Moldova

Poliţistul care a devenit peste noapte erou

Imaginile video l-au impresionat, pare-se, şi pe premierul Vlad Filat, care l-a invitat în cabinetul său la o cafea… Graţie acestei întâlniri, tânărul apărător al ordinii publice a fost avansat în gradul de maior. Pe scurt, Alexandru Tenţiu a devenit un personaj celebru după acest caz. Am fost şi noi curioşi să-l cunoaştem. Şi iată ce am aflat de la el.

Nu am discutat cazul „Kia”cu colegii de la sector. De obicei, emisiunile pe care le realizez împreună cu TVC 21 colegii mei le privesc cu întârziere, pentru că la sectorul de poliţie nu avem televizor. Dar de această dată nu prea am avut ce discuta pe marginea cazului „Kia” pentru că toţi colegii au fost la faţa locului şi au văzut că administratorii şi angajaţii Salonului „Kia” nu doreau nici în ruptul capului să se subordoneze cerinţelor legale de a debloca traseul. Noi, poliţiştii, ne desfăşurăm activitatea strict conform legislaţiei în vigoare. Înainte ca acest caz să ajungă în mass-media, noi am discutat cu şefii noştri de la sector despre necesitatea de a-l examina operativ, fără tergiversări, şi despre faptul că persoanele care au încălcat legea trebuie să fie sancţionate.

Incidentul nu a fost o simplă întâmplare. Am observat la salonul respectiv de maşini o persoană care coordona toate acţiunile, dădea indicaţii şi ceilalţi angajaţi le executau. Dar fiecare dintre cei implicaţi în incident va răspunde pentru propriile acţiuni. A mai fost şi şoferul unei camionete care a ignorat totalmente cerinţele colaboratorului de poliţie, cazul respectiv este înregistrat şi la Serviciul Poliţiei Rutiere. Acum sunt în derulare toate investigaţiile.

„Kia” zice că şi-a cerut scuze? De unde! La noi nu s-a adresat nimeni cu nicio scuză în decursul săptămânii trecute. Comisariatul de poliţie nu e o biserică unde poţi merge pentru spovedanie şi iertare a păcatelor. Nici nu le aşteptăm, deoarece aceste scuze trebuie să fie adresate societăţii. Noi doar ne-am făcut datoria, conform obligaţiilor profesionale. Ei au acţionat grosolan şi fără lipsă de respect. Şi aici nu mă refer la modul cum s-au comportat faţă de mine personal, ci faţă de instituţia pe care o reprezint, faţă de cetăţeni.

Mai întâi să investigăm şi apoi să condamnăm. Nu putem să condamnăm din start acţiunile colaboratorilor de poliţie, fără a examina în prealabil condiţiile în care acestea s-au produs. Nu e exclus că respectivii colaboratori ai Poliţiei Rutiere, implicaţi în incident, se aflau în afara orelor de serviciu sau poate oboseala îi împiedica să-şi îndeplinească obligaţiunile de serviciu. Deşi, dacă e să fiu sincer, nu m-am aşteptat ca cei de la Poliţia Rutieră să aibă un comportament atât de… nepoliţienesc. Probabil, când se vorbea de probele rămase pe haina mea, ei ar fi vrut ca încă o dată să mă tamponez cu camioneta… MAI a iniţiat o anchetă de serviciu. În opinia mea, n-ar fi de dorit că respectivii colaboratori să fie pedepsiţi aspru, aşa cum propunea cineva la o emisiune televizată la care am participat. Cred că vor fi sancţionaţi, dar nu trebuie să exagerăm.

Întâlnirea cu premierul Vlad Filat. Nu m-am aşteptat ca lucrurile să ia o astfel de întorsătură. Activez la Interne din anul 2002, pe 10 mai voi face un deceniu de muncă în calitate de poliţist, dar a fost pentru prima oară când m-a invitat la întâlnire un oficial de rang atât de înalt. Sigur că am avut mari emoţii… M-a bucurat faptul că Vlad Filat a fost receptiv la cele întâmplate. Premierul ne-a susţinut şi a promis că va acorda tot sprijinul său colaboratorilor de poliţie care îşi desfăşoară activitatea cu respect şi cu demnitate.

Gradul de maior. Gradele militare se acordă pe baza unui termen, de la gradul de căpitan până la maior sunt trei ani de zile. Colaboratorii de poliţie pot să fie ridicaţi în grad şi înainte de termen, şi peste o treaptă. Dacă ne referim la gradul de maior în cazul meu, nu pot să mă pronunţ, încă n-a fost citit ordinul.

M-am pomenit în centrul atenţiei. Pe acest sector mulţi mă cunosc, muncesc aici de patru ani. Într-adevăr, de când a izbucnit valul ăsta în presă, mi s-a întâmplat ca cetăţenii să mă felicite, iar eu le să le mulţumesc pentru susţinere. Dar faptul că m-am pomenit în centrul opiniei publice nu mă va împiedica să-mi fac şi de azi înainte meseria de poliţist. Cât priveşte gradul de maior… Eu în prezent deţin funcţia de ofiţer operativ de sector şi gradul pe care îl voi primi nu o să aducă modificări esenţiale în exercitarea funcţiilor mele.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *