CSI / Rusia

Polonia cere NATO să accelereze desfăşurarea scutului antirachetă, în contextul tensiunilor cu Rusia

"Ne pronunţăm ferm pentru construcţia acestui sistem ca un sistem al NATO, pentru că numai astfel acesta va avea o semnificaţie mai profundă, atît din punct de vedere politic, cît şi militar", a declarat preşedintele Bronislaw Komorowski presei după o întrevedere cu noul şef al NATO, Jens Stoltenberg.

"Polonia este hotărîtă să realizeze proiectul său de scut antirachetă şi antiaerian — care este important nu doar pentru Polonia — şi ne respectăm angajamentele în ceea ce priveşte elementele americane ale acestui scut", a spus preşedintele Komorowski.

Problema scutului, pentru care Polonia va lansa în curînd o licitaţie în valoare de câteva miliarde de dolari, a devenit de actualitate în contextul intervenţiei Rusiei în Ucraina.

Jens Stoltenberg, care efectuează la Varşovia prima sa vizită într-o ţară membră a NATO de la preluarea mandatului la 1 octombrie, a declarat la rîndul său că "Polonia este un participant cheie" la sistemul de apărare antirachetă.

Varşovia a anunţat anul trecut că intenţionează să cheltuiască pînă la 33,6 miliarde de euro pentru a construi propriul său scut, după ce Statele Unite ale Americii au anunţat că vor renunţa la faza finală a sistemului de apărare european.

sursa: agerpres.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *