Astăzi 5 Iunie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 14:52
Abonamente

Actualitate 6 Iunie 2019, ora 15:02

”Politburo 2.0” sau cine sunt principalii sforari ai Kremlinului

Marime Font

Experții de la ”Minchenko Consulting” au prezentat un raport despre elitele ruse, denumit ”Politburo 2.0 și valurile anti-sistem”.

Raportul detaliaza relatiile si ierarhia în cadrul „establishment-ul” rusesc, evidentiaza schimbarile de statut, dar si importanta in randul principalilor ”sforari” ai Kremlinului.

Astfel, după cum notează raportul citat de RBC, s-a intarit rolul secretarului Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrușev și a omului de afaceri Gennadi Timcenko, care au devenit membri ai cercului interior al președintelui rus Vladimir Putin. In schimb, candva favoritul lui Putin, despre care se spunea ca ar fi succesorul sau la Kremlin, președintele Dumei Veaceslav Volodin a fost eliminat din cercul interior. Toate acestea se întâmplă pe fondul unei puternice mișcări anti-sistem care exista în regiunile Rusiei și a ineficienței retoricii tradiționale și a acțiunilor autorităților centrale.

Loading...


Politologii denumesc cercul apropiat al președintelui Vladimir Putin drept „Politburo 2.0”, considerându-l cea mai influentă instituție politică neoficială din Rusia. Apartenența la acest cerc este stabilita cu ajutorul interviurilor anonime în rândul elitelor rusești. Se remarcă faptul că sistemul de putere din Rusia este destul de închis și e destul de dificil să se evalueze ponderea reală a oamenilor din interiorul cercului prezidential și atitudinea lui Putin față de ei.

Raportul se referă la ”rotația de cadre” care a avut loc în ultimii ani în cercul interior al președintelui. De exemplu, pe fundalul deteriorării relațiilor cu Occidentul, s-a întărit considerabil poziția secretarului Consiliului de Securitate, Nikolai Patrușev (foto), care a devenit negociator cheie pe directia americana. Aura toxicității în jurul oricăror contacte informale cu reprezentanții elitelor americane sporește rolul diplomatic al serviciilor speciale, care afectează atitudinile față de anumite personalități.

O crestere a inregstrat și fondatorul grupului Volga, Gennadi Timcenko. Dupa o scurta absenta (incepand cu 2016) din Poliburo din cauza „declinului activității” el s-a întors în cercul interior al lui Vladimir Putin. Oligarhul rus are tot mai mulți aliați în Guvern, în timp ce proiectele sale economice se dezvoltă cu succes.

Principalul megaproiect al lui Timcenko este dezvoltarea infrastructurii de pe traseul Caii Maritime a Nordului. Pozițiile lui Timcenko au fost întărite si de alianța de succes cu proprietarul NOVATEK, Leonid Mihelson și frații Kovalciuk, responsabili de problemele energiei regenerabile, a Arcticii și a politicii științifice și educaționale. Influența lor a crescut după numirea lui Alexander Beglov drept guvernatorul interimar al Sankt Petersburgului.

S-a consolidat și poziția directorului executiv al companiei Rosneft, Igor Secin, care este un curator informal al sectorului energetic, cu influență asupra responsabililor din domeniul armatei si serviciilor secrete. Potrivit autorilor raportului, în conflictele grele cu alti ”aparatcici”, influenta lui Secin poate fi atenuata doar dacă se creează o coaliție de mai mulți membri sau candidați ai ”Politburo 2.0.”.

Și Arkadi Rotenberg și-a îmbunătățit semnificativ poziția, mai ales după finalizarea cu succes a proiectului Podului Crimeei, fiind acum antreprenorul general preferat pentru megaproiecte de infrastructură, cu influență asupra Ministerului Transporturilor și Căilor Ferate Ruse.

Șeful ”Rostec”, Serghei Cemezov și ministrul apărării, Serghei Șoigu, supraveghează sfera de apărare și complexul militar-industrial. Este o perioada în care rolul armatei crește în contextul „degradării instrumentelor diplomatice”.

Șoigu este considerat curator informal al unui număr de regiuni și unul dintre cei mai populari politicieni (dupa Putin), potrivit sondajelor de opinie.

Corporatia de stat Rostec continuă să absoarbă active industriale, se extinde în sectoare noi (economia digitală, prelucrarea deseurilor, retail etc.) și își extinde influența asupra elitelor regionale.

Din ”Politburo 2.0” mai face parte si primarul orașului Moscova, Serghei Sobianin, care este responsabil pentru dezvoltarea celei mai mari zone metropolitane din Rusia.

Printre membrii rămași ai „Politburo 2.0” se numără și premierul Dmitri Medvedev. Pe de o parte, proiectele naționale sunt supravegheate personal de primul ministru, pe de altă parte – resursele sale de comandă sunt în declin, iar cercul de afaceriști pe care il patroneaza pierde pozitiile, în special după arestarea fraților Magomedov.

În conditiile unei influențe crescânde a „Politburo 2.0”, un rol important de contragreutate îl joacă vicepremierii, care se bucura de încrederea personală a lu Putin.

Totodata, in liga superioara raman sefii sectoarelor economice cheie din Rusia.

Astfel, din cauza crizei, intreprinderile guvernamentale se indreapta spre noi sectoare ale economiei, până la formarea piețelor de la zero (de exemplu, industria de reciclare). Aceste miscari duc la redistribuirea resursele dinspre sectorul privat și elitele regionale în favoarea membrilor și candidaților ”Politburo 2.0”. Figurile din cercul interior al președintelui tind sa-și extinda aria de resurse pentru a exclude posibilitatea desființării sau a transferului lor către un alt membru al ”Politburo 2.0”. Ca rezultat, ponderea structurilor de stat în economia reala crește pe fondul diminuării influenței marilor întreprinderi private, ale căror reprezentanți joacă adesea rol de parteneri secundari ai operatorilor proiectelor de stat.

Abordarea corporatistă se aplică și în politică – în loc de concurență acole se pune acum accentul pe tehnocrați, care sunt necesari pentru formarea managerilor federali, lupta împotriva rebeliunii regionale și reducerea potențialului separatist. Între timp, tendința mondială de luptă anti-sistem care a ajuns în Rusia a dus la o serie de esecuri si infrangeri în alegerile regionale, proteste împotriva politicilor federale și regionale, și a provocat o cerere sociala de politicieni de tip nou. În aceste condiții, retorica tradițională antinomenclaturista a președintelui rus, demiterile rasunatoare de guvernatori, precum și campania ”anti-corupție” – toate devin ineficiente.

Un alt factor de schimbare la nivelul ”Politburo 2.0” este cel de-al patrulea program prezidențial, care a condus la o nouă rundă competiționala între grupurile de influență. În contextul creșterii vârstei de pensionare, cabinetul de ministri reînnoit a devenit „guvernul reformelor nepopulare”. Aceasta a condus la o polemica activă privind modelele de transfer a puterii în 2021-24, care sa aiba loc deja în primul an al mandatului de șase ani al lui Putin.

Un alt motiv pentru schimbarea cercului de sforari prezidențiali îl constituie conflictele politice din spațiul post-sovietic: în Armenia („revoluția de catifea”), în Belarus (criza integrarii) și în Ucraina, mai ales după câștigarea alegerilor de catre Vladimir Zelenski.

În plus, creșterea cooperării cu China și încheierea unui tratat de pace cu Japonia sunt, de asemenea, sub semnul întrebării, iar economia rusa rămâne vulnerabila pentru sancțiunile punctuale ale SUA.

Pe de altă parte, rezultatele anchetei lui Mueller din SUA, războiul comercial dintre Statele Unite și China și politica „egoismului național” al lui Donald Trump, toate acestea sunt mai degraba favorabile Rusiei. Dar, pentru a putea continua să susțină rolul de principala putere mondiala, Rusia trebuie să-și sporească potențialul de resurse într-un timp relativ scurt, noteaza expertii. 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 14:12

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

A doua eclipsă de Lună prin penumbră din 2020 are loc în 5 iunie. La ce oră o poți vedea

Eclipsa de Lună prin penumbră din 5 iunie este a doua de anul acesta și este vizibilă în cea mai mare parte a Europei (inclusiv în România), Africa, Asia, Orientul Apropiat, cea mai mare parte din Australia şi Oceanul Indian.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 14:00

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

O nouă alertă (falsă?) cu bombă la Ambasada Rusiei / Centrul este blocat

Alertă cu bombă la Ambasada Rusiei din Chișinău

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 13:41 de Alecu Reniță

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

CUMPĂNA DINTRE VERDE ŞI NEGRU

Ziua de 5 iunie considerată ziua internaţională a mediului înconjurător nu are încărcătura festivă a sărbătorilor profesionale sau tradiţionale. Nici nu are cum să aibă, fiindcă cele peste 7 miliarde de oameni continuă să perpetueze nepăsarea lor faţă de...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:44

video Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentar 10TV. „Pagini albe Basarabia” a avut o audiență de peste 1 milion de oameni

Documentarul cu imagini cutremurătoare de arhivă despre „eliberarea” sovietică la 75 de ani de la încheierea celui de-al Doilea Război Mondial a avut un reach de peste 1 milion de persoane, doar pe rețeaua de socializare (facebook/10tv.md)

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 5 Iunie 2020, ora: 12:31

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Atac sângeros într-o școală din CHINA. Zeci de elevi au fost tăiați cu cuțitul / VIDEO

Mai mult de 40 de elevi şi membri ai personalului unei şcoli primare din oraşul Wuzhou, din sudul Chinei, au fost răniţi joi într-un atac cu cuţitul, a relatat presa de stat chineză, potrivit DPA.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 12:06

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Noi imagini VIDEO în care Dodon se laudă lui Plahotniuc cu strigă la Kozak

Igor Dodon îi povestește lui Plahotniuc și Iaralov ce discută cu Putin și Kozak.

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:44

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

INVESTIGAȚIE. Socialistul Țîrdea Bogdat Kaidarovici trăiește în lux / Vilă și mașini de zeci și sute de mii euro dintr-un salariu MODEST de bugetar

Bogdat Țîrdea (numele din acte al deputatului, dar cunoscut și ca Bogdan Țîrdea) locuiește, împreună cu familia sa, într-un imobil care costă acum, la preț de piață, aproximativ 3 milioane de lei. L-a cumpărat în 2017, când nu era finisat,...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 09:03

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

De ce guvernul Chicu merită lăsat să „lucreze” și cu ce se ocupă Plahotniuc la Miami

Tot mai multe voci îndeamnă blocul ACUM să demită repede guvernul Chicu.

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 09:03

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

Ultima oră / Suspendarea traficul rutier pe unele străzi din Chișinău

În perioada 5-7 iunie și 9-11 iunie va fi sistat traficul rutier pe strada Ion Inculeț. Măsura este luată în legătură cu executarea lucrărilor de reamplasare a pilonilor de energie electrică și telecomunicații, transmite IPN.

( ) Citeşte tot articolul

Timpul Local 5 Iunie 2020, ora: 08:58

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat într-un lac din raionul Ungheni

Un minor în vârstă de 15 ani s-a înecat în lacul din apropierea satului Zagarancea, raionul Ungheni.

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 5 Iunie 2020, ora: 08:48

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Dezastru ecologic în Portul Constanța: Adevărate focare de poluare care afectează solul, aerul, pânza freatică și apa Mării Negre

Trei gropi ilegale, tolerate de autoritățile locale Dezastru ecologic în Portul Constanța. Secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, spune că a găsit în Portul Constanța o rampă unde au fost aruncate de-a lungul anilor zeci de tone de deșeuri...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 5 Iunie 2020, ora: 08:35

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

Chicu și Furtună îi amenință pe cetățeni CU MOARTEA / Niciun cuvânt despre „exemplu” dat de „prșdinti” care se plimbă relaxat prin republică

„Stați acasă - nu la cimitir”, ne îndeamnă tehnocratul de Pârjolteni, Ion Chicu, pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Lumea 5 Iunie 2020, ora: 07:43

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a depășit Italia la numărul deceselor provocate de coronavirus

Brazilia a devenit joi a treia ţară din lume ca număr de decese din cauza noului coronavirus, depăşind 34.000 de morţi, în faţa Italiei, după un nou record de morţi înregistraţi în 24 de ore.

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 5 Iunie 2020, ora: 07:37

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Horoscopul zilei de azi, VINERI 5 IUNIE 2020. Deschide bine ochii! Influențele eclipsei de Lună plină

Este ziua marii eclipse de Luna in Sagetator. N-a mai fost una asemanatoare din 2010-2013. Esti Gemeni sau Sagetator? Ai nevoie de actiuni curajoase. Echilibrul se poate pierde usor. Insa toate zodiile se pot simti pe taram nesigur. Mercur si Uranus au idei briliante si te ajuta pe alocuri.

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 5 Iunie 2020, ora: 06:42

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Implicarea Armatei a 14-a a Federației Ruse în războiul ruso-moldovenesc din 1992

Colapsul Uniunii Sovietice, dincolo de implozia imperiului comunist, a creat o serie de probleme tuturor statelor ex-sovietice, una dintre cele mai stringente devenind cea a existenţei, în teritoriul acestora, a unui contingent uriaş de forţe armate ale unei formaţiuni statale noi...

( ) Citeşte tot articolul

Culinar.md 5 Iunie 2020, ora: 03:53

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Întâmpină vara cu un desert delicios! Cum prepari checul cu ciocolată, numai bun de combinat cu îngheţata

Uşor de preparat, checul cu ciocolată şi frişcă este un desert excelent care va fi apreciat de întreaga familie în special de iubitorii de ciocolată.

( ) Citeşte tot articolul

Sănătate 5 Iunie 2020, ora: 03:46

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Important pentru sănătate: Alimentele care reglează nivelul acidului uric şi ţin alte boli la distanţă

Acidul uric este un acid organic, care se găseşte în sânge şi urină, rezultând din arderea proteinelor. Patologia lui este în primul rând dominată de gută. Valorile normale în sânge sunt de 2-5 mg/100 ml ser la adulţi şi între 1-3 mg/100 ml...

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 5 Iunie 2020, ora: 00:41

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

De ce se teme Rusia: România va deveni citadela unei flote NATO la Marea Neagră, cu sprijinul lui Erdogan

Statele Unite sunt în căutarea unei noi baze la Marea Neagră pentru a putea exercita o presiune cât mai mare asupra Rusiei în regiune. Dorința Occidentului de a controla zona strategică a strâmtorii Bosforului și Marea Neagră este atât de mare încât...

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 5 Iunie 2020, ora: 00:01

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

(Ne)cuvântul zilei: ALOLINGV

Se dă startul examenelor de bacalaureat. Mii de candidați, din mediul "alolingv", susţin astăzi, 4 iunie, primul examen din sesiunea de bacalaureat 2019, cel de limbă şi literatură română.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 18:43

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

Dodon își arată limitele: „Nu accept revenirea la județe” / Nu oferă nicio soluție de alternativă. Județe - nu, uezduri - da?!

„Să facem reforme de dragul reformei, că așa le este pe plac unor experți, nu contează că sunt nemți sau români... Noi trebuie să vedem care este interesul nostru național. Eu sunt de acord cu reforma APL, ea este necesară, dar sunt categoric împotriva reformei de...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 4 Iunie 2020, ora: 16:18

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

China a oferit Moldovei un ajutor umanitar format din măști și costume. Cum arată cutiuțele chinezilor (FOTO)

Un nou lot de ajutor umanitar, ce conține măști medicale și echipamente de protecție pentru lucrătorii medicali, antrenați în lupta cu COVID-19, a fost oferit astăzi țării noastre, de către Republica Populară Chineză.

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 4 Iunie 2020, ora: 14:59

analiză economică Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Carantina a prăbușit piața valutară - Moldovenii nu au putut aduce valută în țară din cauza carantinei

Criza prin care trece Republica Moldova are un impact major asupra economiei. 

( ) Citeşte tot articolul

ROMÂNIA 4 Iunie 2020, ora: 14:59

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

VIDEO / Aventura unor români care au furat două maimuțe scumpe dintr-un parc zoo din Madrid. Ce s-a întâmplat în final

Un român de 23 de ani a fost arestat la Madrid, fiind acuzat că a furat două maimuțe dintr-un parc zoologic. Alți doi români, un bărbat și o femeie, sunt cercetați în stare de libertate în același caz.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)