Astăzi 20 Februarie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 14:30
Abonamente

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

Social 28 Martie 2017, ora 15:41    Din editia print

Poezie-sărăcie într-un recital regal

Marime Font

Azi poezia nu mai este la modă. Nici Eminescu nu se mai citește. Nu se citește în general, unii consideră lectura o ocupație învechită, alții o pierdere de timp, iar pentru altă categorie - aproape o sperietoare.

Totuși, mai spunem astăzi, nu știu cu câtă convingere, că atâta timp cât revenim, din când în când, la poezie, sufletul din noi încă vibrează a sensibilitate. Mai sper că obiectele acestea mici, deștepte (nu neapărat și înțelepte), care se cheamă iPhone, smartphone și de care cu greu ne dezlipim, pot fi lăsate pe o clipă. Și asta o putem face atunci când discernem necesitatea mobilului, de exemplu, sau folosirea, în scop rapid și util a unei rețele de socializare, și pierderea timpului, care este la fel de util.

E real ce spun. E chiar posibil să schimbi, măcar pentru câteva ore, curiozitatea navigării pe Internet pe o seară de poezie bună. A fost să fie, marți, 21 martie 2017, de Ziua Internațională a Poeziei, în sala Teatrului „Satiricus I. L. Caragiale”, la un recital de poezie eminesciană. Actorul craiovean Emil Boroghină, la invitația Institutului Cultural Român „M. Eminescu” la Chișinău, a susținut un recital regal din creația poetului-nepereche. Măiestria actoricească, timbrul cald al vocii, sutele sau poate miile de versuri, care au încăput în memoria neclintită a actorului, au fost toate transmise spectatorului select, bineînțeles. Ce altă dovadă de convingere mai poate fi, că memorizarea poeziei lui Eminescu, recitată la modul sublim de Emil Boroghină, întrece megabaiții unui mobil? Iar adevăratul talent al actorului, din al cărui repertoriu, nu știu dacă a lipsit vreo poezie eminesciană, îți face, totodată, și o educație sentimentală.Așadar, Emil Boroghină a revenit la Chișinău, după mai mult de 20 de ani. Și așa cum a menționat actorul la sfârșitul spectacolului - de Chișinău este legat sufletește. Iar acest periplu poetic, care atrage, fără îndoială, și tinerii spre Eminescu, se datorează drumului mirific pe care îl face cu atâta plăcere la Chișinău.

Ne întrebăm atunci. Dacă în două ore de ascultare și de admirație a liricii lui Eminescu, într-o interpretare inedită a actorului Emil Boroghină, telefoanele au muțit, oare poezia mai este sărăcie?

Silvia Strătilă

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Februarie 2018, ora: 08:03

Demnitatea, Dodon și fundația

Demnitatea, Dodon și fundația Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 16:31

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Trei instituții importante vor fi iluminate artistic: O să dea o nouă viață orașului Chișinău

Fațadele Muzeului Naţional de Etnografie și Istorie Naturală, Palatului Naţional „Nicolae Sulac” și Teatrului Naţional de Operă și Balet „Maria Bieșu” vor fi iluminate artistic.  

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Februarie 2018, ora: 08:21

Grigore Vieru – un poet absolut

Grigore Vieru – un poet absolut Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Constantin Tănase 14 Februarie 2018, de Constantin Tănase

„Azilul singuraticilor”, fragment din cartea „Groapa cu lei”, 2014

Există un paradox, care doar aparent e paradox: omul, fiind sută la sută ființă socială, care „înnebunește” în singurătate în aceeași măsură în care are nevoie de parteneri sociali. Cândva eram și eu înclinat să cred că singurătatea e apanajul,...

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md