Astăzi 26 Septembrie 2018, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:50
Abonamente

Moldova 30 Aprilie 2012, ora 21:37

Poliţistul care a devenit peste noapte erou

Marime Font

 
 

Cazul „Kia” a fost subiectul nr. 1 al săptămânii curente. Televiziunile, ziarele şi Internetul au prezentat pe larg incidentul în care poliţistul Alexandru Tenţiu a fost umilit de colegii săi. 

Imaginile video l-au impresionat, pare-se, şi pe premierul Vlad Filat, care l-a invitat în cabinetul său la o cafea… Graţie acestei întâlniri, tânărul apărător al ordinii publice a fost avansat în gradul de maior. Pe scurt, Alexandru Tenţiu a devenit un personaj celebru după acest caz. Am fost şi noi curioşi să-l cunoaştem. Şi iată ce am aflat de la el.

Nu am discutat cazul „Kia”cu colegii de la sector. De obicei, emisiunile pe care le realizez împreună cu TVC 21 colegii mei le privesc cu întârziere, pentru că la sectorul de poliţie nu avem televizor. Dar de această dată nu prea am avut ce discuta pe marginea cazului „Kia” pentru că toţi colegii au fost la faţa locului şi au văzut că administratorii şi angajaţii Salonului „Kia” nu doreau nici în ruptul capului să se subordoneze cerinţelor legale de a debloca traseul. Noi, poliţiştii, ne desfăşurăm activitatea strict conform legislaţiei în vigoare. Înainte ca acest caz să ajungă în mass-media, noi am discutat cu şefii noştri de la sector despre necesitatea de a-l examina operativ, fără tergiversări, şi despre faptul că persoanele care au încălcat legea trebuie să fie sancţionate.Incidentul nu a fost o simplă întâmplare. Am observat la salonul respectiv de maşini o persoană care coordona toate acţiunile, dădea indicaţii şi ceilalţi angajaţi le executau. Dar fiecare dintre cei implicaţi în incident va răspunde pentru propriile acţiuni. A mai fost şi şoferul unei camionete care a ignorat totalmente cerinţele colaboratorului de poliţie, cazul respectiv este înregistrat şi la Serviciul Poliţiei Rutiere. Acum sunt în derulare toate investigaţiile.

„Kia” zice că şi-a cerut scuze? De unde! La noi nu s-a adresat nimeni cu nicio scuză în decursul săptămânii trecute. Comisariatul de poliţie nu e o biserică unde poţi merge pentru spovedanie şi iertare a păcatelor. Nici nu le aşteptăm, deoarece aceste scuze trebuie să fie adresate societăţii. Noi doar ne-am făcut datoria, conform obligaţiilor profesionale. Ei au acţionat grosolan şi fără lipsă de respect. Şi aici nu mă refer la modul cum s-au comportat faţă de mine personal, ci faţă de instituţia pe care o reprezint, faţă de cetăţeni.

Mai întâi să investigăm şi apoi să condamnăm. Nu putem să condamnăm din start acţiunile colaboratorilor de poliţie, fără a examina în prealabil condiţiile în care acestea s-au produs. Nu e exclus că respectivii colaboratori ai Poliţiei Rutiere, implicaţi în incident, se aflau în afara orelor de serviciu sau poate oboseala îi împiedica să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu. Deşi, dacă e să fiu sincer, nu m-am aşteptat ca cei de la Poliţia Rutieră să aibă un comportament atât de… nepoliţienesc. Probabil, când se vorbea de probele rămase pe haina mea, ei ar fi vrut ca încă o dată să mă tamponez cu camioneta… MAI a iniţiat o anchetă de serviciu. În opinia mea, n-ar fi de dorit că respectivii colaboratori să fie pedepsiţi aspru, aşa cum propunea cineva la o emisiune televizată la care am participat. Cred că vor fi sancţionaţi, dar nu trebuie să exagerăm.

Întâlnirea cu premierul Vlad Filat. Nu m-am aşteptat ca lucrurile să ia o astfel de întorsătură. Activez la Interne din anul 2002, pe 10 mai voi face un deceniu de muncă în calitate de poliţist, dar a fost pentru prima oară când m-a invitat la întâlnire un oficial de rang atât de înalt. Sigur că am avut mari emoţii… M-a bucurat faptul că Vlad Filat a fost receptiv la cele întâmplate. Premierul ne-a susţinut şi a promis că va acorda tot sprijinul său colaboratorilor de poliţie care îşi desfăşoară activitatea cu respect şi cu demnitate.

Gradul de maior. Gradele militare se acordă pe baza unui termen, de la gradul de căpitan până la maior sunt trei ani de zile. Colaboratorii de poliţie pot să fie ridicaţi în grad şi înainte de termen, şi peste o treaptă. Dacă ne referim la gradul de maior în cazul meu, nu pot să mă pronunţ, încă n-a fost citit ordinul.

M-am pomenit în centrul atenţiei. Pe acest sector mulţi mă cunosc, muncesc aici de patru ani. Într-adevăr, de când a izbucnit valul ăsta în presă, mi s-a întâmplat ca cetăţenii să mă felicite, iar eu le să le mulţumesc pentru susţinere. Dar faptul că m-am pomenit în centrul opiniei publice nu mă va împiedica să-mi fac şi de azi înainte meseria de poliţist. Cât priveşte gradul de maior… Eu în prezent deţin funcţia de ofiţer operativ de sector şi gradul pe care îl voi primi nu o să aducă modificări esenţiale în exercitarea funcţiilor mele.

Un articol de:
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 25 Septembrie 2018, ora: 23:44 de Ana Marchitan

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă Din editia print

ANCHETĂ /// Kievul a declanșat război în lumea ortodoxă

Rușii consideră că nu e timpul potrivit pentru acordarea autocefaliei Bisericii de la Kiev, în timp ce ucrainenii dau asigurări că numai așa se va face dreptate

( ) Citeşte tot articolulOpinii & Editoriale 26 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Râmătorii de sensuri

Totul e înspăimântător de simplu: când ne naștem, fiecăruia, Dumnezeu îi dă câte un Boț de lut, căruia noi îi zicem DESTIN, îi pune în față un CRONOMETRU, dă startul și în perioada de timp rezervată noi trebuie să reușim să modelăm ceva din el.

() Citeşte tot articolul

Editorial 24 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Unioniștii, alegerile și opoziția

Campania electorală pentru următoarele alegeri parlamentare în R. Moldova a început deja. Toate partidele își pregătesc armele pentru această luptă.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 24 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Republica Moldova cu o mână dă, cu alta lovește

Republica Moldova e un ceas cu rotițele stricate. Sau, mai degrabă, fiecare rotiță funcționează de capul ei. Iar dacă ele nu funcționează cum trebuie, nu avem nici oră, nu avem nici ceas. Moldova ca stat e de mult timp nefuncțională.

() Citeşte tot articolul

Editorial 20 Septembrie 2018, de Constantin Tănase

Viața și moartea doamnei Clara

…O cheamă doamna Clara, locuiește într-un apartament cu două odăi, are 45 de ani, doi băieți, unul de 22, iar altul de 19 ani.

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 19 Septembrie 2018, de Moni Stănilă

Anotimpul și cheltuielile

Cât nu am vrea să ne ferim de cheltuieli, fiecare anotimp vine cu lista lui de cumpărături. Că sunt sărbătorile de iarnă, că este Paștele, că e vară și vrem concedii – o cheltuială apare întotdeauna.

() Citeşte tot articolul

Editorial 17 Septembrie 2018, de Silviu Tănase

Cât de mult ne urăsc!

14 septembrie 2018, Ziarul TIMPUL

() Citeşte tot articolul

Opinii & Editoriale 16 Septembrie 2018, de Răzvan Munteanu

România ar putea juca un rol important în reconstrucţia Siriei

Siria a cunoscut cea mai complexă criză dintre statele lovite de Primăvara Arabă, afundându-se într-un război civil care a opus regimul de la Damasc şi forţele rebele, alături de care s-au adăugat pe parcurs alte grupări din afara ţării.

() Citeşte tot articolul

 


Cele mai citite articole Timpul.md