Astăzi 22 Februarie 2018, Joi - Ultima actualizare la ora 09:55
Abonamente

Actualitate 21 Septembrie 2017, ora 14:03

Poliția de Frontieră vrea schimbarea modului de trecere a frontierei de stat?

Marime Font

a

 

 
 
Chişinău
Hânceşti
Tiraspol
Chişinău 40 Hânceşti 39 Tiraspol 39
 

La inițiativa șefului adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, aflat într-o vizită de lucru în Estonia acum patru luni, s-a acceptat propunerea privind realizarea unui studiu de fezabilitate care să identifice soluţii pentru fluidizarea traficului la frontiera R. Moldova, cu posibilitatea preluării experienței estoniene în gestionarea fluxului de călători prin programarea traversării frontierei de stat.

Succesul serviciului electronic de gestionare a rândurilor GoSwift în punctele de trecere, aplicat de autoritățile de frontieră estoniene, ar constitui o soluție pentru R. Moldova în degajarea traficului transfrontalier. În acest sens, pentru cunoașterea detaliată a ceea ce presupune aplicația online, dar și eficiența implementării acesteia de către Poliția de Frontieră, în incinta IGPF a avut loc întâlnirea cu directorul tehnic al companiei estoniene GoSwift, Marius Kutateladze și fostul șef al Departamentului responsabil de controlul frontierei al Poliției de Frontieră Estoniene, Rando Kruusmaa.

În cadrul întrevederii, angajații Poliției de Frontieră, specializați în domeniul tehnologii informaționale și cei de la control al trecerii frontierei, s-au arătat interesați de funcționalitatea sistemului și practicabilitatea acestuia atât pentru călători, cât și pentru inspectorii de frontieră.Din informațiile generale, serviciul electronic de gestionare a rândurilor GoSwift reprezintă o aplicație online, prin intermediul căreia este posibilă înregistrarea prealabilă a cetățenilor/autovehiculelor/mărfurilor la trecerea frontierei de stat, în punctul de trecere ales și la ora dorită. Astfel, se reduce semnificativ timpul de așteptare în punctele de trecere, dar și permite planificarea mai eficientă a călătoriei. Practica estoniană demonstrează că un astfel de serviciu a dus la dezvoltarea infrastructurii în punctele de trecere a frontierei, fiind create condiții optime pentru călători și personalul de frontieră.

În contextul informațiilor prezentate, șeful adjunct al Poliției de Frontieră, Veaceslav Garștea, a salutat deschiderea partenerilor estonieni în suportul lansării acestei aplicații și în R. Moldova, pentru început ca testare în unul din punctele de trecere a frontierei. Fapt ca în finalul discuțiilor, interlocutorii au punctat posibilitățile și pașii care urmează a fi întreprinși de către autoritățile naționale în vederea implementări eficiente a serviciului dat.

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:45

Omul pentru om e lup

Omul pentru om e lup Din editia print

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 21 Februarie 2018, ora: 08:38

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin

Cum a căutat un preot dreptate la Stalin Din editia print

( ) Citeşte tot articolul


Editorial 21 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Chișinău – o cauză pierdută

Ori de câte ori călătoresc undeva nu mă pot abține să nu compar situația altora cu cea de la noi. Mai ales acum că am călătorit în Ucraina, la Odesa. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Inițiere în dialog

Îmi amintesc deseori de profesorul meu de Noul Testament din primii ani de facultate. El ne cerea insistent să nu intrăm în polemici. Nici într-un caz cu cei care vor să ne demonstreze că ei au dreptate. 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Constantin Tănase

De ce Roșca atacă intelectualitatea

Scrisoare către învățătorii și profesorii din școli, licee, colegii și universități 

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Februarie 2018, de Dan Nicu

Comratul „la datorie” din nou împotriva unioniştilor

Găgăuzii ar trebui informați despre beneficiile unirii în limba lor și în cea rusă.

() Citeşte tot articolul

Editorial 19 Februarie 2018, de Moni Stănilă

Postul Mare

Începe din nou Postul Mare. O perioadă de bucurii duhovnicești, de timp pentru suflet, de slujbe minunate, de pocăință încununată de înviere.  

() Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Decembrie 2017, de Marin Basarab

Domnule Jereghi, ne așteptam să turnați filme, nu să vă turnați colegii

„Noi îl mustrăm întotdeauna pe tovarășul Stalin, și da, cu siguranță o merită. Însă eu vreau să întreb – cine a scris 4 milioane de denunțuri?” (Serghei Dovlatov)

() Citeşte tot articolul

Editorial 18 Decembrie 2017, de Octavian Țâcu

Dosarul Centenarului (V): Sfatul Țării în polemica dintre Ioan Pelivan și Pavel Miliukov

Spuneam în articolul precedent dedicat problemei legitimității Sfatului Țării la Conferința de Pace de la Paris (1919), că unul din cei mai importanți și înflăcărați apărători ai intereselor Basarabiei a fost Ion Pelivan.  

() Citeşte tot articolul


 

 Cele mai citite articole Timpul.md