Editorial

Poezia la obiect

Acum, după câțiva ani buni, cu sprijinul Platformei Unioniste „Acțiunea 2012", am putut relua și aprofunda proiectul. Deși Ligia Seculici, ca majoritatea sculptorilor a lucrat și cu marmură, și cu bronz, și cu lemn – de data asta am optat pentru lut. Ca să adâncesc simbolistica pământului mi se pare inutil. Evident vorbim de un material mult mai cald și cu o încărcătură simbolică puternică. Cu atât mai mult cu cât proiectul, în direcția de artă plastică, va fi susținut, din partea Chișinăului de binecunoscutul artist Ghenadie Popescu.

Dacă Ligia Seculici vine cu pământul, Ghenadie Popescu va veni cu mămăligă. Iar poeții locali – cu poezia. Acest episod al proiectului Sesiuni: Poezia la obiect se va desfășura la începutul lunii iulie, dar se va finaliza în toamnă, când vor avea loc expoziții. Sarcina fiecărui artist e să plasticizeze fiecare din cele opt poeme selectate. Astfel, la final, vom avea opt poezii, opt sculpturi în pământ realizate de Ligia Seculici, opt lucrări din mămăligă de Ghenadie Popescu. Poeziile vor fi semnate de mai mulți scriitori printre care: Alexandru Cosmescu, Alexandru și Mihail Valulovski, Dumitru Crudu, Hose Pablo, Ion Buzu, Victor Țvetov.

Ghenadie fiind foarte cunoscut în Chișinău, nu necesită o prezentare amplă, însă cu siguranță vorbim de cea mai nonconformistă şi originală voce artistică de la noi. Ligia s-a născut (1977) în Tomești, județul Timiș, a absolvit Liceul de Artă Plastică din Arad, Facultatea de Arte din Timișoara, secția sculptură, a susținut un doctorat – un studiu despre sculptura monumentală din pământ, a expus atât în țară, cât și peste hotare. Lucrările sale sunt răspândite în numeroase colecții de peste hotare.

Frumusețea acestui proiect constă și în faptul că sunt implicați foarte mulți oameni talentați și orientați spre cultură. Astfel pe lângă Acțiunea 2012, care susține rezidența artistei la Chișinău, Cenaclul Republica mai e în colaborare cu frumosul Art-salon MolDeco, care s-a remarcat în ultimii ani prin proiecte deosebite, nu puține cu scop caritabil, precum și cu Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, secția Ceramică.

Așteptăm să îi urăm Ligiei bun venit și să vedem proiectul finalizat, cu succes – sunt convinsă. 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *