Astăzi 4 Aprilie 2020, Sâmbătă - Ultima actualizare la ora 20:10
Abonamente

Actualitate 24 Septembrie 2019, ora 04:41

Popa când nu are ce face, botează vițeii... / Mediacritica și CJI încearcă să limiteze libertatea de exprimare a mass-mediei de opoziție

Marime Font

Titlul acestui articol nu este o manipulare și nici un „transfer de imagine negativă” asupra clerului mult-stimatei noastre biserici ortodoxe, ci este o maximă, inspirată din înțelepciunea populară, din satul de baștină al regretatului Constantin Tănase.

La 21 septembrie, TIMPUL a publicat o știre cu titlul - DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”.

Știrea se referea la declarația fostului deputat și actualul ministru de interne, Andrei Năstase, potrivit căruia „dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”. Acest articol critic față de unul din lideri actualei guvernări, a trezit nemulțămirea procurorului moral al jurnalismului moldovenesc, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), care prin portalul pe care îl administrează Mediacritica.md, sare în apărarea ministrului de interne, calificând știrea dată ca fiind manipulatorie „prin titlu pentru un transfer de imagine negativă”.

Loading...


Supunem judecății dvs., textul știrii:

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru.
„Eu merg în aceste alegeri pentru a câștiga pentru că este esențial ca Primăria Chișinău să aibă un primar competent, un primar care și-a demonstrat calitățile, un primar care nu vorbește despre proiecte de scurtă durată, dar de lungă durată, un primar capabil să asigure finanțare pentru proiecte de lungă durată în beneficiul cetățenilor”, a declarat Andrei Năstase pentru postul pro-guvernamental tv8.md

După cum observați, textul declarației a fost redat exact, fără nici o intervenție, fiind indicată și sursa.

Vă propunem atenției dumneavoastră, concluzia acestui ONG, plătit cu bani grei din granturi americane și europene, pentru a veghea asupra purității deontologice și morale a presei de pe malurile Bâcului:

Timpul.md a publicat vineri, 20 septembrie, un material cu titlul: „După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”. În articol este prezentată opinia ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, cu referință la campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Materialul conține o singură sursă, ceea ce, potrivit Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști, înseamnă „nicio sursă”. Tot acesta recomandă utilizarea a „cel puțin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm, în cazul subiectelor controversate”.

Această concluzie a CJI este total lipsită de logică. Din moment ce știrea reda exact declarația ministrului de interne, este total neclar care pot fi acele „ cel puțin două surse independente una de alta” sau „alte dovezi” care trebuie citate, în cazul „subiectelor controversate”. De altfel noi nu vedem nici o controversă, deoarece știrea reda exact, fără intervenții declarația demnitarului.

Referitor la concluzia redacției conținută în titlu: „DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT?”, vom sugera CJI câteva indicii asupra „dovezilor”, despre care de altfel, toată presa (inclusiv presa pro-guvernamentală) s-a referit din abundență. Este notoriu faptul că partidul din care face parte ministrul de interne, în apărarea căruia sar independenții de la CJI, prin deciziile adoptate l-a consolidat pe liderul socialist Igor Dodon.

Concluzia din titlu rezultă din fapte notorii recunoscute unanim, inclusiv de reprezentații blocului ACUM, dar din păcate, se pare, neștiute de „experții media” de la CJI.

- Este notoriu faptul că cele două partide au adus PSRM la Guvernare.
- Este incontestabil faptul socialiștilor le-a fost transferat controlul asupra întregului sistem de securitate națională (SIS, CNA, MA, MAI etc), prin intermediul Consiliului Suprem de Securitate.
- Este notoriu faptul că Ministrul de interne a lichidat Direcția Operațiuni Speciale (DOS), singura structură de securitatea cu atribuții de intelligence care nu era controlata de Igor Dodon (de Rusia).
- Este notoriu faptul că ministrul de interne Andrei Năstase, a votat in favoarea Rusiei la APCE, fapt care a consolidat poziția politică a PSRM
- Este notoriu faptul că datorită nerespectării rezultatul concursului din parlament, Igor Dodon a obținut contorul asupra Curții Constituționale.
- Este incontestabil că socialista Z. Greceanîi a obținut controlul asupra Parlamentului , cu votul lui A. Năstase.
- Majoritatea experților sunt unanimi, recunoscând faptul că actuala formulă guvernamentală a sporit rolul Rusiei și a limitat rolul României in politica internă moldovenească, fapt care îi consolidează poziția politică a lui Igor Dodon.

Lista poate continua. Concluzia formulată în titlul știrii reprezintă o viziune consensuală a îngrijorării alegatorilor pro-europeni referitor la consolidarea continuă a lui Igor Dodon și PSRM prin acaparea celor mai importante instituții din stat. Așa deci, în ce constă inexactitatea concluziei conținută în titlu: „DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT?” susținând absolut ipocrit și demagogic că „dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”? Este evident că prin deciziile adoptate, pe mâna socialiștilor au ajuns mult mai multe și mai importante instituții de cât este primăria Chișinău.

Mediacritica și CJI limitează libertatea de exprimare a mass-mediei de opoziție

Ar fi bine ca marii moraliști (care se autodefinesc ca fiind „experți media”) de la CJI să nu uite că potrivit standardelor legale în materie de libertate de exprimare, „Libertatea de exprimare protejează atât conținutul, cât şi forma informației exprimate, inclusiv a informației care ofensează, șochează sau deranjează (art. 3 alin. (2) din Legea cu privire la libertatea de exprimare).

Dreptul la libertatea de exprimare este aplicabil nu numai în cazul unei informații sau "idei" care sunt primite în mod favorabil, sau privite ca inofensive de putere, dar şi al celei care ofensează, șochează sau deranjează Statul sau orice parte a comunității.

Adițional, libertatea jurnalistică mai acoperă şi posibile recurgeri la exagerări sau chiar provocări (Hotărîrea CEDO din 24.02.1997 în cazul De Haes and Gijsels c. Belgiei, § 47).

Un alt detaliu - limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decât în raport cu indivizii obișnuiți. Astfel, persoanele publice, trebuie să suporte consecințele acestei stări de lucruri, or în cazul persoanelor publice, limitele criticii acceptabile sunt mai largi decât în raport cu indivizii obișnuiț.

TIMPUL, spre deosebire de CJI nu este finanțat din surse externe. Singura noastră sursă de existență este publicitatea, pe care o obținem în funcție de numărul de vizualizări a știrilor pe care le distribuim. Din aceste considerente, redactarea unor titluri mai incitante, sau care conțin anumite concluzii este parte a politicii noastre de promovare pe piața media. Spre deosebire de cei care ne „monitorizează” noi suntem obligați să facem știri interesante. Lucru pe care nu-l putem afirma despre cei de la CJI - cel puțin asta pare a fi concluzia logică dacă am monitoriza audiența de care se bucură mediacritica.

Noi considerăm că este total lipsit de bun simț, să ataci o instituție media, pentru pretinse încălcări ale eticii profesionale, doar pentru a lustrui imagine unui politician pe care îl simpatizezi și pe care l-ai susținut deschis în campania electorală. Noi înțelegem că donatorii cer rapoarte de performanță în care trebuie să fie indicate cât mai multe încălcări constatare. Înțelegem și faptul că lispa performanțelor de monitorizare, riscă să afecteze salariile grase ale celor care le efectuează, însă aceasta nu justifică fabricarea acestora.

Revenind la titluri manipulatorii, maximă populară din titlul acestui articol, cu certitudine ar putea fi calificată de pilonii deontologiei și eticii jurnalistice pe malurile Bâcului ca un model de intoleranță a sentimentelor religioase a celor care citesc publicația noastră, de fapt descrie cât se poate de concludent cum unii, „freacă menta” fiind plătiți cu salarii grase din granturi europene.

Mediacritica.md pretinde că este un portal informativ ce ar combate fenomenul propagandei și al manipulării în presă. Este absolut ridicol și incredibil cum sunt fraieriți donatorii externi de acești ONG-iști. Cum poate un „portal informativ” FĂRĂ audiență să combată fenomenul propagandei? Știrea lor despre Timpul.md are 80 de accesari. Probabil majoritatea venite de la autorii ei și restul de la noi. Cum combat ei manipularea dacă nimeni nu-i citește? O altă curiozitate este intensitatea „maximă” cu care, acești indivizi care și-au făcut carieră prin înfulecarea granturilor, luptă cu propaganda. În luna septembrie, din zecile de mii de știri din R. Moldova, „experții” au luat în vizor doar două subiecte pe care le-au „tratat”. Acesta de mai sus și altul despre cum sputnik.md ar promova stereotipurile de gen. Tot două subiecte au fost în august și iulie. Oricine are treabă cu mass-media înțelege perfect că poți produce 6 „subiecte” în 3 luni de zile doar dacă ești ONG-ist și primești bani din granturi. Întreaga lor existență este strâns legată de existența propagandei și a manipulărilor, dacă mâine aceste două fenomene ar dispărea, ar dispărea și granturile din care înfulecă. Poate anume așa se explică intensitatea și audiența maximă pe care o vedem. În fiecare dimineață, „experții” se roagă să apară „ceva” în vizor, căci altfel vor trebui să meargă să-și găsească un loc de muncă adevărat.

P.S. Expresia „a freca menta” nu este o injurie, ci vine încă din Grecia Antică, unde exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros. Mulți slujitori de casă, în locul muncilor grele, precum tăiatul lemnelor, căratul apei etc, preferau frecatul meselor cu mentă cât era ziulica de mare.

TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 20:10

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

ALERTĂ /// FOCAR de infecție cu COVID-19 la Fălești. Medicii le dau medicamente să scadă febra și îi lasă acasă pentru că NU SUNT PATURI la spitalul din Bălți

Mai mulți locuitori din raionul Fălești ar fi suspecți de infectare cu virusului COVID-19, după ce s-a confirmat îmbolnăvirea unor angajați ai fabricii unde sunt confecționate jucării ”Kinder”, potrivit deputatei Partidului Acțiune și Solidaritate, Doina Gherman.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:41

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina”

Sergiu Litvinenco: „Acum că în orașul Ștefan Vodă este instituită oficial carantina, Igor Dodon nu ar vrea să se intereseze cine a transportat locuitorii din Ștefan Vodă la Mănăstirea Poceaev din Ucraina” Foto: Alexandru Jolnaci

Aproape la fiecare ieșire publică, Igor Dodon le arată din deget conaționalilor noștri din diasporă precum că ar fi mai toți purtători de COVID-19. Și repetă de fiecare dată că ar trebui să stea acolo unde sunt ca să nu-i infecteze pe cei din Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 17:16

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

RECORD DE INFECȚII. +161 de cazuri noi de COVID-19. 3 persoane au decedat (12 în total). 752 de persoane au fost infectate / VIDEO

 Au fost confirmate alte 161 de cazuri de infecție cu coronavirus pe teritorul Republicii Moldova. Astfel, până la această oră bilanțul persoanelor diagnosticate cu Covid-19 ajunge la 752.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:50

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

Se poate mai jos de atât!? La Bălți pacienții cu suspiciune de COVID-19 își fac nevoile în CĂLDĂRI

„În timp ce autoritățile ne asigură că totul este pregătit la Bălți, într-o postare video pe Facebook plasată de primarul de la Bălți, Renato Usatîi, o pacientă se plângea că în loc de WC, administrația i-a dat o căldare”, informează Gazeta...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:20

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Accidentul TERIBIL la Cojușna. Martorii spun că a ZBURAT cu Mercedesul prin copaci (VIDEO)

Am intrat în posesia unor imagini video care arată urmările accidentului de aseară care s-a produs în apropiere de localitatea Cojuşna, cu implicarea unui Mercedes-AMG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 15:05

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

ULTIMA ORĂ // Guvernarea Dodon&Chicu a decis SĂ TAIE din salariile învățătorilor în plină pandemie

„Ministerul Educație a informat managerii instituțiilor de învățământ ca la salariile pentru luna martie să fie tăiate toate sporurile, adică acele procente pentru calitate”, scrie un învățător din UTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:39

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini ȘOCANTE în Ecuador. Cadavrele victimelor de coronavirus sunt ABANDONATE pe străzi

Imagini cutremurătoare într-un oraș din Ecuador. Spitalele, morgile și serviciile funerare nu mai fac față numărului mare de victime în urma pandemiei de coronavirus, iar oamenii sunt nevoiți să abandoneze pe străzi cadavrele celor uciși de COVID-19, scrie CBS News.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:26

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

6 produse NATURALE cu proprietăți antibacteriene cu care îți poți dezinfecta casa

Renunță la produsele chimice de curățat în favoarea unor alternative naturale. În plus, sigur le ai în bucătăria ta deja, astfel că este o metodă mai puțin costisitoare. Dezinfectarea locuinței cu produse de curățare naturale poate părea o sarcină copleșitoare,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 13:11

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Cum a ajuns Georgia o poveste de succes în lupta cu Covid-19, umilind Rusia. Cele 5 țări care dau LECȚII lumii

Lecțiile din Taiwan, Canada, Coreea de Sud, Georgia și Islanda arată că coronavirusul poate fi oprit constată Foreign Policy, într-un articol care pune în lumină secretul reușitei acestor țări.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:51

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

MOSCOVA / O scară dintr-un bloc de locuit s-a PRĂBUȘIT din cauza unei EXPLOZII (FOTO)

Potrivit Interfax, toată scara unui bloc cu cinci etaje s-a prăbușit din cauza exploziei coloanei de gaz.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:45

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

Diacov vrea „amânarea” alegerilor Prezidențiale și alegerea unui președinte de către deputați

„Tot mai des, in ultimele zile, oameni importanti se dau cu parerea referitor la alegerile prezidentiale”, afirmă democratul pe facebook.com

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:30

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Chicu: Moldovenii ar putea fi testați OBLIGATORIU la intrarea în țară, dar costurile nu vor fi suportate de STAT

Cetățenii Republicii Moldova care se vor întoarce în următoarele zile acasă ar putea fi obligați să efectueze testul pentru depistarea infecției la noul coronavirus. Potrivit premierul Ion Chicu, această măsură este analizată și urmează a fi luată o decizie în...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:24

Silviu Predoiu Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Important este să nu uităm până la toamnă ce vedem în aceste zile

Actuala criză, dincolo de spaimele pe care justificat le trezește în fiecare dintre noi, ne-a adus și un copleșitor sentiment de revoltă, revoltă resimțită atunci când ne-am conștientizat fragilitatea. Împreună, sentimentele de revoltă și teamă, conștientizate sau...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:20

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic care a murit de COVID-19 în RM, va fi deshumată și înmormântată alături de soțul ei

Ecaterina Litvinschi, primul medic răpus de virusul COVID-19 în RM, acum o săptămână, va fi deshumată și înmormântată în locul rezervat anterior de regretată, alături de soțul ei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 12:07

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

VIDEO / Carantină tratată în bătaie de joc în ITALIA. Imagini incredibile în Napoli, unde MII de oameni au ieșit la plimbare

Pentru mii de italieni, carantina nu există. 15.000 de amenzi au fost la Napoli, Genova şi Roma, după ce mii de italieni au ieșit pe străzile din Napoli, deşi e interzis.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 11:15

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Șoc de Paști în Creștinătate: Papa renunță la titlul de „Vicar al lui Hristos” – Un pas spre Unirea cu Ortodocșii?

Papa Francisc a renunțat la titlul foarte important de „Vicar al lui Hristos” în Anuarul Pontifical pe 2020, pomenindu-l doar într-o notă de subsol, în care este calificat drept „titlu istoric”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:28

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Trei nume şi o singură capitală a sudului: Şcheia - Frumoasa - Cahul

Când am pornit spre Sudul Basarabiei primăvara nu-şi luase viză. Pe semne că uitase de calendar sau se cam supărase pe noi. Şi nu-i păsa primăverii că păsările, mai ales cocostârcii, „stau de vorbă” pe maluri de ape, iar pe ici-acolo tremură câte-un...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:15

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

UlTIMA ORĂ. Primul județ din România în care cetățenii sunt OBLIGAȚI să iasă din case doar cu gura și nasul acoperite

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) a decis, vineri seara, că se impune purtarea mijloacelor de protecţie a gurii şi a nasului în spaţiile publice de către toţii cetăţenii din judeţ, se arată într-o informare transmisă de Prefectura Galaţi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:04

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

ÎNCOTRO? /// Igor Dodon: Alegerile prezidențiale ar putea fi AMÂNATE

Președintele Igor Dodon afirmă că alegerile prezidențiale din toamnă ar putea să nu aibă loc, în contextul în care se așteaptă al doilea val de îmbolnăvire cu Covid-19, informează portalul controlat de președinte, unimedia.info

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 10:03

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

DODON minte de îngheață apele! Contractul pentru reparația memorialului Eternitate a fost semnat ÎN ACEEAȘI zi în care a fost introdus CODUL ROȘU DE CORONAVIRUS

Președintele Igor Dodon a mințit cu nerușinare că lucrările de reparație a Complexului Memorial „Eternitate” au început cu mult timp înainte de criza provocată de coronavirus. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 4 Aprilie 2020, ora: 09:49

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

ULTIMA ORĂ / Coronavirusul mai face o vicitimă în Moldova. Bilanțul deceselor ajunge la 9

 Un bărbat de 79 de ani a murit din cauza complicațiilor provocate de noul coronavirus. Victima era internată la Spitalul Republican din Chișinău. 

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)