Astăzi 23 Octombrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 17:37
Abonamente

Cultură 19 Iulie 2013, ora 10:16

Poetul care a cerut „o altă ordine de zi”

Marime Font

Moto:

După-atâtea grozăvii care mai sunt
Și-naintea celor ce vor fi,
Noi, cei simpli și cei buni de pe pământ,
Vrem o altă ordine de zi. 

(Adrian Păunescu „Ordinea de zi”) 

Dacă ar fi rămas printre noi, mâine, 20 iulie, poetul Adrian Păunescu ar fi împlinit 70 de ani. Scriam vinerea trecută despre un cadou frumos făcut cititorilor de către Editura „Ştiinţa” - volumul de versuri „Maluri de Prut” în care sunt incluse cele mai vibrante versuri ale lui A. Păunescu despre Basarabia.

Astăzi, continuăm să evocăm personalitatea marelui dispărut prin două mărturisiri despre aceea ce a însemnat pentru noi, basarabenii, A. Păunescu și cenaclul său „Flacăra”. Nu vom greși deloc dacă vom afirma că mișcarea de eliberare națională din Moldova de acum două decenii și ceva a fost pregătită de poeziile lui A. Păunescu și de cântecele pe versurile sale. (A. Păunescu, ultima vizită la Chișinău, AȘM, august 2010)

„Cine iese ultimul din țară, rugat să stingă și lumina”

Viorica Bolocan, profesoară de limba și literatura română, Liceul „Mircea Eliade”, doctor în pedagogie


Între o rugă pentru părinți și o rugă pentru țară, continuă să stea pe verticală, chiar dacă fizic nu mai este printre noi, marele tribun Adrian Păunescu. Știa, putea și se învrednicea cu dârzenie să zguduie sufletele, să deștepte sentimentele amorțite într-o frică, într-o comoditate, într-o uitare...

Ținta-i era, așadar, trezirea lupului dacic. Insista să ne spună că încă nu suntem un popor orfan, că „termenul de garanție al istoriei naționale n-a expirat”.

Cenaclul „Flacăra” invita populația urbelor din țară la întâlnirea cu istoria, cu slova, cu muzica, cu viața-viață; invita la câte-o lecție de aer proaspăt pentru un suflet ermetizat de regimuri anchilozate. Se făcea poate cel mai frumos drum al cuvântului: de la Putna la Deva, de la Alba Iulia la Baia Mare și mai departe. Cuvântul Lui lua cetate după cetate. Prin cuvântul Lui, tribunul a asediat Botoșanii, Focșanii, Galații, Năsăudul, Clujul, Brașovul, Timișoara, Suceava, Maramureșul. Și asta se întâmpla într-un timp record: 1982-1983. Peste ani avea să treacă și Prutul ca să-i miște pe viu cu puterea cuvântului și pe basarabeni.

Ore în șir, cenaclul „Flacăra” omagia părinții și țara, omagia tinerețea și dragostea, omagia binele, frumosul și adevărul. Omagia (a câta oară...) cuvântul!

Cuvântul lui Păunescu se logodea cu melodii de largă și profundă rezonanță. Cuvântul poetului descoperea și deschidea drumuri pentru interpreți care au devenit apoi celebri: o Tatiana Stepa, un Ștefan Hrușcă, un Vasile Șeicaru...

Cuvântul poetului se lăsa prefațat de versuri din Eminescu, din Blaga, din Bacovia, din Esenin, din Sorescu, rostite de El însuși, un semn că-și ridica pălăria în fața valorilor eterne și alt semn că Poetul, de când e lumea, poet-tribun rămâne orișicând și orișiunde.

Cât de ale noastre sunt azi, iulie 2013, spusele lui Păunescu: „mereu le suportăm pe toate”, se iese ușor și fără remușcări din țară, îi supărăm pe cei ce stau la pândă, „om la om nici nu mai vrea să creadă”, „om pe om la zid fatal îl scoate”, „pentru un colț mai bun de pâine”, vindem țara noastră toată, „mi-e frig de frigul meu”...

Cât de tare ne dor și ne sperie versurile-i: „Cine iese ultimul din țară/ E rugat să stingă și lumina”.
Dar cât de mult aș fi vrut, ca în ultima Lui zi, poetul să fi repetat la infinit: „Țara va renaște/ Într-o zi de Paște”. Poate așa ne-am lecui de frigul din noi...

Cenaclul lui Adrian Păunescu, fereastra spre cunoașterea adevăratelor valori românești

Iulia Iordăchescu, director al Revistei de cultură și creație literară a tinerei generații „Clipa”

Dincolo de orice interpretare vizavi de omul și poetul Adrian Păunescu pentru mine, tânăra de la 1973, anul înființării cenaclului „Flacăra”, care la acea vreme eram la vârsta căutărilor, însetată de adevăr și de dorința de a-mi cunoaște rădăcinile, cenaclul lui Adrian Păunescu (și sunt sigură că nu numai pentru mine) a fost acea fereastră deschisă spre cunoașterea adevăratelor valori românești, la care, din păcate, nu am avut acces mult timp. Și aceasta grație faptului că m-am născut într-un sat de pe malul Prutului, astfel încât am avut posibilitatea să ascult transmisiunea ședințelor de cenaclu pe undele radio. Am ajuns să cunosc pe din afară piesele cântate de Ștefan Hrușcă, Vasile Șeicaru, Mircea Vintilă, Alexandru Zărnescu, Tatiana Stepa, Anda Călugăreanu, Florian Pitiș, Nicu Alifantis și mulți, mulți alții. Am îndrăgit versurile poetului: Rugă pentru părinți, Repetabila povară, Galbenă gutuie, Dacă tu ai dispărea, Copaci fără pădure, Oameni de zăpadă, Antiprimăvară, La nunta ta, La adio, Muntele ș.a., care fiind puse pe muzică au devenit adevărate șlagăre.

Prin sutele de spectacole organizate de către poetul Adrian Păunescu cu săli arhipline, mai apoi acestea fiind desfășurate pe stadioane, prin poezie și muzică avea să le educe miilor de tineri mândria de a fi român, ținându-i conectați la tot ce era valoros în literatura română, la acea vreme.

Ședințele cenaclului „Flacăra”, la Teatrul de Vară din Chișinău, la care am avut fericita ocazie să particip sunt unele dintre cele mai frumoase lucruri care mi s-au întâmplat. Era o nebunie, o satisfacție enormă să auzi un cântec sau un vers recitat de mii de oameni.

Aveam să mă conving încă o dată, dacă mai era nevoie de aceasta, de puterea talentului său de mare orator, declamator, de felul de a electriza și mobiliza publicul, de a-l uni într-o idee – dragostea de Neam și Țară.

Un articol de: Victoria Colesnic
 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:30

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

CAZ HORROR /// Poliția britanică a descoperit 39 de morți în remorca unui tir venit din Bulgaria

Poliția britanică a descoperit 39 de morți într-o remorcă de tir din parcul industrial Waterglade din zona Essex de lângă Londra. Șoferul tirului, un tânăr de 25 de ani din Irlanda de Nord, a fost arestat, potrivit BBC și Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 15:02

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Cum a votat Năstase la APCE - pro-Rusia or anti-România?

Întrebarea despre votul lui Năstase la APCE e pertinentă anume acum, când el încearcă prin suportul primarilor orașelor din România să obțină votul unioniștilor din Chișinău.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:59

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Accident violent, din cauza unor polițiști care au întors pe linie dublă continuă / VIDEO

Noi știm cine e vinovat, voi tot cunoașteți și cu siguranță că și autoritățile se vor expune pe seama acestui caz. Eu însă mă întreb, oare chiar merita ”infractorul” ăla prins la radar, să fie sancționat cu prețul unui accident?

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:48

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

Alarmant. Niveluri ridicate de plumb, în legumele cultivate în apropierea albiei râului Bîc

În urma semnalelor parvenite la ANSA, inspectorii Agenției au efectuat prelevări de produse de origine vegetală care sunt cultivate în apropierea albiei râului Bâc, în zona administrativă a raionului Anenii Noi. În total au fost prelevate 15 probe....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 13:44

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

39 de cadavre au fost găsite într-un camion, în Anglia. Șoferul a fost arestat

Descoperire macabră, miercuri dimineață, în Thurrock, din comitatul britanic Essex, aflat în estul Londrei: 39 de cadavre au fost găsite într-un camion, relatează BBC. Polițiștii britanici au fost anunțat în jurul orei 1:40, ora locală, de către cei de la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 12:42

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Dacă mâine vor fi alegeri anticipate, Partidul ȘOR accede în Parlament

Rezultatele obținute de Partidul Politic ȘOR la alegerile locale generale din 20 octombrie pot fi considerate una din surprizele scrutinului. În pofida presiunilor la adresa sa, persecutarea candidaților și a campaniilor de denigrare la care a fost supusă, formațiunea a pierdut doar...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:55

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

ATENȚIE /// ORA DE IARNĂ 2019. În weekend se schimbă ora! Cum trebuie să fixăm ceasurile?

Ora de iarnă 2019. Când se schimbă ora de iarnă 2019. Când se trece la ora de iarnă 2019. Ora de toamnă 2019 în România. Când se schimbă ora de toamnă 2019.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 11:37

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

FLASH /// Ministerul Finanțelor propune CREȘTERI SALARIALE pentru majoritatea bugetarilor

Proiectul Legii bugetului pentru anul 2020 prevede creștere de salariu între 6-10 % pentru majoritatea angajaților din instituțiile de stat. În plus, pentru unele categorii de bugetari retribuția ar putea crește cu până la 1.500 – 2.000 de lei lunar. Propunerile au...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:54

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Năstase îl acuză pe Dodon că are agendă diferită față de PSRM: Nu a vrut să susțină Legea Procuraturii

Andrei Năstase îl acuză pe președintele Igor Dodon că s-ar fi opus votării Legii Procuraturii în actuala formulă și că șeful statului ar avea o agendă diferită față de PSRM, informează portalul pro-guvernamental cotidianul.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 10:49

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

VIDEO | Ion Ceban a numit trei condiții obligatorii pentru majorarea prețului călătoriei în transportul public

Candidatul pentru funcția de primar al capitalei susține că orice opțiune de modificare a tarifului trebuie să vină în corespundere cu, cel puțin, trei lucruri principiale. Este vorba despre majorarea salariilor și pensiilor, asigurarea de către transportatori a unor servicii de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:46

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

23 octombrie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

 Prim-ministrul Maia Sandu va prezida astăzi, 23 octombrie, începând cu ora 13.00, şedinţa Cabinetului de miniştri. Proiectul ordinii de zi poate fi accesat pe site-ul Guvernului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:44

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Cum faci cel mai aromat gem de gutui

Nicio toamnă fără gem de gutui! Deliciul ăsta nu trebuie să lipsească din cămara niciunei gospodine. Iar noi îți porpunem mai jos o rețetă super-simplă, rapidă și foarte gustoasă și aromată.  Ingrediente necesare pentru gemul de gutui 2 kg gutui curățate 1,5 kg...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:40

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

FOTO /// Dodon în Japonia / Apariție de „senzație” a cuplului prezidențial

Igor si Galina Dodon se afla, zilele acestea, la Tokyo, unde Japonia a marcat un moment istoric.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:37

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

Fată de 12 ani, grav rănită după ce a fost lovită de tren. Nu a auzit locomotiva pentru că avea căști în urechi

O fată de 12 ani din oraşul arădean Lipova a fost accidentată de tren, în timp ce traversa calea ferată din oraş pe un pasaj improvizat şi purtând căşti audio în urechi, partea inferioară a piciorului fiindu-i secţionată de roţile garniturii, potrivit Agerpres....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:33

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia și-a ucis sora dintr-un motiv diabolic

O tânără de 22 de ani din Rusia a fost condamnată la 13 ani de închisoare după ce şi-a ucis sora. Motivul este unul de-a dreptul diabolic: fata i-a luat viața surorii pentru că era mai frumoasă. Elizaveta Dubrovina a declarat în faţa magistraților că era...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:30

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a obţinut aprobarea pentru începerea producţiei în China

Tesla a fost adăugată pe lista producătorilor auto aprobaţi, a anunţat Ministerul Industriei din China, grupul american obţinând, astfel, certificatul necesar pentru a începe producţia în statul asiatic, potrivit Reuters. "Testa a obţinut undă verde pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:26

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și Erdogan s-au înțeles: rușii și turcii îi vor alunga împreună pe militanții kurzi din nordul Siriei

Putin și-a informat telefonic prietenul sirian despre decizile luate cu Erdogan. Cum a recționat Bashar al-Assad. Rusia și Turcia și-au dat mâna în Siria. După șase ore de negocieri, Vladimir Putin și Recep Erdogan au decis să-i îndepărteze împreună pe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 23 Octombrie 2019, ora: 09:23

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Răsturnare de situație cu 7 zile înainte de Brexit

Cu doar șapte zile înainte de expirarea termenului-limită legat de ieșirea Marii Britanii din UE, tot mai mulți lideri europeni ar fi de acord cu o "amânare tehnică" a Brexitului. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a recomandat marţi liderilor statelor...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)