Astăzi 16 Iulie 2018, Luni - Ultima actualizare la ora 09:06
Abonamente

Comentariu 16 Decembrie 2011, ora 05:45    Din editia print

Marime Font

Poet rus despre politicieni semi-oligarhi, semi-bandiţi

Am auzit de multe ori ideea preconcepută că toţi ruşii ar vota comuniştii, toţi ruşii ar fi antiromâni, toţi ruşii l-ar idolatriza pe Voronin sau măcar pe Dodon. 

a

 
 
 

Nu este aşa. Şi ca dovadă este un volum pe care l-am primit după ultima şedinţă a Cenaclului „Republica” de la poetul chişinăuian de limbă rusă Vadim Lungul.

Volumul Naemnîm rabotnikam (Muncitorilor năimiţi) are o lirică foarte directă, ca să nu spun că e aproape antiliric şi mi-a amintit de poezia lui Mihnea Blidariu sau de cea a lui Marius Ianuş de pe vremuri. Textele lui Vadim Lungul merg pe linie socială, uneori chiar politică şi pornesc de la starea de fapt: „Viaţa noastră e de nimic. / Şi cu fiecare zi e din ce în ce mai rău”. Fiecare poem are şi câte un personaj, de obicei - muncitori sau oameni simpli ce lucrează gratis şi mor de foame, iar în momentul în care nu mai pot lucra – sunt trimişi la gunoi de sistem. Acestor oameni li se adresează Vadim Lungul, fiind conştient că ceilalţi despre care mai scrie el - politicienii - nu doar că nu-s poeţi şi n-au în ei poezie, ci nici nu sunt în stare să asculte: „Voronin a închis, cretinul, Uzina de Tractoare din Chişinău./ E clar, Voronin – nu-i poet, nu-i poet”. Lungul îl are în vizor şi pe Putin, căruia îi dedică chiar un poem Putin, poetul principal, în care îl ia peste picior pe liderul rus (ca să nu folosesc o expresie mai directă şi brutală, cum face poetul). Îi dedică şi alte versuri, aşa ca nişte palme scurte: „Putin tot minte”… Sunt „amintiţi” într-un text-epitaf şi Egor Gaidar, Boris Elţin, Anatoli Sobciak…Dar, cum e şi firesc, cel mai mult m-au interesat personajele scenei politice din Chişinău, din care, de asemenea, Vadim Lungul face harcea-parcea. El descifrează PCRM ca „Partidul capitaliştilor din Republica Moldova” şi le descrie activitatea: „Sunt la putere de opt ani,/ businessul lor (la conducere) înfloreşte, dar ei au hotărât să privatizeze/ încă 268 de întreprinderi – asta-i aproape tot/ ce-a rămas”. Vlad Filat e numit „pe jumătate oligarh, pe jumătate bandit”. Nu scapă nici alte personaje.

Cartea lui Vadim Lungul ar trebui citită măcar de personajele care apar în ea, ca să nu-şi mai facă iluzii în privinţa ruşilor. Dar, cred că n-o s-o facă, pentru că aşa cum scrie Vadim Lungul: ei nu-s poeţi, nu-s poeţi.

Un articol de: Alexandru Vakulovski Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de aziOpinii & Editoriale 12 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Câte surprize încap în Campionatul Mondial de Fotbal?

Capul de afiș al optimilor a fost cu siguranță rezultatul obținut de Rusia împotriva Spaniei. Evident un rezultat neașteptat.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 10 Iulie 2018, de Dan Nicu

Statul interimar

Un sistem de justiţie pasibil de multe „calităţi”, însă nu de corectitudine, a anulat nişte alegeri locale perfect valide din nişte motive supte din deget, oferind un exemplu de ignorare şi sfidare a voinţei suverane a cetăţenilor.

() Citeşte tot articolul

Atitudini 9 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Moldova – proiect imposibil

Regretatul jurnalist Andrei Gheorghe ne-a dat – mie și soțului – o importantă lecție care să ne ajute în scris. Atât ca jurnaliști, cât și ca scriitori. Azi o voi da mai departe, tocmai din cauză că o voi încălca parțial.

() Citeşte tot articolul

Editorial 4 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Dreptatea divină

Situația din țara noastră, dar și din celelalte – oriunde ne uităm, fie chiar și peste Prut – pare mai dezastruoasă ca niciodată. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 3 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Cu avionul la cumpărături

E interesant cât de mult suntem preocupați de teorii. Lăsăm impresia că ne merge atât de bine încât singura grijă e teoria, iar partea practică a vieții se întâmplă de la sine. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Constantin Tănase

Crucea de la răscruce. Moldova între nostalgia trecutului și nostalgia europeană

Motto: „Când ai zece pași de făcut, nouă pași sunt jumătatea drumului”. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Răzvan Munteanu

O nouă bază militară a SUA în România?

„Nu cred că există o zi fără provocări din partea Rusiei”, a declarat în această săptămână ministrul român al Apărării, Mihai Fifor, pentru presa de la București. Potrivit oficialului, provocările ruse sunt în spațiul aerian, maritim și cibernetic, dar totodată...

() Citeşte tot articolul

Editorial 2 Iulie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul Germaniei la Cupa Mondială

Eșecul Germaniei e un rezultat la care s-a „muncit” ani de zile. După ce în 2013 finala Ligii Campionilor se juca între două echipe germane, ambele conduse de antrenori germani, care cunoșteau jucătorii, a urmat Brazilia. Însă după Brazilia a venit primul pas al declinului:

() Citeşte tot articolul

Bună Dimineața 28 Iunie 2018, de Ana Gabor

Suntem din Basarabia

Cine nu a învățat din greșelile istoriei, riscă să le repete. S-au împlinit 78 de ani de la raptul teritorial din 28 iunie 1940, când Basarabia a fost ocupată de trupele sovietice. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 27 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Doza de cultură

Nimic nu relaxează omul mai mult decât o doză de cultură primită într-un spațiu necunoscut. E bine să ai parte și de o excursie, și de evenimente culturale.

() Citeşte tot articolul

Editorial 26 Iunie 2018, de Moni Stănilă

Eșecul unei „țări”

Cu ce putem compara Republica Moldova? Cu nimic viabil. Cu un fiasco total. Alegerile din Chișinău au spulberat și ultimele aparențe ale unei țări libere.

() Citeşte tot articolul

Editorial 25 Iunie 2018, de Constantin Tănase

De ce politicienii moldoveni nu zâmbesc?

Există în „Fiziologia provincialului în Iași” de Mihail Kogălniceanu o intrare monumentală în subiect: „Deci începem. Scoateți-vă pălăriile și vă închinați. Provincialul intră în scenă”. 

() Citeşte tot articolul


 

 


Cele mai citite articole Timpul.md