Timpul Local

Poetul laureat al Marii Britanii – pentru prima data o femeie

Dupa ce distinctia a revenit timp de patru secole doar barbatilor, Carol Ann Duffy a devenit „Poet Laureate” al monarhiei britanice. Poeta a marturisit intr-un interviu ca a acceptat premiul dupa ce s-a gandit indelung si doar pentru ca „nu mai fusese acordat unei femei”: „Am inteles distinctia ca pe o recunoastere a faptului ca astazi Anglia are numeroase poete talentate, precum Alice Oswald”…

Desi constienta ca in urmatorii ani va avea numeroase aparitii publice, scriitoarea subliniaza ca va face tot posibilul sa isi apere viata personala, partial si pentru ca presa britanica a amintit destul de des in ultima vreme ca nu este numai prima femeie care primeste distinctia, ci si prima persoana gay. Desi laureatul premiului trebuie sa scrie si versuri oficiale, poeta a tinut sa precizeze ca o va face numai daca o ocazie sau alta o va inspira: „Altfel, le voi ignora complet”. Duffy considera ca ar trebui ca noua sa pozitie sa fie una ceva mai democratica, iar poetul laureat al Marii Britanii sa fie mai degraba „unul al poporului decat al reginei”.

Una dintre poetele cu cele mai vandute volume din Marea Britanie, Duffy a reusit sa combine priza la cercurile celor mai severi critici cu popularitatea, performanta extrem de rara, mai ales ca, de multe ori, adopta un ton caustic in versurile sale. Volumul sau din 1999, „The World’s Wife”, era conceput astfel incat fiecare poem reprezenta punctul de vedere atribuit sotiilor marilor figuri istorice si a fost extrem de bine primit de public. Poeta a mai primit titluri onorifice in 2002 si in 1995, si distinctii literare ca TS Eliot Prize (2005), Whitbread Poetry Prize, Somerset Maugham Award si Forward Prize. Intr-un interviu, Duffy marturisea ca in anii ’70, cand a intrat in cercurile literare, i se spunea „poetesa” si ca s-a confruntat constant cu atitudinea machista a poetilor barbati din generatiile mai vechi.

Carol Ann Duffy s-a nascut in 1955 in Glasgow, dar a crescut in Stafford, intr-o familie modesta si numeroasa. Parintii sai nu aveau pregatire universitara, motiv pentru care si-au dorit ca macar copiii lor sa aiba parte de o educatie buna. Duffy a inceput sa scrie metodic poezie de la zece ani, inspirata de diferiti profesori. Dupa ce si-a terminat studiile pe care si le-a platit schimband tot felul de slujbe una mai marunta ca alta, a obtinut un post la Universitatea din Liverpool, unde l-a cunoscut pe poetul si pictorul Adrian Henri, cu care a avut o relatie de zece ani. A inceput sa castige premii literare in anii ‘80, iar in anii ’90 era deja citita de oameni care in mod normal nu se dau in vant dupa poezie. In 1998, cand a murit Ted Hughes, un alt poet laureat al Marii Britanii, se zvonea ca poeta ii va succede. Insa Duffy locuia pe atunci cu poeta Jackie Kay (scotiana, de culoare si stangista infocata), iar presa britanica a speculat ca distinctia nu i-a fost acordata pentru ca lui Blair i-ar fi displacut ca Marea Britanie sa aiba o lesbiana drept poeta laureata. Printre volumele semnate de Carol Ann Duffy se numara „Out of Fashion: An Anthology of Poems”, „Overhead on a Saltmarsh: Poets’ Favourite Poems”, „Another Night Before Christmas”, „Moon Zoo”, „Rapture”, „The Hat”, „The Tear Thief”.

Dupa presa din Romania
 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *