Astăzi 23 Septembrie 2018, Duminică - Ultima actualizare la ora 09:00
Abonamente
 
 
 

Culinar.md 10 Noiembrie 2016, ora 09:15    Din editia print

Poale-n brâu moldovenești

Marime Font

În numărul de astăzi vom învăța să gătim poale-n brâu moldovenești sau brânzoaice, sau plăcinte pufoase umplute cu brânză de vaci după o rețetă moldovenească tradițională. 

Ingrediente pentru aluat

• 500 g faină
• 240 ml lapte
• 7 g drojdie deshidratată/25 g proaspătă
• 2 ouă medii
• 60 g unt
• 90 g zahăr
• 1 vârf cuțit sare
• o portocală (coajă rasă)



Ingrediente pentru umplutura de brânză de vaci

• 350 g brânză de vaci bine scursă
• 150 g zahăr
• 2 ouă medii
• 2 linguri gris
• o portocală medie (coajă rasă)
• 50-60 g stafide
• un vârf cuțit sare
• un plic zahăr vanilat
• un gălbenuș de ou + 2 linguri de lapte (pentru uns)

Prepararea aluatului

• Cernem făina într-un vas, adăugăm drojdia deshidratată și amestecăm (dacă folosim drojdie proaspătă, o frecăm cu o linguriță de zahar din cantitatea totală și apoi o adăugăm în centrul făinii cernute).

• Adăugăm treptat laptele călduț.

• Începem să frământam aluatul și când capătă puțină consistență, adăugăm ouăle, zahărul, sarea, coaja de portocală și treptat untul moale.
• Frământăm până când obținem un aluat elastic. Îl punem într-un vas, îl acoperim cu folie de plastic alimentară și lăsăm aluatul la dospit, într-un loc călduț, ferit de curenții de aer reci, pentru 2 ore sau până își dublează volumul.

Prepararea umpluturii:

• Punem brânza de vaci bine scursă într-un vas, adăugăm coaja rasă de portocală, ouăle, stafidele tocate în bucățele potrivite, grișul, zahărul vanilat și sarea. Amestecăm până când umplutura devine omogenă, apoi o punem în frigider.

• Răsturnăm aluatul dospit pe masa de lucru pudrată cu făină și îl întindem într-o foaie dreptunghiulară de circa 7-8 mm grosime.

• Tăiem aluatul în pătrate de cca 7-8 cm. Punem în centrul fiecărui pătrat cate o lingură plină de umplutură.

• Lipim foarte bine două câte două colțurile opuse ale fiecărui pătrat.

• Punem plăcintele poale-n brâu în tava de copt tapetată cu hârtie de copt și le lăsăm să dospească cca 45-60 min, acoperite cu o cârpă de bumbac, intr-un loc călduț.

• După ce au dospit, ungem plăcintele poale-n brâu cu amestecul de gălbenuș și lapte și le coacem în cuptorul preîncălzit la 200°C, pentru 15-20 minute.

• Le scoatem din tavă, le așezăm pe un grătar și după ce s-au răcit puțin, le pudrăm cu zahăr pudră vanilat și le gustăm cu foarte multă poftă. Sunt delicioase! Poftă bună!

lauraadamache.ro
 

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolul



Editorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md