Întrebările legate de măsura în care oamenii au dobândit imunitate după infectarea cu SARS-CoV-2, inculsiv cele referitoare la durată, sunt mai acute acum ca oricând acum, după ce oamenii de știință au descoperit un număr tot mai mare de persoane care s-au reinfectat, scrie Bloomberg.
Potrivit sursei citate, o femeie chiar a murit după a doua infecție cu noul coronavirus. Cercetătorii încă investighează această latură a pandemiei. Dar ce se știe până acum?
„Câți oameni au fost reinfectați? Un inventar întreținut de agenția de știri olandeză BNO News menționează 24 de cazuri la nivel global, începând cu 16 octombrie. Primul caz confirmat, cel al unui bărbat de 33 de ani din Hong Kong, a fost raportat în august. În martie, a avut simptome ușoare de Covid-19, boala cauzată de SARS-CoV-2, și a făcut două teste negative câteva săptămâni mai târziu. La patru luni și jumătate după primul eveniment, bărbatul a fost din nou depistat pozitiv, deși nu avea simptome. Singura persoană cunoscută care a murit din cauza unui caz de reinfecție este al unei olandeze în vârstă de 89 de ani, care făcea și tratament de chimioterapie pentru o formă rară de cancer de sânge.
Cum se distinge un caz de reinfecție de un singur caz de boală prelungită?
Pentru a demonstra reinfecția, oamenii de știință trebuie să izoleze de fiecare dată agentul patogen, să-i verifice amprenta genetică și să arate că fiecare infecție a fost cauzată de o tulpină diferită de SARS-CoV-2.
Este neobișnuită reinfectarea cu un virus? Deloc. Doar unele virusuri, cum ar fi cel care provoacă rujeola, le oferă victimelor lor ceva apropiat de protecția pe tot parcursul vieții împotriva unui al doilea atac. Virusurile obișnuite care, precum SARS-CoV-2, cauzează boli respiratorii – cum ar fi cele responsabile de răceli și gripă – sunt răspândite tocmai grație capacității lor de a reinfecta. O serie de factori pot permite repetarea infecției, inclusiv un răspuns insuficient al sistemului imunitar, imunitatea în scădere și o mutație a virusului în măsura.
Care este motivul în cazul SARS-CoV-2? Nu este clar, deși rata mutației virusului nu a declanșat până acum alarme mari. Există indicii că infecția cu acesta oferă o anumită imunitate pentru ceva timp. Macacii Rhesus infectați cu virusul, folosiți într-un studiu, păreau a fi protejați împotriva reinfecției atunci când erau expuși unei tulpini identice în faza de recuperare timpurie. O serie de studii au concluzionat că oamenii produc anticorpi timp de până la 7 luni după infecție. Cu toate acestea, nu este clar că prezența lor este suficientă pentru a preveni reinfectarea, iar cercetările au arătat, de asemenea, că nivelul anticorpilor scade rapid, în special pentru cei cu cazuri ușoare. În majoritatea reinfectărilor monitorizate de BNO News, pacienții au avut simptome ușoare sau niciun simptom. Intervalul dintre infecții a fost de 12 zile. Media a fost de 74 de zile, ceea ce a pus la îndoială afirmația președintelui american, Donald Trump, făcută după propria infectare a liderului american, că a fost „imun” timp de cel puțin patru luni.
Ce se întâmplă în a doua infecție?
În 10 din cele 19 cazuri urmărite de BNO News, în care sunt cunoscute detalii complete, a doua infecție a produs simptome mai grave decât prima și, în cinci cazuri, a produs boli grave. Cercetătorii cred că un motiv ar putea fi faptul că, cu a doua ocazie, pacientul a fost expus la o doză mai mare sau mai virulentă de virus. Nu se știe dacă cei care sunt reinfectați pot transmite virusul altora. În lumina reinfectărilor confirmate, un grup de cercetători a recomandat, în Lancet, ca persoanele care au avut Covid-19 să ia aceleași măsuri de precauție ca toți ceilalți oameni.
Ce spun reinfectările despre perspectivele unui vaccin eficient?
Nu neapărat orice. În primul caz raportat de reinfectare, în care primul episod a fost cunoscut ca fiind grav, cel de-al doilea a fost ușor. O teorie este aceea că sistemul imunitar necesită o provocare dură pentru a fi pregătit în mod adecvat pentru a lupta cu virusul. Un vaccin ar putea oferi acest antrenament și nu neapărat doar prin producerea de anticorpi. Mai multe vaccinuri experimentale pentru Covid-19 determină producerea unui jucător imunitar mai puțin cunoscut, celulele T. În timp ce obiectivul final este acela al prevenirii infecției cu SARS-CoV-2, cercetătorii spun că un vaccin care protejează împotriva bolii sau chiar împotriva formelor seevre ale bolii ar fi foarte util.”
|
În majoritatea cazurilor, atunci când femeile îşi propun să slăbească, încep să apară şi rezultatele. Totuşi, când luăm o astfel de decizie, trebuie să stabilim anumite obiective, dar şi să ţinem cont de anumite realităţi.
( ) Citeşte tot articolulAm arătat în numărul precedent că româna, la fel ca celelalte limbi romanice, a moștenit din latină aproximativ 2000 de cuvinte-bază. Dacă ținem seama de felul cum s-au transmis aceste cuvinte diverselor limbi romanice, constatăm că aproximativ 500, adică o pătrime, au...
( ) Citeşte tot articolulA fost reținut pentru „dezmembrarea teritorială intenţionată a R. Moldova”, însă o lună mai târziu a fost eliberat, iar cele peste 30 de volume din dosarul penal intentat pe numele său și-au pierdut urma. Chiar și așa, spun cei care l-au arestat și l-au anchetat...
( ) Citeşte tot articolulLiderul grupului parlamentar Pro-Moldova, Andrian Candu, a dezvăluit în studioul Jurnal TV că Igor Dodon a fost cel care în 2005 i-a făcut cunoștință cu Vladimir Plahotniuc.
( ) Citeşte tot articolulLiderul socialiștilor Igor Dodon, care deține o colecție de accesorii de sute de mii de lei, de curând a fost observat că poartă un nou ceas de mână, estimat la aproximativ 1 500 de euro.
( ) Citeşte tot articolulOdată cu intrarea lui Marte în Gemeni, până spre sfârşitul lunii aprilie vom avea ocazii multiple să exersăm acţiunile inteligente, să ne punem în mişcare isteţimea, perspicacitatea şi curiozitatea.
( ) Citeşte tot articolulSfantul Conon a trait pe vremea Sfintilor Apostoli. S-a nascut in Isauria. Cei de aici au primit credinta in Hristos de la Sfantul Apostol Pavel. Parintii sai, Nestor si Nadia, l-au casatorit fara voia sa. Inainte de a se casatori, i s-a aratat Sfantul Arhanghel Mihail, in chip de barbat...
( ) Citeşte tot articolulUnele produse nocive de oxidare parţială a hranei cu scop energetic sunt radicalii liberi, echivalenţii smogului în organism. Radicalii liberi generaţi în interiorul organismului dăunează la fel ca şi cei declanşaţi de mediul poluat membranei celulare.
( ) Citeşte tot articolulZece persoane au murit, iar altele au fost rănite în urma prăbuşirii unui elicopter militar în estul Turciei, anunţă Ministerul Apărării de la Ankara, conform cotidianului Hurriyet, citat de Mediafax.
( ) Citeşte tot articolulCeaiul verde este recomandat în curele de slăbire, însă pe lângă rolul sau dietetic, această licoare previne o serie de alte afecţiuni sau ameliorează dureri nebănuite. Îţi spunem câteva lucruri pe care experţii în medicină naturistă nu ţi le-au...
( ) Citeşte tot articolulPrimele doze de vaccin Pfizer ar urma să ajungă în Republica Moldova în a doua jumătate a lunii martie, prin programul Covax al ONU, a anunţat preşedinta Maia Sandu, după o discuţie cu directorul regional al acestei companii, Sinan Atlig, transmite Agerpres.ro.
( ) Citeşte tot articolulFiecare al doilea fumător care încearcă să renunțe la țigări se întoarce la vechiul obicei după o săptămână sau chiar mai puțin. Cel mai des fumătorii susțin că nu pot renunța la acest viciu din cauza lipsei de voință. Potrivit The Sun, 52 procente susțin că...
( ) Citeşte tot articolul