Opinii și Editoriale

Ploua. Anticipnd anticipatele

In ultimele doua zile mi s-a intamplat sa discut cu niste oameni care nici macar in vis n-ar putea fi banuiti de „simpatii unioniste” ori „ganduri antistatale”. Acestia, dimpotriva, nu o data mi-au spus ca nu vor uita ca sunt „nascuti in URSS”, dar ca doresc sa traiasca intr-o Moldova independenta, eventual – integrata in Europa…

Si pentru ca azi, in Moldova, indiferent daca esti la nunta ori la inmormantare, toate discutiile oricum la teme politice ajung, si interlocutorii mei „pro-statalisti” erau framantati de o singura intrebare: vor fi sau nu alegeri parlamentare anticipate?

…La ora la care scriu aceste randuri, cred ca zeci de mii de oameni isi pun aceeasi intrebare, constienti de faptul ca in Moldova e greu sa anticipezi pana si alegerile anticipate. Parca in 2005 partidele de opozitie nu declarau ca nu vor vota nici in ruptul capului un presedinte comunist? Iar „marele combinator” pre numele Rosca se jura de „anticomunism” chiar in seara lui 3 aprilie. Ca dimineata sa-i daruiasca lui Voronin un nou mandat prezidential, iar Moldovei – inca patru ani de intuneric.

Ce se va intampla la 3 iunie 2009? Deja vu-ul de acum patru ani nu poate fi exclus de nimeni. Desi… traim in ?ara Povestilor si s-ar putea ca la ora 10.00 a zilei de miercuri sa mai auzim un basm – cel despre Sfintii Imparati crestini Constantin si Elena, pe care calendarul ortodox de rit vechi ii sarbatoreste exact la 3 iunie, si ca nu e bine ca intr-o asemenea zi sfanta sa ne lansam in polemici politice si sa (nu) alegem presedintele. Si ce daca mai rade o data lumea de noi? Important e ca Staris sa argumenteze profund, convingator si cu intonatie la „Rezonans”-ul de sambata!

Nu stiu insa pe cine mai sperie, dar si convinge, intonatia „Rezonans”-ului, chiar daca masinaria propagandistica a Puterii – in frunte cu „Moldova 1”, care demult a devenit avangarda holdingului mediatic comunist – a demonizat tot ce inseamna gandire libera, protest, opozitie, anticipate etc. Vom fi traind noi in ?ara Povestilor, dar mai traim si in alte timpuri. Timpuri in care acest holding si mesajul lui costa cat… cele 12 puncte pe care, in seara de 16 mai, Moldova le-a dat reprezentantei Romaniei la „Eurovision”. (Nu stiu, e adevarat, de-am fi vazut noi cele 12 puncte pentru „Hora din Moldova”, daca peste Prut s-ar fi stiut ca „vocea de aur” a cantat din gros pentru comunisti in campania electorala, dar asta e alt subiect…) Punctajul maxim pentru Elena Gheorghe a dovedit ca Romania nu mai este o sperietoare in Moldova, ca isteria anti-romaneasca, declansata de Putere in ultimele luni, s-a soldat cu un… fas, iar tanara generatie este pierduta iremediabil pentru comunisti.

Revenind la interlocutorii mei de la inceputul acestui text – oameni rationali si cu scaun la cap, precum va spuneam -, am fost surprinsa sa-i aud ca-si doresc enorm alegeri anticipate. „Poate ca va fi mai rau, dar cel putin va fi altfel”, mi-a spus unul dintre ei – un om de afaceri, vorbitor de limba rusa. L-am intrebat de argumentul economic, invocat atat de des de comunisti. „E o suma minora in comparatie cu cat cheltuiesc ei. Iar oamenii nostri de mult nu mai mizeaza pe stat, ci pe rudele care muncesc peste hotare. Si-apoi, uitati-va, ploua…”. Anticipand anticipatele…
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *