În Ucraina, fiecare a patra sâmbătă a lunii noiembrie este Ziua oficială de comemorare a victimelor Holodomorului și represiunilor politice. În memoria celor care au fost omorâți de către ocupanții sovietici, au fost ridicare monumente și oamenii depun aici flori, discută și trag concluzii. Mai mult decât atât, la 28 noiembrie 2006, parlamentul statului vecin a aprobat o rezoluție prin care se declară că foametea organizată din perioada sovietică a fost un act de genocid împotriva poporului ucrainean. Din păcate, altfel stau lucrurile în R. Moldova, chiar dacă de ani buni avem o guvernare anticomunistă.
Sovieticii au promovat o politică de înfometare constantă și pe teritoriul românesc al Basarabiei, inclus forțat în componența URSS la 28 iunie 1940. Până la perestroika gorbaciovistă, subiectul foametei a fost trecut cu vederea și la noi. Doar după anul 1989, foametea din 1946-1947 a fost condamnată la nivel oficial de către autoritățile noastre, la fel ca și alte crime ale regimului totalitar sovietic.
Pentru a-și justifica acțiunile criminale, ideologii comuniști au explicat până atunci această tragedie, făcând trimitere la perioada secetoasă de la acea vreme. De fapt, însă, înfometarea forțată a fost provocată de politica bolșevică de sărăcire a țărănimii basarabene, promovată imediat după cea de a doua ocupație sovietică, în baza modelului Povolgiei anului 1921-1922 și al Ucrainei de Vest din anii 1932-1933.
De exemplu, în județul Bălți, fondul de premiere a funcționarilor în anul 1947 a constituit 283 300 ruble, care au fost împărțite aproximativ în felul următor: Kvasov Gh.V., vicepreședinte al județului – 1700 de ruble; Șcelkov, șef-adjunct al secției organizatorice a Comitetului Central al PC(b)M – 1600 de ruble; Kalitin M. V., președinte al comitetului executiv județean Bălți – 1600 de ruble; Korneev N. S., secretar al comitetului județean Bălți – 1600 de ruble; Deseatnikov S. C., reprezentant al comitetului executiv județean Tighina – 1600 de ruble; Țâganko V. V., secretar al comitetului executiv Tighina – 1600 de ruble; Damaskin V. N., președinte al comitetului executiv județean Cahul – 1600 de ruble etc. În total, din lista respectivă fac parte 35 de persoane.
Cu toate acestea, autoritățile sovietice terorizau în continuare băștinașii pentru a colecta toate dările, conform cerințelor Kremlinului. În anul 1947, perioada de apogeu a foametei organizate, doar de la gospodăriile țărănești din raionul Chișinău au fost sustrase forțat toate impozitele fixate, în corespundere cu planul stabilit inițial, adică lapte – 100%, ouă – 200%, lână – 151%, brânză – 169%, floarea-soarelui – 100%.
Astfel, la numai două luni după cel de al doilea val al deportărilor staliniste, când țăranilor noștri, care sufereau ca urmare a foametei forțate le-au fost confiscate toate bunurile, pe data de 11 octombrie 1949, într-o ediție de marți a ziarului „Moldova soțialistă”, a fost publicat un fragment din poemul colectiv al poeților moldoveni, închinat dictatorului Stalin și intitulat: „Slavă Moldovei sovietice!”. Printre altele, autorii afirmau: „Fără Moscova noi n-am avea lumină,/ Fără Moscova nici gândul n-ar fi gând,/ Fără Moscova nici pâinea n-ar fi pâine,/ Și nici far cu stele pe pământ. (...) Când răsună radio în casă,/ Când pe poliți cărțile vorbesc,/ Când belșugul stă, poftind la masă,/ Lămpile privirea ne auresc.” La sfârșitul acestui articol, este publicat doar un fragment din acest rușinos poem, care astăzi poate trezi zâmbete, însă, raportat la timpurile de odinioară, reprezintă un act de batjocură față de întreg poporul nostru.
O situație similară se atesta în toate mass-media republicane. Ziarele erau inundate de titluri și fotografii care, prin glorioase titluri născocite de „intelighenția” noastră, camuflau războiul bolșevic pentru dezumanizarea basarabenilor.
Astăzi, în fiecare localitate a R. Moldova, există gropi comune, în care se odihnesc frații noștri, cărora ocupanții sovietici le-a răpit viața. Deși este greu să estimăm numărul total al celor sacrificați de regimul de ocupație în timpul foametei artificiale, care a culminat în anii 1946-1947, sunt gata să afirm cu toată certitudinea că atunci, dar și mai târziu, din cauza bolilor generate de înfometare, și-au găsit somnul de veci în gropile comune de la marginea cimitirelor sau fiind înmormântați creștinește circa 25% din totalul populației basarabene.
|
`Valeriu Pașa, toxici sunt mercenarii, erijați în analiști politici, care strică aerul în platouri cu declarațiile absolut iresponsabile și care trec orice linie roșie. Cunosc foarte bine că fac acest lucru pentru bani grei. Tradițiile lui Plahotniuc nu au dispărut....
( ) Citeşte tot articolulFostul senator și vicepreședinte Joe Biden a depus jurământul. El devine astfel cel de-al al 46-lea președinte al Statelor Unite ale Americii. Însă acesta se va afla la conducerea unei națiuni profund divizate care se străduiește să-și păstreze statutul de superputere.
( ) Citeşte tot articolulÎn perioada sărbătorilor de iarnă cu toții punem câteva kilograme în plus. Perioada grea începe după finalul vacanței, când ne apucăm de slăbit.
( ) Citeşte tot articolulPotrivit ofițerei de presă a IP Fălești, Eugenia Moldoceanov, bărbatul în vârstă de 54 de ani, locuitor al satului Răuțel, efectuînd lucrări autorizate de defrișare a pădurii, a fost lovit de un arbore în regiunea capului, transmite unimedia.ro.
( ) Citeşte tot articolul1077 - Henric al IV-lea, împărat al Sfântului Imperiu Roman, se prezintă ca penitent la Canossa (localitate din Italia de nord), pentru a obţine iertarea Papei; după o aşteptare de 3 zile, este primit de către Papă care îi ridică excomunicarea.
( ) Citeşte tot articolulCu fiecare zi ce trece de la inaugurarea M. Sandu, eu inteleg ca ea nu va face nimic pentru tara si pentru oameni. Niste italniri sterile cu sefi de stat, cu ambasadori, cu demnitari europeni, etc. Nimic concret. Nimic ce m-ar convinge ca votul meu nu a fost inzadar…
( ) Citeşte tot articolulSfântul Cuvios Maxim Mărturisitorul este pomenit în calendarul creştin ortodox la 21 ianuarie. Născut la Constantinopol, într-o familie aristocratică, a deţinut slujba de secretar imperial în vremea împăratului Heraclie (610-641).
( ) Citeşte tot articolulBerbec Datorită stresului acumulat este posibil să nu dai în această perioadă un randament incredibil. Important este să nu lași stresul să te acapareze și să te bucuri pe cât poți și de micile evenimente plăcute.
( ) Citeşte tot articolulO tânără de 19 ani a murit, iar alte două persoane au fost grav rănite într-un accident rutier produs în după-amiaza acestei zile, 20 ianuarie, în apropiere de localitatea Copăceni, raionul Sângerei, transmite hotnews.md.
( ) Citeşte tot articolulNoile studii publicate marți oferă dovezi liniștitoare că persoanele care s-au vaccinat anti-Covid-19 sunt protejate împotriva noilor variante ale virusului, transmite CNN.
( ) Citeşte tot articolulCristiano Ronaldo a marcat primul gol, în minutul 64, iar Morata a stabilit scorul final, în minutul 90+6, scrie news.ro.
( ) Citeşte tot articolulOpozantul rus, închis imediat după ce s-a întors în țară, a contraatacat marți prin publicarea unei vaste anchete anticorupție ce îl vizează pe președintele Vladimir Putin și „palatul” imens pe care și l-ar fi construit pe malul Mării Negre.
( ) Citeşte tot articolulMeteorologii anunță maxime de +1..+4 grade Celsius în regiunea de nord, +2..+5 grade în regiunea de centru și +3..+6 grade în raioanele de sud.
( ) Citeşte tot articolulS-au lipit cateva kilograme in plus de tine de sarbatori? Nu te impacienta; poti scapa de ele in doar doua saptamani, cu doar putina perseverenta si multa atentie.
( ) Citeşte tot articolulÎn prezent, în spaţiul audiovizualului există numeroase (ca să nu zicem nenumărate) posturi de radio şi TV, care încearcă din răsputeri să ne ademenească, să capteze cu orice preţ atenţia publicului. În avangarda acestei permanente competiţii sunt cei de la...
( ) Citeşte tot articolul