europeana, iar Inalta Curte a pus pe rol cererea PLDM.

Fruntasu a mai atras atentia forului asupra altor initiative ale PLDM, cum ar fi alegerea presedintelui Republicii Moldova prin vot direct si general, semnarea Conventiei privind micul trafic la frontiera etc. „PLDM a pledat constant pentru respectarea drepturilor si libertatilor cetatenilor moldoveni, cum ar fi dreptul la libera circulatie, la libertatea de expresie si asociere, dreptul la informatie, dreptul la vot, indiferent de locul aflarii conationalilor nostri. Chiar daca sunteti departe de tara, voi ramaneti cetatenii ei si trebuie sa va bucurati de toate drepturile. Vom continua si mai departe sa fim alaturi de oameni, de nevoile si asteptarile lor”, a spus Fruntasu.

Liderii comunitatilor de moldoveni au declarat ca vor adopta un manifest catre autoritatile Republicii Moldova, in care vor cere respectarea dreptului lor electoral. Vicepresedintele PLDM s-a intalnit si cu liderii comunitatii basarabenilor din Italia.
La invitatia Asociatiei socio-culturale a moldovenilor „Bastina”, din Italia, Calin Vieru, membru al PLDM, a avut o intrevedere cu basarabenii din orasul Padova. Vieru i-a informat despre toate demersurile PLDM, la nivel national si international, pentru asigurarea dreptului la vot al cetatenilor moldoveni din strainatate. El i-a indemnat pe conationalii nostri sa-si contacteze rudele ramase acasa si sa le transmita mesajul de a participa la alegeri si a vota impotriva comunistilor. „Pentru a construi o tara in care sa vreti si sa va puteti intoarce, e nevoie sa dam start reformelor democratice, sa dam verde pentru Moldova”, a spus Calin Vieru.

Achitat din fondul electoral al formatiunii
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *