Opinii și Editoriale

Pna la caderea regimului anticonstitutional al lui V. Voronin au ramas zile numarate

Pozitia Miscarii Actiunea Europeana fata de alegerile anticipate a fost expusa intr-un Apel catre partidele democratice de a participa cu o Lista unica (Lista Nationala). Cu acest prilej, la 9 iunie a.c. MAE a organizat o „masa rotunda” la care au participat reprezentanti ai unor partide, ONG-uri si mass-media. Am subliniat si cu acest prilej ca Lista Nationala este singura sansa a partidelor democratice de a invinge in alegerile din iulie 2009…

Ideea Listei comune (Listei Nationale) a fost gandita si lansata de Forul Democrat al Romanilor din R. Moldova. Aceasta a fost sustinuta si partial aplicata in practica de Miscarea Actiunea Europeana in campania electorala din martie-aprilie 2009. Nu noi purtam vina ca pana la urma cei care au lansat ideea, tot ei au si abandonat-o. Va rog sa nu uitati doua lucruri fundamentale: 1) respingerea acestei idei n-a adus victorie partidelor democratice in alegerile din 5 aprilie 2009; 2) nimeni nu a propus nimic altceva, explicit si convingator, ce ar fi inlocuit Lista Nationala si ar fi adus victorie fortelor democratice.

In privinta programelor si alegatorilor fideli ai partidelor liberale, amintesc din nou: sarcina fundamentala a societatii noastre este inlocuirea pe calea alegerilor a actualei guvernari criminale, perimate, depasite de timp. Acesta ar trebui sa fie programul unic si suprem al tuturor fortelor democratice, proeuropene, liberale, anticomuniste intr-un cuvant. Disensiunile mici intre programele de guvernare ale partidelor parlamentare din opozitie ar trebui pentru un timp lasate la o parte. Asta pentru a concentra toate eforturile in vederea schimbarii actualei puteri din R. Moldova…

Noi, membrii Miscarii Actiunea Europeana, sustinem intru totul Apelul profesorilor de la Universitatea Tehnica a Moldovei si anume: cele trei partide liberale „sa mearga in alegerile anticipate pe o Lista comuna, miezul careia sa-l constituie cei 41 de deputati liberali alesi in scrutinul recent, iar restul sa includa si personalitati cu renume care ar aduce voturi partidului unit”. Cu exceptia celor trei lideri de partide liberale din capul listei, cei 41 de deputati pot fi aranjati in ordinea in care au primit mandatele de deputati de la CEC. Acei alegatori care il simpatizeaza pe X din PL si nu-l agreeaza pe Y din AMN, de exemplu, trebuie sa-si calce pe inima si sa voteze cauza comuna – debarcarea regimului sangeros al lui Voronin! Dupa care vom reveni la subiectul care program e mai bun, care mai putin bun.

Miscarea Actiunea Europeana este gata sa contribuie cu toata energia la caderea actualei guvernari. Suntem gata sa contribuim cu forta umana, materiala, financiara la servirea cauzei comune. In privinta echipei MAE ce aveti de reprosat? Suntem cumva incompetenti, analfabeti, lipsiti de simtul patriotismului? Oare chiar nu poate fi gasit unu, doua, trei locuri si pentru reprezentantii MAE in Lista comuna?
Miscarea Actiunea Europeana doreste sa se implice in mod hotarator in batalia electorala si sa contribuie cu intreg potentialul de care dispune in lupta impotriva clanului Voronin si PCRM. Noi ne aratam disponibilitatea de a sprijini o constructie politica comuna a partidelor democratice care sa-i invinga pe comunisti si sa-i trimita acolo unde le este locul: la groapa de gunoi a istoriei.
 

Unire, moldoveni!
Jos comunistii!

Anatol Petrencu,
prof. univ., dr. hab., presedinte al MAE

PP

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *