Atitudini

Poate avem nevoie de mai multă imaginaţie

Reascultam recent piesa „Imagine” semnată de acest geniu al muzicii şi mă gândeam că nouă, moldovenilor, nu ne ajunge deseori un pic de imaginaţie. Rânza moldovenească are un specific clar, nu vrem să inventăm nimic nou, vrem doar să copiem ceea ce a inventat deja vecinul.
Se apropie sărbătorile de iarnă, odată cu ele în sufletele noastre se instaurează un fel de pace, pace care din păcate nu ţine mai mult decât perioada sărbătorilor de iarnă. Ce-ar fi să ne imaginăm că aceste sărbători şi această pace vor ţine ani întregi, nu doar câteva săptămâni. Să ne imaginăm că moldovenii nu se mai urăsc după principii etnice, lingvistice sau religioase. Să ne imaginăm că toţi moldovenii plecaţi s-au întors acasă, iar ţara este în stare să le ofere locuri decente de muncă. Să ne imaginăm că ruşii ne susţin marşurile unioniste, iar românii depun câte o floare la mormintele celor căzuţi în al Doilea Război Mondial. Să ne imaginăm că nu mai împărţim morţii după criterii politice. Să ne imaginăm că luptele interpartinice din ţară s-au terminat şi fiecare partid munceşte întru binele ţării şi al poporului. Să ne imaginăm că jurnaliştii şi bloggerii nu mai scriu la comandă. Să ne imaginăm că spitalele sunt pline de doctori calificaţi, iar mita a dispărut cu totul din aceste instituţii. Să ne imaginăm că avem un transport public de invidiat şi o infrastructură excelentă în ţară. Să ne imaginăm că sectorul agrar din Moldova este super dezvoltat, iar factorii economici sunt la cel mai înalt nivel. Să ne imaginăm că pensiile din Moldova sunt printre cele mai mari din lume, iar pensionarii noştri îşi petrec anii în pace şi bunăstare. Să ne imaginăm că avem o ţară integră în care nu este loc pentru ura interetnică şi pentru invidia tipic moldovenească. Să ne imaginăm că tinerii noştri primesc o educaţie aleasă, și nu cumpără diplomele. Să ne imaginăm că suntem un popor unit şi nu ne mai împărţim în clanuri şi secte. Să ne imaginăm că anul 2013 va fi un an bun pentru ţară, iar Republica Moldova va reprezenta o adevărată „istorie de succes” a Uniunii Europene.

Unii mi-ar reproşa că am o imaginaţie foarte bogată, poate e aşa, însă tind să cred că lucrurile la care aspiri cu toată inima chiar se întâmplă până la urmă. Aşa că a venit momentul să scoatem ura din inimă, să forţăm un pic imaginaţia şi să transformăm Moldova într-o adevărată poveste de succes. Eu cred că se poate, secretul constă în amploarea acţiunii, pentru că doar împreună vom aduce schimbarea. Avem artişti şi sportivi care deja ne duc faima peste hotare, să-i susţinem, să-i lăudăm unde este nevoie şi să facem din Republica Moldova o adevărată pistă de lansare pentru tinerele talente.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *