Astăzi 22 Septembrie 2018, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 09:46
Abonamente

Social 5 Mai 2010, ora 09:07    Din editia print

Pojar în „Plaiul Fagului”

Marime Font

 
 
 

Mafia pădurii nu se dă bătută. Cine va opri fărădelegile?

În ultimul timp, mai multe păduri, chiar dacă au fost declarate rezervaţii de stat, sunt supuse tăierilor masive ilicite. Este şi cazul Rezervaţiei ştiinţifice „Plaiul Fagului” din raionul Ungheni, care, în prezent, se află în vizorul Centrului de Combatere a Crimelor Economice şi a Corupţiei (CCCEC).

Cu toate că acest areal este luat sub protecţia statului, aici, ca şi la Condriţa, Orhei, Cahul sau alte localităţi, au loc tăieri masive de reconstrucţie ecologică. Anume sub acest pretext se fac tăieri ilicite. La planificarea defrişărilor nu se execută inventarierea şi cartarea speciilor de plante rare, pe cale de dispariţie. Potrivit specialiştilor în materie, atunci când se fac diverse tăieri, fără a avea informaţii despre compoziţia florei şi exigenţele ecologice ale speciilor de plante rare faţă de schimbările micromediului, se reduce raportul plantelor rare sau are loc dispariţia lor irecuperabilă din teritoriile exploatate.

Cinegeticianul Ion Ţurcanu din comuna Rădenii Vechi, raionul Ungheni, ne-a informat că tăierile exagerate întreprinse actualmente pe teritoriul rezervaţiei sunt impuse forţat de către actualul director, Boris Curoş, care a instalat în mod ilegal un atelier de prelucrare a lemnului pe lângă sediul rezervaţiei (încă în 2007), iar altul - în comuna Bahmut.Despre unele ilegalităţi admise de către directorul Rezervaţiei „Plaiul Fagului” cotidianul TIMPUL a scris în numărul din 11 noiembrie 2009 (a se vedea articolul „Riscăm să rămânem cu pădurari, dar fără păduri” de Pavel Păduraru). A trecut mai bine de jumătate de an, dar situaţia la Rădeni nu s-a schimbat. Potrivit lui Ion Ţurcanu, dar şi altor consăteni pe care i-am contactat, directorul utilizează pe scară largă tehnica şi combustibilul rezervaţiei în scopuri personale pentru întreţinerea a circa 200 ha de terenuri agricole aflate în posesia sa, iar în perioada de vară Curoş foloseşte un mare număr de muncitori la îngrijirea culturilor agricole, fiecare pădurar având sarcina de a asigura câte 10-15 persoane pentru efectuarea lucrărilor de câmp, iar achitarea cu lucrătorii o asigură pădurarii prin estorcarea ilegală din pădure a lemnelor de foc. Aceleaşi surse ne semnalează că, pe terenul de la Poiana, directorul deţine o stână de peste 100 de oi (cele 64 ha de teren, care, anterior, aparţineau rezervaţiei continuă să se afle în litigiu). În felul acesta, afirmă Ion Ţurcanu, Boris Curoş a soluţionat soarta celor 64 ha de teren aflate în litigiu, ceea ce aduce prejudicii considerabile terenurilor de pădure aferente prin păşunat. Schema de fraudare funcţionează de mai mulţi ani în felul următor: în primele ore ale dimineţii, camioanele sunt încărcate cu material lemnos din rezervaţie şi îl transportă cumpărătorului, apoi ele se întorc şi, cu aceleaşi acte, se încarcă iarăşi şi pleacă.

Despre mafia pădurilor TIMPUL a scris de mai multe ori. Ştiam, de exemplu, că în aceste acţiuni era implicat fostul director general al Agenţiei „Moldsilva”, Anatolie Popuşoi, care, între altele, anul trecut îi şantaja pe silvicultori să facă agitaţie electorală pentru comunişti. Acum, am încercat să aflăm adevărul de la actualul director, Gheorghe Vdovâi. El a recunoscut faptul că, în multe păduri, se fac tăieri ilicite. În schimb, l-a caracterizat pe Boris Curoş ca pe un om „care trebuie păstrat”. În acest sens, el ne-a expediat un demers semnat de câţiva savanţi (Al. Cibotaru, A. Ursu, A. Negru, V. Şalaru şi Gh. Postolache) adresat preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, demers în care aceştia afirmă că Boris Curoş este „un bun organizator”. Curios lucru, semnătura acad. Al. Cibotaru, totuşi, lipseşte de pe document.
Respectând dreptul la replică, l-am contactat pe Boris Curoş. El a infirmat faptele descrise de către Ion Ţurcanu în scrisoarea adresată conducerii de vârf a republicii şi redacţiei TIMPUL. Ne-a spus că, anterior, activitatea rezervaţiei a fost verificată de Curtea de Conturi, iar în prezent aici efectuează un control colaboratorii CCCEC. „Este la noi o persoană care scrie peste tot, dar nimic nu se adevereşte”, a mai declarat el. La rândul ei, Angela Starinschi, şefa Serviciului de presă al CCCEC, ne-a spus că există un dosar penal privind Rezervaţia „Plaiul Fagului”, unde, în prezent, se efectuează un control riguros. Solicitat de noi, viceministrul Mediului, Lazăr Chirică, ne-a relatat că, într-adevăr, la „Plaiul Fagului” aveau loc tăieri ilicite. La rândul său, Dan Zugravu, şef de direcţie al Inspectoratului ecologic de stat, susţine că în rezervaţie au fost depistate mai multe încălcări.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Istorie 21 Septembrie 2018, ora: 17:00

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut”

Prima şedinţă a Sfatului Ţării (II) „Fericiți sub ochii noștri sunt care văd ceea ce nu au văzut” Din editia print

Un reportaj al ziarului „Ardealul (Transilvania)” despre prima ședință a parlamentului Basarabiei, care în 1918 a votat Unirea cu România Continuăm publicarea materialului „Dare de seamă asupra primei ședințe a Sfatului Țării din 21 noiembrie 1917”,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:51 de Doina Stimpovschii

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern

Dodon riscă o nouă suspendare din funcție după ultimele remanieri în Guvern Din editia print

Prin schimbarea a doi miniştri, guvernarea face o mișcare de PR înainte de alegeri, consideră analiştii politici

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Septembrie 2018, ora: 11:28

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion, ACTIVIST CIVIC, ZIARIST

OMUL SĂPTĂMÂNII: George Simion,  ACTIVIST CIVIC, ZIARIST Din editia print

Liderul unioniștilor, George Simion, s-a născut pe 21 septembrie 1986, la Focșani. În 2005, a absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr‟ din București.

( ) Citeşte tot articolulEditorial 21 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 13 Septembrie 2018, de Dan Nicu

O tragedie uitată – Cehoslovacia anului 1968

În a doua jumătate a lunii august, Europa a marcat 50 de ani de la invadarea Cehoslovaciei de către trupele URSS şi ale altor state din blocul sovietic.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 12 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Caritate sau reclamă?

Ori mai degrabă aș spune că ambele. Și când spun acest lucru, o fac cu convingerea că reclama va fi condiționată cu timpul de caritate.

() Citeşte tot articolul

 

 


Cele mai citite articole Timpul.md