Moldova

PNL: Vlad Filat e incapabil să conducă Guvernul

Dar, Vlad Filat a prezentat un mesaj ce demonstrează că nu e capabil să conducă un Guvern de coaliţie, care înseamnă toleranţă, răbdare, dialog, transparenţă, fermitate şi principialitate. Orice dislocări, în actuala situaţie, coroborate cu poziţia PCRM şi a unui Voronin tot mai obraznic, pot însemna coaliţii monstruoase, pe care le-am mai văzut în Republica Moldova, cu readucerea comuniştilor la putere, ceea ce ar închide pentru cetăţenii din Republica Moldova orice perspectivă de europenizare, consideră dna Pavlicenco.

PNL a punctat atitudinea sa faţă de mesajul şi comportamentul premierului, principalele aprecieri fiind:
„Am văzut un Vlad Filat bun de talk-show-uri, dând note altora, nu şi propriei activităţi. A venit cu sfaturi generale (necesitatea reformelor, a Alianţei, competenţă, modernizare etc.), răsvehiculate de analiştii politici, dar, ca prim-ministru, nu s-a referit la priorităţile pentru o perspectivă europeană clară, care nu poate exista alături de comunişti. Filat se eschivează de la discuţii în interiorul AIE, după care se dă în spectacol, ceea ce poate fi interpretat ca lipsă de voinţă politica, incapacitate de a formula viziuni solide şi a organiza realizarea lor, ceea ce implică munca în echipa guvernamentală, prin afirmarea dificilă, dar necesară, ca lider al acesteia, ceea ce astăzi nu constatăm. Se pare că Filat vrea să conducă în stil autoritar comunist.

Filat a criticat, fără a nominaliza. PNL chiar i-a sugerat să facă reforme la MAI, la Ministerul Justiţiei şi să asigure o bună administrare fiscală de către Ministerul Finanţelor. Aceşti miniştri, în primul rând, ar trebui să îşi dea demisia. Acelaşi lucru îl spunem despre echipa parlamentară a PLDM, unde, după plecarea lui Sandu Tănase şi a lui Mihai Godea, au apărut în prim-plan persoane pe care e penibil uneori să le asculţi.

Ameninţarea proferată de Vlad Filat la adresa partenerilor de Alianţă că „se va gândi ce va mai face!” lasă loc pentru presupunerea că are o înţelegere cu PCRM ca să nu-l demită. În general, scenariul pare unul coordonat cu ideologii comunişti gen Mark Tkaciuk. În timp ce societatea aşteaptă de la premier o viziune, nu un evantai de opinii, comentarii, declaraţii de interese, critici şi ameninţări la adresa partenerilor din AIE, dar laude pentru comunişti.

Este adevărat că societatea e dezamăgită de actuala guvernare. Însă nu credem că îşi va recăpăta încrederea dacă la putere vor fi readuşi comuniştii. Orizontul de aşteptări al cetăţenilor nemulţumiţi trebuie reformatat printr-o poziţie comună a forţelor necomuniste împotriva PCRM, ce ne-a distrus 20 de ani post-Independenţă şi peste 50 de ani sovietici. A defini mafia, alţi subiecţi ca duşmani ai guvernării, poate fi calificat ca o căutare de ţap ispăşitor, ca o „vânătoare de vrăjitoare” împotriva persoanelor incomode, a concurenţilor politici, pentru a-i distruge şi a conduce ca Voronin şi ca Putin, care sunt doar modele de dictatură.

Cunoaştem referinţele liderilor de opinie la cadrele formate în „republica IPTEH", promovate în funcţii-cheie de stat, în fruntea unor instituţii importante, care, prin rezultatele gestionării acestora, nu permit nicidecum ca Filat să îşi atribuie rolul „cavalerului alb", luptătorul contra duşmanilor reformelor. Pentru că el controlează vama, fiscul, achiziţiile publice, cufundate în probleme ce prejudiciază imaginea statului.
Oare, prin lipsa dialogului, nu tocmai Filat creează blocaje în Guvern şi AIE, după care face spectacol de PR, încercând să formeze un fundal, necredibil, pentru a încălca Acordul AIE-2? Adevăratul blocaj din Guvern rezidă în lipsa comunicării, a discutării şi coordonării acţiunilor, substituit de un sistem autoritar de guvernare, cauzat de incapacitatea de a conduce o echipă de coaliţie. Şi ne întrebăm: ce a făcut Filat ca premier şi lider politic pentru a accelera reformele?

PNL critică şi declaraţia deputatului peledemist Streleţ, care a declarat că nu mai e nevoie de acordul AIE la nivel local, pentru a se putea vota cu PCRM conducerile unor raioane. Optând public pentru a se renunţa la înţelegerile puse la baza AIE, Filat pune in pericol Acordul Alianţei şi încalcă angajamentele asumate în faţa partenerilor”.

(Preluat cu prescurtări de pe: www.pavlicenco.md)
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *