Astăzi 25 Septembrie 2018, Marţi - Ultima actualizare la ora 09:53
Abonamente

Actualitate 29 Mai 2018, ora 08:13

Pogorârea Duhului Sfânt

Marime Font

Pogorârea Duhului SfântSper din suflet ca fiecare dintre dumneavoastră să conștientizeze ce înseamnă această mare sărbătoare, pentru că ea este cununa Învierii Domnului. Putem spune, fără să greșim, că în toate aceste cincizeci de zile am sărbătorit Învierea, pe care, de altfel o sărbătorim și în celelalte duminici de peste an. 

Însă trebuie să fim conștienți că ceea ce Domnul nostru Iisus Hristos a început să lucreze prin întruparea sa, nu s-a sfârșit cu Învierea. Iisus se întrupează, luând firea noastră, se botează de către Ioan, aducându-ne teofania, se schimbă la față, profețind Învierea, rabdă patimile ca să învingă moartea, se înalță biruitor la cer de unde ne trimite nouă Duhul Sfânt, care ni-L va face prezent pe Hristos în biserică până la a doua Sa venire.
Rusaliile, cum frumos denumim acest mare praznic în popor, e o sărbătoare împărătească pe care ar trebui să o întâmpinăm, așa cum facem de Paști și de Crăciun, cu o pregătire duhovnicească aparte, cu spovedanie și împărtășanie, cu o deosebită lumină sufletească. Iar importanța ei o vedem și în rugăciunile speciale ce au loc la vecernia din ziua Rusaliilor. E momentul în care biserica se roagă pentru absolut întreaga creație, desăvârșită sau nu.

Aceste rugăciuni ample și emoționante, care au loc doar în această zi, ar putea să ne ajute să înțelegem mai bine ce înseamnă pogorârea Desăvârșitorului a toate: a treia Persoană a Sfintei Treimi. Nu întâmplător a doua zi, luni, sărbătorim Sfânta Treime, o sărbătoare care, în majoritatea țărilor creștine, e zi nelucrătoare (și ca să fiu acum răutăcioasă: noi avem liber de 1 și 9 mai, ce să facem acasă de Sfânta Treime?!).
Cu toate acestea, cu serviciu sau nu, cred că fiecare va reuși să își amintească despre vorba care spune că sărbătoarea nu e (doar) pentru pântec, ci, în primul rând, pentru suflet. O sărbătoare împărătească, luminoasă, care trebuie să fie înțeleasă după putință de toți cei care se declară creștini și următori ai lui Hristos.Vă doresc tuturor să vă bucurați duhovnicește în aceste zile, să îi aveți alături pe cei dragi, să nu vă depărtați de Hristos și de biserică, pentru ca și inimile noastre să se învrednicească de pogorârea Duhului Sfânt asupra lor.

Un articol de: Moni Stănilă Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 24 Septembrie 2018, ora: 13:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 23 Septembrie 2018, ora: 15:40 de Ana Marchitan

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud: „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial”

PS Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud:  „Acordarea autocefaliei unei biserici nu va provoca un război mondial” Din editia print

Pentru a afla opinia Bisericii Ortodoxe Române (BOR) privind eventuala recunoaștere a autocefaliei Bisericii din Ucraina, TIMPUL a discutat cu Preasfințitul Veniamin, episcopul Basarabiei de Sud din cadrul Mitropoliei Basarabiei, fost secretar al Sfântului Sinod al BOR.

( ) Citeşte tot articolul

Carte 23 Septembrie 2018, ora: 05:03

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem

Cum vorbim, cum scriem // Eu vreém, eu beem Din editia print

Mai ieri, de câte ori deschideam vreo pagină în internet, îmi sărea în faţă un spot publicitar, sonorizat de o tânără care întreabă, punând un accent puternic pe primul cuvânt al frazei: „Vrai să trăieşti, să înveţi şi să...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolulEditorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 14 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Vestirea patimilor și a învierii

„Pe când străbăteau Galileea, Iisus le-a spus: Fiul Omului va să fie dat în mâinile oamenilor. Şi-L vor omorî, dar a treia zi va învia. Şi ei s-au întristat foarte!” (Matei 17; 22-23)

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md