Actualitate

Polonia va investi 55 miliarde de dolari pe următorii 15 ani pentru APĂRAREA de Rusia

„Guvernul a aprobat un amendament legislativ (…) care ne acordă aproape 200 de miliarde de zloți pe următorii 15 ani”, a declarat ministrul adjunct al apărării, Tomasz Szatkowski, într-un interviu acordat agenției Reuters. Decizia este în conformitate cu planurile de creștere graduală a cheltuielilor de apărare până la nivelul a 2,5% din PIB, a subliniat oficialul.

Guvernul polonez a decis în iunie să majoreze treptat bugetul pentru Apărare de la 2% la 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă aproape o dublare a cheltuielilor anuale, până la circa 80 de miliarde de zloți până în 2032.

Szatkowski, arhitectul unui nou concept național de apărare, a precizat totuși că, deși ministerul său va primi aproape toți banii necesari implementării strategiei, vor trebui făcute unele ”alegeri dificile”.

Planul prevede aproape dublarea efectivelor armatei și modernizarea echipamentelor, din care două treimi datează din perioada Tratatului de la Varșovia.

Cu toate acestea, nu toate structurile armatei vor beneficia în aceeași măsură de creșterile prevăzute. Ministerul Apărării a anulat deja achiziționare a două clase de nave, printre care fregate multirol destinate protejării altor vase de război.

Cheltuielile suplimentare în ce privește artileria sau elicopterele de asalt se vor face în detrimentul extinderii forțelor aeropurtate.

Guvernul de la Varșovia are în plan achiziționarea de avioane de vânătoare de generația a cincea, însă, potrivit lui Szatkowski, aceasta nu se va întâmpla mai devreme de a doua jumătate a deceniului următor.

Tomasz Szatkowski a apărat aceste planuri bugetare în fața criticilor că ar fi ”nerealiste”, subliniind că ”nimeni nu ne poate elibera de obligația de a planifica și a crea o viziune coerentă și a dovedi că există bani pentru aceasta, ceva care se întâmplă pentru prima dată la asemenea amploare în istoria planificării apărării Poloniei”.

Moscova va desfășura în septembrie în Belarus și în vestul Rusiei cele mai ample manevre militare din ultimii ani, denumite ‘Zapad 2017’, și care au provocat îngrijorări din cauza lipsei de transparență, NATO temându-se că numărul militarilor participanți va fi mult mai mare decât cel declarat.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, se va afla în Polonia joi și vineri, pentru a inspecta desfășurarea de trupe americane în estul țării și pentru a se întâlni cu oficiali guvernamentali din Polonia, România și Turcia.

Pe fondul amenințărilor din ce în ce mai mari, inclusiv a agresiunii Rusiei și criza migrației, membrii NATO din Europa au decis în 2016, pentru prima dată în aproape 10 ani, să-și mărească semnificativ cheltuielile pentru apărare.

În iulie 2016, la un summit NATO de la Varșovia, s-a decis dislocarea a patru batalioane NATO multinationale în statele baltice și Polonia.

pagianderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *