Actualitate

PLDM: Comunistii au distrus invatamntul

Partidul Liberal Democrat constata ca, in perioada guvernarii comuniste, sistemul educational din R. Moldova a cunoscut o degradare continua si cere actualei guvernari sa inceteze actiunile de distrugere indreptate asupra sistemului. Declaratia a fost facuta, ieri, de catre Mihai Godea, prim-vicepresedinte al formatiunii.

„Cadrul legal de reglementare in domeniu este incoerent. Codul Invatamantului elaborat si adoptat in graba este expresia unui document regulator agramat si insuficient racordat la realitatile sistemelor educationale din tara si de peste hotare”, a spus Godea. Liberal-democratii sustin ca salariile in educatie, care sunt cele mai mici din sfera bugetara, ii determina pe profesori sa activeze in regim de supra-norma, acest lucru generand si exodul masiv al specialistilor tineri din sistem, ceea ce duce la imbatranirea progresiva a corpului didactic. Godea a mai specificat ca in perioada guvernarii comuniste a fost politizat invatamantul prin inrolarea managerilor din invatamantul preuniversitar in randurile partidului si revenirea la practicile sovietice de corupere ideologica a copiilor si tinerilor.
Mihai Sleahtitchi, vicepresedinte PLDM, s-a referit la modul de organizare a examenelor de bacalaureat, care, potrivit lui, au fost „pentru majoritatea absolventilor un moment foarte neplacut din viata lor, un infern atribuit sistemului incorect de organizare legat de incapacitatea guvernantilor de a organiza o sesiune de BAC”. PLDM considera ca inchiderea colegiilor pedagogice si a celor medicale, reducerea drastica a locurilor de studii cu frecventa redusa si a celor cu taxa, fara a propune cetatenilor o alternativa, si distrugerea invatamantului din domeniul istoriei sunt indreptate, in mod evident, spre distrugerea sistemului de invatamant.

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *