Actualitate

Pna unde-i dorul de Europa?

Duminica, romanii au mers la vot pentru a-i desemna pe cei 33 de reprezentanti ai tarii in Parlamentul European. De rand cu consangenii din ?ara, au votat si basarabenii, care detin cetatenia romana. Comparativ insa cu alegerile parlamentare din toamna trecuta, la cele patru sectii de votare, deschise la sediile consulare si cel al Ambasadei, a mers mult mai putina lume.

Mi-a parut inexplicabil acest dezinteres al detinatorilor de pasaport romanesc, mai ales daca ne amintim ca anume europarlamentarii romani au fost cei care au spus in Parlamentul European adevarul despre evenimentele de pana si de dupa alegerile din 5 aprilie, atunci cand regimul comunist a izolat informational RM. Am incercat sa aflu care sunt motivele unei lipse de interes fata de acest scrutin.

Unul dintre alegatori, Nicolae Banaga, mi-a spus ca multi nu au venit crezand ca si de aceasta data nu vor putea vota daca nu au viza de resedinta peste Prut. Un alt motiv, in opinia sa, este ca, dupa evenimentele din 7 si 8 aprilie curent, guvernarea comunista a inceput vanatoarea de romani, iar pentru cei de peste Prut – a fost introdus regimul de vize. Totodata, a opinat Aurelia B., o cauza ar fi si o anumita indignare provocata de zvonul ca moldovenilor care solicita viza pentru Romania li se va cere sa prezinte un extras din contul bancar care sa confirme ca poseda o suma de 500 de euro.
 

Sase partide politice, o alianta electorala si doi candidati independenti au intrat in competitia pentru PE. Potrivit presei de peste Prut, desi de-a lungul ultimelor decenii Parlamentul European a devenit o institutie influenta, de la primele alegeri directe si pana acum prezenta la urne a scazut constant. In 2004, in UE, au ales doar 46% din cetatenii cu drept de vot, iar in anul curent – si mai putini.
 

Luca Bujac, veteran al Armatei Romane, ne-a spus ca intentiona sa voteze pentru Traian Basescu, dar, fiindca nu l-a gasit in lista, a optat pentru fiica presedintelui, Elena Basescu. Stefan Sofronovici a declarat ca a votat pentru cei mai de seama reprezentanti ai neamului romanesc, iar maestrul Vasile Iovu – pentru cei care vor face totul ca Romania sa fie tratata in PE de la egal la egal si sa nu fie umilita, asa cum s-a intamplat in socialism.

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *