Moldova

Polemici în comisia parlamentară: Legea Antidiscriminare, pro şi contra

Ieri, Comisia parlamentară pentru drepturile omului şi relaţii interetnice a organizat o dezbatere publică pe marginea acestui subiect, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile. Membrii comisiei nu au intervenit în discuţii. „În această primă şedinţă, vă permitem dumneavoastră să vă expuneţi, iar noi doar o să vă ascultăm”, a precizat preşedintele comisiei, Vadim Mişin. El a recunoscut, totuşi, că acest proiect „e unul controversat” şi că dezbaterea derivă anume din acest considerent. Vă prezentăm mai jos câteva păreri „pro” şi „contra” acestui proiect de lege.

PRO:

Antoniţa Fonari, secretar general al Consiliului ONG din R. Moldova

Sunt convinsă că Uniunea Europeană nu va accepta excluderea unei sintagme din această lege. Dacă noi vom omite o categorie, atunci eu, ca persoană homosexuală, să zicem, aş putea să plec la Bruxelles, să spun că sunt discriminată şi să cer azil politic. Parlamentul trebuie să o adopte, iar dacă legea nu va trece, eu voi fi prima care o să mă declar romă, homosexuală şi baptistă şi o să cer azil politic.

Sergiu Ostaf, directorul Centrului de resurse pentru drepturile omului (CreDO)

Această lege va avea mai multe efecte pozitive. Astfel, dacă ne referim la aspectul economic, experienţa Marii Britanii ne demonstrează că se va mări productivitatea muncii, va spori calitatea serviciilor, vor creşte vânzările la întreprinderi. Studiile din această ţară ne demonstrează că va spori şi accesul la piaţa de muncă a grupurilor dezavantajate social. Dacă vorbim despre domeniul sănătăţii şi protecţiei sociale, atunci accesul la serviciile sociale al cetăţenilor din sudul republicii vor fi mai bune sau cel puţin la nivelul celor de la nord. Adică, cetăţenii se vor egala, din punct de vedere geografic. Se va reduce şi sărăcia.

Claude Cahn, consilier ONU pentru drepturile omului

Dezbaterea pe tema dată a fost „violată” de grupuri extremiste. Statele ce nu au prevăzută extinderea prevederii apărării tuturor grupurilor sociale nu pot fi calificate drept democratice. Această ură care există în societate faţă de persoanele care au altă orientare sexuală demonstrează că legea trebuie adoptată.

CONTRA:

Vitalie Marian, director executiv al Alianţei pentru Salvarea Familiei

Se pretinde că acest proiect ar fi o pre-condiţie pentru liberalizarea regimului de vize cu UE. De fapt, nu are nimic în comun cu ridicarea vizelor, iar liberalizarea ţine de circulaţia cetăţenilor în spaţiul european. Totodată, este introdusă noţiunea de „discriminare indirectă”, care este una vagă. Cum vor lua decizii judecătorii în baza acestei noţiuni? De ce se încearcă introducerea unor noţiuni care nu sunt clare şi pe înţelesul cetăţeanului? Crearea aşa-zisului Consiliu pentru prevenirea şi combaterea discriminării este o capcană. Va fi un organ care va hărţui cetăţenii pentru orice fleac ce s-ar considera, în opinia cuiva, drept discriminare. Credem că prezenţa sintagmei „orientare sexuală” va trezi, dimpotrivă, mai multe conflicte.

Radu Buşilă, preşedintele Coaliţiei civice pentru o guvernare democratică şi transparentă

Problema are două aspecte: juridic şi moral. Mai întâi, rapoartele şi recomandările instituţiilor internaţionale nu poartă niciun caracter obligatoriu pentru RM. Prin crearea Consiliului numit mai sus se inversează toată practica juridică, deoarece încălcările contravenţionale sunt în atenţia judecătorilor, a poliţiei, respectiv nu avem nevoie de o nouă structură, cu aparat finanţat din Buget. De asemenea, toate categoriile de nediscriminare se găsesc în legislaţia naţională. Ceea ce ţine de aspectul moral, viaţa sexuală e parte a vieţii private, iar aceasta e apărată de Constituţie. În concluzie, această lege nu este nici oportună, nici necesară.

Vasile Filat, pastor la Biserica Baptistă „Bunavestire” din Chişinău

Despre ce fel de tradiţii democratice vorbim, dacă un reprezentant ONU ne sugerează că unele lucruri nu trebuie dezbătute? Noi nu vorbim de ură, nici nu instigăm la ură, aşa cum ni se reproşează. Noi doar expunem argumentele noastre, la fel ca şi ceilalţi. Scopul nostru este unul – să apărăm familia. Atât.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *