Astăzi 21 Septembrie 2018, Vineri - Ultima actualizare la ora 09:47
Abonamente

Muzică 12 Iulie 2012, ora 05:21    Din editia print

Poate fi populară muzica clasică?

Marime Font

 
 
 

Ieri, la Sala cu Orgă din capitală s-a încheiat ediţia a zecea a Festivalului „Nopţile pianistice din Moldova - Marea Neagră”, organizat de Alianţa Franceză şi Ambasada Franţei în R. Moldova, la care, din 2011, s-a asociat şi Institutul Cultural Român (ICR) cu sediul la Chişinău. 

În cadrul concertului, a evoluat virtuozul pianist din România Horia Mihail, care a interpretat „Rapsodia pe o temă de Paganini” pentru pian şi orchestră de Serghei Rahmaninov.

Cu această ocazie, tot ieri, la Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice a avut loc o conferinţă de presă, susţinută cu ocazia venirii la Chişinău a pianistului cu renume mondial Horia Mihail şi a criticului şi muzicologului Oltea Şerban-Pârâu, redactor-şef la Radio România Cultural.Evenimentul a fost organizat de către Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” în parteneriat cu Radio Chişinău. În cadrul lui, Petre Guran, directorul ICR, a menţionat faptul că acest concert face parte din programul naţional românesc „Pianul călător”, organizat de Radio România Cultural. El are drept scop popularizarea muzicii clasice în România, dar şi dincolo de hotarele ei.

Apoi a luat cuvântul Oltea Şerban-Pârâu. Ea a prezentat conferinţa cu tema „Poate fi populară muzica clasică?”, răspunsul fiind, desigur, unul categoric şi afirmativ. Ea a mai spus, între altele, că „Pianul călător” a fost iniţiat în 2011, avându-l drept protagonist pe Horia Mihail. Prima ediţie a proiectului a avut loc anul trecut, iar cea de-a doua - în mai-iulie 2012, încheindu-se cu „Nopţile pianistice” de la Chişinău, astfel proiectul devenind internaţional. Ea a povestit cum şi de ce a apărut ideea proiectului „Pianul călător”. „Noi punem la dispoziţie un pian de concert, care îl însoţeşte pe pianist în acele oraşe unde are loc turneul. E vorba de deplasări în oraşele unde nu se găsesc piane performante, iar la finalul turneului pianul rămâne în localitatea respectivă. Anul acesta pianul a rămas în oraşul Sânnicolau Mare, în Banat. Astfel, Horia Mihail a prezentat 22 de concerte în 20 de oraşe ale României”, ne-a explicat Oltea Şerban-Pârâu. Turneul are drept scop popularizarea muzicii clasice. El este organizat în parteneriat cu Asociaţia culturală „Accendo”, condusă de Horia Mihail.

Horia Mihail a susţinut concerte, recitaluri solo şi de muzică clasică în 18 ţări de pe patru continente, colaborând cu artişti cunoscuţi precum Roman Totenberg, Lory Wallfisch, Robert Merfeld, Peter Zazofsky, Andres Diaz şi Nathaniel Rosen. A putut fi ascultat la diverse posturi de radio şi de televiziune din România, Belgia, Anglia, Danemarca, Ungaria, Statele Unite ale Americii şi a înregistrat cu Orchestra Simfonică Naţională Radio din România.

Prezentă la eveniment, Svetlana Bivol, directoarea Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” din Chişinău, ne-a spus că a fost frapată de proiectul „Pianul călător” lansat de postul de Radio România Cultural, în persoana doamnei Oltea Şerban-Pârâu pentru a populariza muzica clasică în oraşele de peste Prut. „Este un exemplu bun pentru noi. Deocamdată nu dispunem de finanţe, dar îl vom prelua neapărat”, a mai spus Svetlana Bivol.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziEditorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 11 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

Zece ani de la războiul ruso-georgian. Cauze și efecte

În această săptămână, s-au împlinit zece ani de la războiul ruso-georgian, care a condus la apariția a două noi conflicte înghețate în Regiunea Extinsă a Mării Negre: Abhazia și Osetia de Sud, recunoscute ca state independente, cu precădere, de către Federația Rusă. 

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md