Actualitate

Politia lui Papuc, huiduita de studenti

Impuscarea unui tanar de catre politie a scandalizat societatea. Cateva sute de tineri au blocat, marti, bulevardul Stefan cel Mare si Sfant, in fata Ministerului de Interne. Protestul l-a generat faptul ca, sambata seara, Alexei Vlasai, un tanar de 29 ani, a fost impuscat mortal in cap de un politist in scara blocului de pe str. Independentei 12/1, sectorul Botanica al capitalei. Victima ingrijea de fratii sai ramasi fara ambii parinti.

Cu lumanari in maini, tinerii, insotiti de rudele si prietenii victimei, dar si de o multime de oameni, au scandat intruna: „Politistii – ucigasi!, „Jos cateii lui Papuc!”, „Toti suntem egali!”, „Dreptate!”. Ei au cerut tragerea la raspundere penala a politistului care, potrivit martorilor, a folosit arma din dotare fara a trage un foc de avertisment.

In timpul protestului, la MAI a avut loc un briefing. Ion Verbinschi, seful Directiei securitate interna, a declarat ca politistii au actionat in limitele legii, ca ei se aflau in ambuscada in cautarea unui infractor banuit de jaf. Verbinschi sustine ca omul legii a fost nevoit sa aplice arma dupa ce tanarul i-a aplicat o lovitura de cutit, incercand sa evadeze. Pana la urma, el a recunoscut ca victima a fost confundata cu un infractor, aflat in blocul in care s-a produs tragedia.
Irina Samson, logodnica lui Vlasai, ne-a spus ca Alexei n-avea cutit in acel moment, iar politistul singur s-a injunghiat, ca sa-si poata motiva fapta. Tanara sustine ca Alexei, chiar daca a avut antecedente penale (anterior, fusese judecat pentru furt – n.n.), lucra si avea grija de fratele sau, Sergiu Timus, elev la Colegiul de constructii din Chisinau, si de sora sa, Victoria Timus, eleva la Colegiul de vinificatie din Stauceni, ramasi fara ambii parinti. Nevinovatia victimei este confirmata si de multi martori, care cer pedepsirea politistului.

Tinerii au continuat marsul de protest spre Procuratura municipala si cea generala, dar au fost nevoiti sa se intoarca, afland ca un protestatar, Mihai Badascu, a fost batut si retinut de patru politisti in civil. Dupa acest incident, actiunea a fost reluata, dar nimeni n-a iesit sa vorbeasca cu protestatarii. Mai mult, Petru Corduneanu, sef de directie la MAI, a negat faptul ca Mihai Badascu a fost batut si retinut. Multi participanti erau de la Colegiul de constructii, al carui director, Valeriu Polivanov, i-a rugat sa incheie actiunea de protest.
Astazi, Alexei Vlasai va fi inmormantat. Cortegiul funerar va porni la 12.00, de la domiciliul acestuia – strada Kogalniceanu, 62 din capitala.
 

 

 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *