Economie

Politica bugetar-fiscală pentru anul 2014 fost votată în a doua lectură. VEZI CE SCHIMBĂRI IMPLICĂ NOUA LEGE

Potrivit documentului, persoanele fizice care vor avea venituri în sumă de 27 852 de lei vor achita un impozit de 7 la sută din suma venitului impozabil, iar pentru veniturile de peste 27 852 lei va fi aplicată cota de 18%.

La rata inflaţiei prognozată pentru anul 2014, de 4,3%, va fi ajustată şi scutirile personale (9 516 lei , faţă de 9120 în 2013), precum şi scutirile personale majorate (14 148 lei) şi scutirea anuală pentru fiecare persoană întreţinută (2124 lei).

În anul curent veniturile de până la 26 700 lei se impozitează cu 7 la sută, iar cele de peste 26 700 – 10%. Scutirea personală este de 9120 lei.

Astfel, Ministrului Finanţelor îşi propune să susţină persoanele fizice cu venituri mici şi să transpună treptat presiunea fiscală asupra populaţiei cu venituri medii şi mai sus de medii.

Documentul stabileşte un regim fiscal unic de impozitare a veniturilor persoanelor juridice, la o cotă de 12%.

Actul legislativ prevede modificarea termenului de restituire la TVA la investiţii (cheltuieli) capitale, de la 3 perioade fiscale la 45 de zile, un termen care nu depăşeşte 45 de zile din data depunerii cererii în vederea eliminării necorespondenţei normelor ce ţin de termenul de restituire a TVA (45 de zile) şi termenul de solicitare a TVA (6 ani).

Documentul stabileşte majorarea cotelor accizelor stabilite în sume fixe, prin ajustarea acestora la rata inflaţiei (4,3%) prognozată pentru anul 2014.

Cotele accizelor la produsele petroliere importate şi/sau livrate pe teritoriul Republicii Moldova vor fi indexate cu 9,3% (mărimea creşterii anuale a PIB nominal prognozat pentru anul respectiv faţă de anul precedent). De la 1 ianuarie 2013, accizul pentru benzină constituie 3200 lei/tona, iar pentru motorină 1330lei/tona.

Ministerul Finanţelor propune modificarea cotei accizului la articole din tutun, în vederea ajustării graduale a acestora la nivelul ţărilor din regiune, inclusiv la standardele europene. De la 1 ianuarie 2014 acciza la produsele din tutun se va majora cu 67% – de la 30 lei pentru o mie de ţigări, la 50 de lei. Totodată, cota taxei ad-valorem aplicată la ţigaretele cu filtru va creşte de la 30% la 31%. Ţigările fără filtru vor fi în continuare scutite de taxa ad-valorem.

Impozitarea cu TVA şi taxa pentru amenajarea teritoriului se va face pe principii generale similar persoanelor juridice. De asemenea, se prevede uniformizarea principiilor de impozitare.

Se preconizează introducerea facturii fiscale electronice, cu scopul eficientizării activităţii persoanelor juridice şi fizice şi reducerii costurilor suportate.
 
prime.md

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *