Astăzi 13 Noiembrie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 11:51
Abonamente

Actualitate 6 Iunie 2019, ora 15:02

”Politburo 2.0” sau cine sunt principalii sforari ai Kremlinului

Marime Font

Experții de la ”Minchenko Consulting” au prezentat un raport despre elitele ruse, denumit ”Politburo 2.0 și valurile anti-sistem”.

Raportul detaliaza relatiile si ierarhia în cadrul „establishment-ul” rusesc, evidentiaza schimbarile de statut, dar si importanta in randul principalilor ”sforari” ai Kremlinului.

Astfel, după cum notează raportul citat de RBC, s-a intarit rolul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev și a omului de afaceri Gennadi Timcenko, care au devenit membri ai cercului interior al președintelui rus Vladimir Putin. In schimb, candva favoritul lui Putin, despre care se spunea ca ar fi succesorul sau la Kremlin, președintele Dumei Veaceslav Volodin a fost eliminat din cercul interior. Toate acestea se întâmplă pe fondul unei puternice mișcări anti-sistem care exista în regiunile Rusiei și a ineficienței retoricii tradiționale și a acțiunilor autorităților centrale.


Politologii denumesc cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin drept „Politburo 2.0”, considerându-l cea mai influentă instituție politică neoficială din Rusia. Apartenența la acest cerc este stabilita cu ajutorul interviurilor anonime în rândul elitelor rusești. Se remarcă faptul că sistemul de putere din Rusia este destul de închis și e destul de dificil să se evalueze ponderea reală a oamenilor din interiorul cercului prezidential și atitudinea lui Putin față de ei.

Raportul se referă la ”rotația de cadre” care a avut loc în ultimii ani în cercul interior al președintelui. De exemplu, pe fundalul deteriorării relațiilor cu Occidentul, s-a întărit considerabil poziția secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev (foto), care a devenit negociator cheie pe directia americana. Aura toxicității în jurul oricăror contacte informale cu reprezentanții elitelor americane sporește rolul diplomatic al serviciilor speciale, care afectează atitudinile față de anumite personalități.

O crestere a inregstrat și fondatorul grupului Volga, Gennadi Timcenko. Dupa o scurta absenta (incepand cu 2016) din Poliburo din cauza „declinului activității” el s-a întors în cercul interior al lui Vladimir Putin. Oligarhul rus are tot mai mulți aliați în Guvern, în timp ce proiectele sale economice se dezvoltă cu succes.

Principalul megaproiect al lui Timcenko este dezvoltarea infrastructurii de pe traseul Caii Maritime a Nordului. Pozițiile lui Timcenko au fost întărite si de alianța de succes cu proprietarul NOVATEK, Leonid Mihelson și frații Kovalciuk, responsabili de problemele energiei regenerabile, a Arcticii și a politicii științifice și educaționale. Influența lor a crescut după numirea lui Alexander Beglov drept guvernatorul interimar al Sankt Petersburgului.

S-a consolidat și poziția directorului executiv al companiei Rosneft, Igor Secin, care este un curator informal al sectorului energetic, cu influență asupra responsabililor din domeniul armatei si serviciilor secrete. Potrivit autorilor raportului, în conflictele grele cu alti ”aparatcici”, influenta lui Secin poate fi atenuata doar dacă se creează o coaliție de mai mulți membri sau candidați ai ”Politburo 2.0.”.

Și Arkadi Rotenberg și-a îmbunătățit semnificativ poziția, mai ales după finalizarea cu succes a proiectului Podului Crimeei, fiind acum antreprenorul general preferat pentru megaproiecte de infrastructură, cu influență asupra Ministerului Transporturilor și Căilor Ferate Ruse.

Șeful ”Rostec”, Serghei Cemezov și ministrul apărării, Serghei Șoigu, supraveghează sfera de apărare și complexul militar-industrial. Este o perioada în care rolul armatei crește în contextul „degradării instrumentelor diplomatice”.

Șoigu este considerat curator informal al unui număr de regiuni și unul dintre cei mai populari politicieni (dupa Putin), potrivit sondajelor de opinie.

Corporatia de stat Rostec continuă să absoarbă active industriale, se extinde în sectoare noi (economia digitală, prelucrarea deseurilor, retail etc.) și își extinde influența asupra elitelor regionale.

Din ”Politburo 2.0” mai face parte si primarul orașului Moscova, Serghei Sobianin, care este responsabil pentru dezvoltarea celei mai mari zone metropolitane din Rusia.

Printre membrii rămași ai „Politburo 2.0” se numără și premierul Dmitri Medvedev. Pe de o parte, proiectele naționale sunt supravegheate personal de primul ministru, pe de altă parte – resursele sale de comandă sunt în declin, iar cercul de afaceriști pe care il patroneaza pierde pozitiile, în special după arestarea fraților Magomedov.

În conditiile unei influențe crescânde a „Politburo 2.0”, un rol important de contragreutate îl joacă vicepremierii, care se bucura de încrederea personală a lu Putin.

Totodata, in liga superioara raman sefii sectoarelor economice cheie din Rusia.

Astfel, din cauza crizei, intreprinderile guvernamentale se indreapta spre noi sectoare ale economiei, până la formarea piețelor de la zero (de exemplu, industria de reciclare). Aceste miscari duc la redistribuirea resursele dinspre sectorul privat și elitele regionale în favoarea membrilor și candidaților ”Politburo 2.0”. Figurile din cercul interior al președintelui tind sa-și extinda aria de resurse pentru a exclude posibilitatea desființării sau a transferului lor către un alt membru al ”Politburo 2.0”. Ca rezultat, ponderea structurilor de stat în economia reala crește pe fondul diminuării influenței marilor întreprinderi private, ale căror reprezentanți joacă adesea rol de parteneri secundari ai operatorilor proiectelor de stat.

Abordarea corporatistă se aplică și în politică – în loc de concurență acole se pune acum accentul pe tehnocrați, care sunt necesari pentru formarea managerilor federali, lupta împotriva rebeliunii regionale și reducerea potențialului separatist. Între timp, tendința mondială de luptă anti-sistem care a ajuns în Rusia a dus la o serie de esecuri si infrangeri în alegerile regionale, proteste împotriva politicilor federale și regionale, și a provocat o cerere sociala de politicieni de tip nou. În aceste condiții, retorica tradițională antinomenclaturista a președintelui rus, demiterile rasunatoare de guvernatori, precum și campania ”anti-corupție” – toate devin ineficiente.

Un alt factor de schimbare la nivelul ”Politburo 2.0” este cel de-al patrulea program prezidențial, care a condus la o nouă rundă competiționala între grupurile de influență. În contextul creșterii vârstei de pensionare, cabinetul de ministri reînnoit a devenit „guvernul reformelor nepopulare”. Aceasta a condus la o polemica activă privind modelele de transfer a puterii în 2021-24, care sa aiba loc deja în primul an al mandatului de șase ani al lui Putin.

Un alt motiv pentru schimbarea cercului de sforari prezidențiali îl constituie conflictele politice din spațiul post-sovietic: în Armenia („revoluția de catifea”), în Belarus (criza integrarii) și în Ucraina, mai ales după câștigarea alegerilor de catre Vladimir Zelenski.

În plus, creșterea cooperării cu China și încheierea unui tratat de pace cu Japonia sunt, de asemenea, sub semnul întrebării, iar economia rusa rămâne vulnerabila pentru sancțiunile punctuale ale SUA.

Pe de altă parte, rezultatele anchetei lui Mueller din SUA, războiul comercial dintre Statele Unite și China și politica „egoismului național” al lui Donald Trump, toate acestea sunt mai degraba favorabile Rusiei. Dar, pentru a putea continua să susțină rolul de principala putere mondiala, Rusia trebuie să-și sporească potențialul de resurse într-un timp relativ scurt, noteaza expertii. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Economie 13 Noiembrie 2019, ora: 11:51

Important portal economic din România, despre interesele lui Dodon în cedarea Aeroportului din Chișinău către Rusia

„Pro-rusul Dodon vrea să deschidă în fața serviciilor secrete ruse poarta aeriană de la Chișinău, din coasta NATO”, scrie portalul românesc money.ro. Jurnaliștii români menționează că Rusia a declanșat un adevărat război hibrid pentru Aeroportul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 11:42

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

Reacția blocului ACUM după ce a fost trimis în opoziție: „Maia Sandu premier” // „Unica garanție pentru noi este DEMISIA lui Igor Dodon”

În aceste condiții, șansele reeditării unei coaliții cu PSRM sunt minime, după ce socialiștii au declarat că nu o vor accepta pe Maia Sandu din nou în funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 13 Noiembrie 2019, ora: 11:38

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Ion Chicu, candidatul „apolitic” la funcția de premier? Ce zice Igor Dodon

Fostul ministru al Finanțelor, actualul consilier prezidențial Ion Chicu, ar fi candidatul „apolitic” pe care, potrivit informațiilor care se vehiculează în spațiul public, președintele Igor Dodon intenționează să-l propună pentru funcția de premier.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:51

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Condițiile puse de PSRM față de blocul ACUM - Guvern FĂRĂ Maia Sandu sau condus de PAS și PPDA

Fracțiunea PSRM a ieșit la declarații după întrevederea cu Președintele Republicii Moldova, Igor Dodon. "Noi am discutat cu domnul Președinte. Anterior ne-am convocat și cu fracțiunea Partidului Socialiștilor într-o ședință separată, noi am discutat despre...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:45

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Saakashvili, despre demisia Guvernului Sandu: Putin şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Moldova

Fostul preşedinte al Georgiei Mihail Saakashvili consideră că demisia Guvernului de la Chişinău a fost pusă la cale de Moscova. Potrivit lui, Vladmir Putin „şi-a încheiat operaţiunea de acaparare a puterii din Republica Moldova”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:16

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

Premierul Ludovic Orban: România va coopera cu Republica Moldova numai dacă va exista „garanția învestirii unui guvern pro-european”

România va coopera cu Republica Moldova, în sprijinul cetățenilor săi, numai dacă va exista ,,garanția învestirii unui guvern pro-european”, este mesajul transmis de premierul Ludovic Orban ca reacție la demiterea guvernului Maia Sandu, marți, prin moțiune de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 10:04

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Puţin de tot a rezistat ambarcaţiunea anti-oligarhică, foarte puţin, penibil de puţin

Şi s-a prăbuşit zgomotos Alianţa PSRM-ACUM, a căzut Guvernul Sandu. Un asemenea deznodămînt trist era de fapt destul de previzibil, dacă ne gîndim la toată fojgăiala politică începută în 1991. Cîte alianţe şi politicieni se prăbuşiseră anterior, era de presupus că şi asta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:57

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

Coada-calului face minuni în afecțiunile RINICHILOR

 Coada-calului (Equisetum arvense) este una din plantele cu cele mai bune efecte asupra vezicii urinare și a rinichilor, fiind recomandată din vechime pentru diferite afecțiuni uro-renale.  Terapeuta austriacă Maria Treben recomandă pentru nisip și pietre la rinichi și la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:22

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Ambasadorul SUA în Republica Moldova, Derek Hogan a a efectuat o vizită în această dimineață președintelui Igor Dodon

Derek Hogan a efectuat o vizită matinală președintelui Igor Dodon, după ce Guvernul Sandu a fost demis prin moțiune de cenzură

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:19

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Petiția pentru demiterea președintelui Dodon, semnată de mii de oameni

Partidul Liberal a inițiat o petiție în care cere să fie demis președintele Republicii Moldova, Igor Dodon.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 09:12

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Candu spune dacă PD va vota un Guvern minoritar: „Discutabil, posibil un astfel de scenariu”

Andrian Candu spune că este posibil scenariul în care fracțiunea PD să voteze un Guvenr minoritar. Declarația a fost făcută la o emisiune televizată de la Prime TV.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 13 Noiembrie 2019, ora: 09:07

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 13 NOIEMBRIE 2019. CAPRICORNII REVIN ÎN FORȚĂ

Horoscopul zilei de 13 noiembrie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 13 noiembrie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 13...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:35

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Alertă meteo! Cod galben de vânt, în Moldova

Meteorologii moldoveni au emis o alertă meteo de cod galben de vânt.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 08:21

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

Traian Băsescu propune o soluție pentru taxarea lui Dodon și socialiștilor: În locul Maiei Sandu aș începe negocierile cu Filip privind formarea unui nou Guvern

 Fostul președinte al României și europarlamentarul, Traian Băsescu, este de părerea că blocul ACUM ar trebui să înceapă negocierile cu Partidul Democrat în vederea formării unui nou cabinet de miniștri. Declarația a fost făcută cu puțin timp în urmă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 07:42

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Incredibil! Cu cine votează Băsescu în turul doi

Traian Băsescu a declarat, la un post de televiziune, că dezbaterile erau necesare în această campanie pentru prezidențiale. Potrivit fostului șef de stat, Klaus Iohannis practic nu are adversar în cursa pentru un nou mandat la Cotroceni. Totuși, acesta ar fi trebuit să accepte...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 06:33

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Imagini de coșmar: Apele unui râu din Coreea de Sud s-au umplut de sânge

Apa unui râu din apropiere de granița dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud a devenit roșie, după ce a fost poluată cu sânge de porc, relatează BBC. Sud-coreenii au sacrificat peste 47.000 de porci în încercarea de a opri răspândirea pestei porcine...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 05:46

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Greu de stăpânit! Cele mai infidele zodii. Nu faci casă bună cu ele

Cand esti implicat intr-o relatie de cuplu, una din intrebarile care te preocupa este cat iti este de fidel. Iata un top al celor mai infidele zodii alcatuit de astrologii site-ului keen.com. Berbec Berbecii sunt independenti si impulsivi si de cele mai multe ori actioneaza inainte sa se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 13 Noiembrie 2019, ora: 03:39

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Moldovenii vor putea călători în Ucraina doar cu buletinul de identitate

Cabinetul de miniștri a aprobat astăzi hotărârea cu privire la inițierea negocierilor asupra proiectului Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova şi Cabinetul de miniştri al Ucrainei privind călătoriile fără vize ale cetăţenilor.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)