Cultură

Poetul Grigore Vieru a fost omagiat la 82 de ani de la naştere

Printre aceştia au fost scriitori, compozitori, ziarişti, oameni de cultură, profesori, elevi şi copii.

Prezentă la eveniment, Raisa Vieru, soţia regretatului poet, a menţionat, între altele, că numele lui Grigore Vieru continuă să dăinuie şi după trecerea lui în eternitate. Astfel, a precizat ea, mai multe licee şi gimnazii poartă numele lui Grigore Vieru, iar anul trecut, la Chişinău, a apărut antologia „Strigat-am către tine, fiule”, o selecţie din creaţia poetului făcută de prietenul său, scriitorul Spiridon Vangheli. De asemenea, în Spania a văzut lumina tiparului o ediţie bilingvă, în română şi spaniolă, a operei scriitorului.

La rîndul său, Călin Vieru, feciorul marelui dispărut, a afirmat că un eveniment important îl constituie organizarea de către Direcţiei cultură a municipiului Chişinău a concursului „Grigore Vieru – poetul care ne uneşte”, care a demarat astăzi la Facultatea de Filologie a Universităţii Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din capitală.

„În luna mai se va desfăşura cea de-a IX-a ediţie a Festivalului Internaţional de Poezie „Grigore Vieru”, duplex Iaşi-Chişinău. Sperăm că festivalul va avea continuitate, astfel încît, numele şi poezia lui Grigore Vieru să dăinuiască în timp”, a subliniat Călin Vieru.

În faţa celor prezenţi, copii de la Grădiniţa „Alba ca Zăpada” din sectorul Ciocana al capitalei, au prezentat un recital de versuri din creaţia poetului.

În această zi, acţiuni culturale dedicate lui Grigore Vieru au avut loc în mai multe instituţii de învăţămînt din întreaga ţară. Poetul a fost omagiat şi la Cahul, unde au participat preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Arcadie Suceveanu, vicepreşedintele USM, poetul Teo Chiriac şi scriitorul Vladimir Beşleagă.

Poetul Grigore Vieru s-a născut la 14 februarie 1935 în satul Pererîta, judeţul Hotin, în prezent raionul Briceni. El este autorul volumelor de versuri ”Alarma”, ”Muzicuţe”, ”Mama”, ”Numele tău”, ”Aproape”, ”Un verde ne vede”, ”Taina care mă apără”, ”Rădăcina de foc” ș.a. Grigore Vieru este şi autorul ”Abecedarului”. Opera sa a fost tradusă în engleză, rusă, germană, italiană, bulgară şi în alte limbi. În 1988 i-a fost acordată cea mai prestigioasă distincţie internaţională în domeniul literaturii pentru copii – Diploma de Onoare ”H. Ch. Andersen”. În 1996 a fost decorat cu ”Ordinul Republicii”. În 1990 a fost ales Membru de Onoare al Academiei Române , iar în 1993 – membru corespondent al acesteia. S-a stins din viaţă la 18 ianuarie 2009 în urma unui accident rutier.

Moldpres 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *