Astăzi 19 Martie 2018, Luni - Ultima actualizare la 18 Martie 2018
Abonamente

Comentariu 16 Decembrie 2011, ora 05:45    Din editia print

Marime Font

Poet rus despre politicieni semi-oligarhi, semi-bandiţi

Am auzit de multe ori ideea preconcepută că toţi ruşii ar vota comuniştii, toţi ruşii ar fi antiromâni, toţi ruşii l-ar idolatriza pe Voronin sau măcar pe Dodon. 

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Nu este aşa. Şi ca dovadă este un volum pe care l-am primit după ultima şedinţă a Cenaclului „Republica” de la poetul chişinăuian de limbă rusă Vadim Lungul.

Volumul Naemnîm rabotnikam (Muncitorilor năimiţi) are o lirică foarte directă, ca să nu spun că e aproape antiliric şi mi-a amintit de poezia lui Mihnea Blidariu sau de cea a lui Marius Ianuş de pe vremuri. Textele lui Vadim Lungul merg pe linie socială, uneori chiar politică şi pornesc de la starea de fapt: „Viaţa noastră e de nimic. / Şi cu fiecare zi e din ce în ce mai rău”. Fiecare poem are şi câte un personaj, de obicei - muncitori sau oameni simpli ce lucrează gratis şi mor de foame, iar în momentul în care nu mai pot lucra – sunt trimişi la gunoi de sistem. Acestor oameni li se adresează Vadim Lungul, fiind conştient că ceilalţi despre care mai scrie el - politicienii - nu doar că nu-s poeţi şi n-au în ei poezie, ci nici nu sunt în stare să asculte: „Voronin a închis, cretinul, Uzina de Tractoare din Chişinău./ E clar, Voronin – nu-i poet, nu-i poet”. Lungul îl are în vizor şi pe Putin, căruia îi dedică chiar un poem Putin, poetul principal, în care îl ia peste picior pe liderul rus (ca să nu folosesc o expresie mai directă şi brutală, cum face poetul). Îi dedică şi alte versuri, aşa ca nişte palme scurte: „Putin tot minte”… Sunt „amintiţi” într-un text-epitaf şi Egor Gaidar, Boris Elţin, Anatoli Sobciak…Dar, cum e şi firesc, cel mai mult m-au interesat personajele scenei politice din Chişinău, din care, de asemenea, Vadim Lungul face harcea-parcea. El descifrează PCRM ca „Partidul capitaliştilor din Republica Moldova” şi le descrie activitatea: „Sunt la putere de opt ani,/ businessul lor (la conducere) înfloreşte, dar ei au hotărât să privatizeze/ încă 268 de întreprinderi – asta-i aproape tot/ ce-a rămas”. Vlad Filat e numit „pe jumătate oligarh, pe jumătate bandit”. Nu scapă nici alte personaje.

Cartea lui Vadim Lungul ar trebui citită măcar de personajele care apar în ea, ca să nu-şi mai facă iluzii în privinţa ruşilor. Dar, cred că n-o s-o facă, pentru că aşa cum scrie Vadim Lungul: ei nu-s poeţi, nu-s poeţi.

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi


Opinii & Editoriale 14 Martie 2018, de Moni Stănilă

Biserica în dialog (?)

Duminică m-am întristat foarte tare. Uitându-mă la un program de știri, cu speranța că în weekend toate sunt bune și frumoase, dacă tot era duminica Sfântului Grigore Palama, a luminii necreate, văd un circ fără pâine, dar cu televiziune, în fața bisericii din Dereneu,...

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Moni Stănilă

„Lumea mea este în flăcări”

„Lumea mea este în flăcări” este ultimul vers din volumul de poezie al poetului flamand Michaël Vandebril (n. 1972), New romantics, tradus de Doina Ioanid și Jan H. Mysjkin și publicat de editura Arc în această lună, vers care surprinde perfect starea indusă de lecturarea cărții.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Martie 2018, de Dan Nicu

Parlamentarii de la Chişinău, antiromâni prin absenţă

În an de Centenar al Marii Uniri din 1918, există în ambele state româneşti o societate care, prin diferite manifestări, sărbătoreşte marele eveniment de acum un secol.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Martie 2018, de Moni Stănilă

Panoul de onoare

Săptămânile trecute v-am vorbit despre „panoul rușinii”, acele reclame uriașe în care așa-zișii oameni simpli își manifestă susținerea față de un politician sau altul.

() Citeşte tot articolul

Editorial 8 Martie 2018, de George Simion

NU E ACUM MOMENTUL!

Dragi Tovarăși și pretini, galeria intelectualilor și politicienilor de vază care ne spun că nu este acum momentul Unirii s-a întregit cu o nouă figură hâdă. 

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul