Astăzi 22 Ianuarie 2020, Miercuri - Ultima actualizare la ora 12:06
Abonamente

Actualitate 24 Septembrie 2019, ora 04:41

Popa când nu are ce face, botează vițeii... / Mediacritica și CJI încearcă să limiteze libertatea de exprimare a mass-mediei de opoziție

Marime Font

Titlul acestui articol nu este o manipulare și nici un „transfer de imagine negativă” asupra clerului mult-stimatei noastre biserici ortodoxe, ci este o maximă, inspirată din înțelepciunea populară, din satul de baștină al regretatului Constantin Tănase.

La 21 septembrie, TIMPUL a publicat o știre cu titlul - DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”.

Știrea se referea la declarația fostului deputat și actualul ministru de interne, Andrei Năstase, potrivit căruia „dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”. Acest articol critic față de unul din lideri actualei guvernări, a trezit nemulțămirea procurorului moral al jurnalismului moldovenesc, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), care prin portalul pe care îl administrează Mediacritica.md, sare în apărarea ministrului de interne, calificând știrea dată ca fiind manipulatorie „prin titlu pentru un transfer de imagine negativă”.


Supunem judecății dvs., textul știrii:

Fostul deputat si ministrul MAI, Andrei Năstase, susține că dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru.
„Eu merg în aceste alegeri pentru a câștiga pentru că este esențial ca Primăria Chișinău să aibă un primar competent, un primar care și-a demonstrat calitățile, un primar care nu vorbește despre proiecte de scurtă durată, dar de lungă durată, un primar capabil să asigure finanțare pentru proiecte de lungă durată în beneficiul cetățenilor”, a declarat Andrei Năstase pentru postul pro-guvernamental tv8.md

După cum observați, textul declarației a fost redat exact, fără nici o intervenție, fiind indicată și sursa.

Vă propunem atenției dumneavoastră, concluzia acestui ONG, plătit cu bani grei din granturi americane și europene, pentru a veghea asupra purității deontologice și morale a presei de pe malurile Bâcului:

Timpul.md a publicat vineri, 20 septembrie, un material cu titlul: „După ce i-a dat țara lui Dodon, Năstase s-a trezit? / „Dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”. În articol este prezentată opinia ministrului Afacerilor Interne, Andrei Năstase, cu referință la campania electorală pentru funcția de primar al municipiului Chișinău. Materialul conține o singură sursă, ceea ce, potrivit Ghidului de stil cu norme etice pentru jurnaliști, înseamnă „nicio sursă”. Tot acesta recomandă utilizarea a „cel puțin două surse independente una de alta sau alte dovezi pe care să le cităm, în cazul subiectelor controversate”.

Această concluzie a CJI este total lipsită de logică. Din moment ce știrea reda exact declarația ministrului de interne, este total neclar care pot fi acele „ cel puțin două surse independente una de alta” sau „alte dovezi” care trebuie citate, în cazul „subiectelor controversate”. De altfel noi nu vedem nici o controversă, deoarece știrea reda exact, fără intervenții declarația demnitarului.

Referitor la concluzia redacției conținută în titlu: „DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT?”, vom sugera CJI câteva indicii asupra „dovezilor”, despre care de altfel, toată presa (inclusiv presa pro-guvernamentală) s-a referit din abundență. Este notoriu faptul că partidul din care face parte ministrul de interne, în apărarea căruia sar independenții de la CJI, prin deciziile adoptate l-a consolidat pe liderul socialist Igor Dodon.

Concluzia din titlu rezultă din fapte notorii recunoscute unanim, inclusiv de reprezentații blocului ACUM, dar din păcate, se pare, neștiute de „experții media” de la CJI.

- Este notoriu faptul că cele două partide au adus PSRM la Guvernare.
- Este incontestabil faptul socialiștilor le-a fost transferat controlul asupra întregului sistem de securitate națională (SIS, CNA, MA, MAI etc), prin intermediul Consiliului Suprem de Securitate.
- Este notoriu faptul că Ministrul de interne a lichidat Direcția Operațiuni Speciale (DOS), singura structură de securitatea cu atribuții de intelligence care nu era controlata de Igor Dodon (de Rusia).
- Este notoriu faptul că ministrul de interne Andrei Năstase, a votat in favoarea Rusiei la APCE, fapt care a consolidat poziția politică a PSRM
- Este notoriu faptul că datorită nerespectării rezultatul concursului din parlament, Igor Dodon a obținut contorul asupra Curții Constituționale.
- Este incontestabil că socialista Z. Greceanîi a obținut controlul asupra Parlamentului , cu votul lui A. Năstase.
- Majoritatea experților sunt unanimi, recunoscând faptul că actuala formulă guvernamentală a sporit rolul Rusiei și a limitat rolul României in politica internă moldovenească, fapt care îi consolidează poziția politică a lui Igor Dodon.

Lista poate continua. Concluzia formulată în titlul știrii reprezintă o viziune consensuală a îngrijorării alegatorilor pro-europeni referitor la consolidarea continuă a lui Igor Dodon și PSRM prin acaparea celor mai importante instituții din stat. Așa deci, în ce constă inexactitatea concluziei conținută în titlu: „DUPĂ CE I-A DAT ȚARA LUI DODON, Năstase S-A TREZIT?” susținând absolut ipocrit și demagogic că „dacă Primăria Chișinău va ajunge pe mâinile socialiștilor, atunci în capitală va fi dezastru”? Este evident că prin deciziile adoptate, pe mâna socialiștilor au ajuns mult mai multe și mai importante instituții de cât este primăria Chișinău.

Mediacritica și CJI limitează libertatea de exprimare a mass-mediei de opoziție

Ar fi bine ca marii moraliști (care se autodefinesc ca fiind „experți media”) de la CJI să nu uite că potrivit standardelor legale în materie de libertate de exprimare, „Libertatea de exprimare protejează atât conținutul, cât şi forma informației exprimate, inclusiv a informației care ofensează, șochează sau deranjează (art. 3 alin. (2) din Legea cu privire la libertatea de exprimare).

Dreptul la libertatea de exprimare este aplicabil nu numai în cazul unei informații sau "idei" care sunt primite în mod favorabil, sau privite ca inofensive de putere, dar şi al celei care ofensează, șochează sau deranjează Statul sau orice parte a comunității.

Adițional, libertatea jurnalistică mai acoperă şi posibile recurgeri la exagerări sau chiar provocări (Hotărîrea CEDO din 24.02.1997 în cazul De Haes and Gijsels c. Belgiei, § 47).

Un alt detaliu - limitele criticii acceptabile sunt mai largi cu privire la politicieni decât în raport cu indivizii obișnuiți. Astfel, persoanele publice, trebuie să suporte consecințele acestei stări de lucruri, or în cazul persoanelor publice, limitele criticii acceptabile sunt mai largi decât în raport cu indivizii obișnuiț.

TIMPUL, spre deosebire de CJI nu este finanțat din surse externe. Singura noastră sursă de existență este publicitatea, pe care o obținem în funcție de numărul de vizualizări a știrilor pe care le distribuim. Din aceste considerente, redactarea unor titluri mai incitante, sau care conțin anumite concluzii este parte a politicii noastre de promovare pe piața media. Spre deosebire de cei care ne „monitorizează” noi suntem obligați să facem știri interesante. Lucru pe care nu-l putem afirma despre cei de la CJI - cel puțin asta pare a fi concluzia logică dacă am monitoriza audiența de care se bucură mediacritica.

Noi considerăm că este total lipsit de bun simț, să ataci o instituție media, pentru pretinse încălcări ale eticii profesionale, doar pentru a lustrui imagine unui politician pe care îl simpatizezi și pe care l-ai susținut deschis în campania electorală. Noi înțelegem că donatorii cer rapoarte de performanță în care trebuie să fie indicate cât mai multe încălcări constatare. Înțelegem și faptul că lispa performanțelor de monitorizare, riscă să afecteze salariile grase ale celor care le efectuează, însă aceasta nu justifică fabricarea acestora.

Revenind la titluri manipulatorii, maximă populară din titlul acestui articol, cu certitudine ar putea fi calificată de pilonii deontologiei și eticii jurnalistice pe malurile Bâcului ca un model de intoleranță a sentimentelor religioase a celor care citesc publicația noastră, de fapt descrie cât se poate de concludent cum unii, „freacă menta” fiind plătiți cu salarii grase din granturi europene.

Mediacritica.md pretinde că este un portal informativ ce ar combate fenomenul propagandei și al manipulării în presă. Este absolut ridicol și incredibil cum sunt fraieriți donatorii externi de acești ONG-iști. Cum poate un „portal informativ” FĂRĂ audiență să combată fenomenul propagandei? Știrea lor despre Timpul.md are 80 de accesari. Probabil majoritatea venite de la autorii ei și restul de la noi. Cum combat ei manipularea dacă nimeni nu-i citește? O altă curiozitate este intensitatea „maximă” cu care, acești indivizi care și-au făcut carieră prin înfulecarea granturilor, luptă cu propaganda. În luna septembrie, din zecile de mii de știri din R. Moldova, „experții” au luat în vizor doar două subiecte pe care le-au „tratat”. Acesta de mai sus și altul despre cum sputnik.md ar promova stereotipurile de gen. Tot două subiecte au fost în august și iulie. Oricine are treabă cu mass-media înțelege perfect că poți produce 6 „subiecte” în 3 luni de zile doar dacă ești ONG-ist și primești bani din granturi. Întreaga lor existență este strâns legată de existența propagandei și a manipulărilor, dacă mâine aceste două fenomene ar dispărea, ar dispărea și granturile din care înfulecă. Poate anume așa se explică intensitatea și audiența maximă pe care o vedem. În fiecare dimineață, „experții” se roagă să apară „ceva” în vizor, căci altfel vor trebui să meargă să-și găsească un loc de muncă adevărat.

P.S. Expresia „a freca menta” nu este o injurie, ci vine încă din Grecia Antică, unde exista obiceiul ca masa pe care se servea mâncarea să fie frecată cu frunze de mentă pentru a-i da un miros. Mulți slujitori de casă, în locul muncilor grele, precum tăiatul lemnelor, căratul apei etc, preferau frecatul meselor cu mentă cât era ziulica de mare.

TIMPUL

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 12:06

Reușiți să prindeți TICKET TO LOVE și să călătoriți cu locomotiva care vă duce spre dragoste! Pe data de 9 februarie, de pe peronul Gării Feroviare pornește locomotiva iubirii YARDSALE care ține drumul spre primăvară! În timp ce trenul așteaptă la peron, împreuna...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:37

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Igor Dodon și zecile de întâlniri de la Moscova au SCUMPIT GAZUL /// În 2019 am plătit MAI MULT decât 2016 / Cum a evoluat prețul la gaz în ultimii ani

Moldoga Gaz a publicat pe site-ul său prețul gazelor naturale procurate pentru perioada 2015 - 2019. 

( ) Citeşte tot articolul

Moldova 22 Ianuarie 2020, ora: 10:32

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

La cererea lui Ion Ceban, șefa Direcției generale educație și-a dat demisia. Împreună cu Rodica Guțu, primarul i-a concediat și pe cei doi șefi adjuncți ai Direcției. Cine vine în locul lor

Sefa Directiei generale educatie, tineret si sport, Rodica Gutu si-a depus demisia, iar ieri Ion Ceban i-a semnat cererea de plecare din functie, informează protv.md

( ) Citeşte tot articolul

Ultima oră 22 Ianuarie 2020, ora: 10:29

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

DIN BANI EUROPENI /// Un sistem informațional de monitorizare a consumului de energie va fi lansat în Chişinău

Un sistem informaţional de monitorizare a consumului de energie în clădirile publice – EMIS - va fi lansat în Chişinău. Sistemul va fi dezvoltat cu suportul PNUD Moldova în cadrul Proiectului „Oraşe verzi durabile pentru Moldova", finanţat de Facilitatea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 10:11

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

OPINIE /// Procurorul Viorel Morari ar fi persecutat de Președinte (Emerging Europe)

Situația privind arestarea șefului Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, este calificată de unele surse media din Vest drept „răfuială” a președintelui socialist Igor Dodon. Și asta pentru că liderul informal al Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), aflat la...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:43

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

VIDEO/ Pamela Anderson s-a căsătorit a cincea oară

Soțul său este regizorul Jon Peters, cel care a produs filmele ”Superman”, „Flashdance” şi „A Star Is Born”. Pamela Anderson, în vârstă de 52 de ani, și-a unit destinul cu Jon Peters, în vârstă de 74 de ani, în cadrul unei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:39

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei s-a săturat să primească lecții privind relațiile apropiate cu Rusia și China: „Îi spun mereu lui Putin că obiectivul nostru e aderarea la UE”

Președintele Serbiei, Aleksandar Vučić, spune că este sătul să primească lecții de la liderii europeni privind relațiile strânse pe care le are cu Rusia și China, insistând că Belgradul rămâne fidel dorinței de aderare la Uniunea Europeană, în ciuda...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:33

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

22 ianuarie, ora 13:00 / Ședință de Guvern - Care este ORDINEA de zi

Prim-ministrul Ion Chicu va prezida astăzi, 22 ianuarie, începând cu ora 15.00, şedinţa Cabinetului de miniştri.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:31

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

GALERIE FOTO// Case scoase la vânzare cu 1 EURO, într-un oraș din Italia

În orașul italian Bisaccia, 90 de clădiri istorice au fost scoase la vânzare. Prețul fiecăreia dintre acestea este de numai 1 €, scrie CNN.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 09:23

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În Moldova, se desfășoară Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin

În perioada 20 – 27 ianuarie 2020, în Republica Moldova se derulează Săptămâna Europeană de prevenire a cancerului de col uterin, eveniment organizat în scopul consolidării eforturilor în vederea reducerii poverii cancerului de col uterin. Cancerul de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:57

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Războiul plăcuțelor / Anatol Țăranu: Chișinăul a CEDAT la ordinul stăpânilor de la Moscova

Stăpânii guvernului de la Chișinău, cât și a administrației separatiste de la Tiraspol se află la Moscova și de aceea nu trebuie să ne mire faptul că autoritățile moldovenești au cedat rușinos în războiul plăcuțelor de înmatriculare, Dodon umilindu-se...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:39

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

Pisică din Rusia care ar avea puteri vindecătoare, scoasă la vânzare cu 320.000 de dolari

O pisică din Rusia, despre care proprietarul spune că ar avea puteri vindecătoare, a fost scoasă la vânzare pentru suma de 20 de milioane de ruble, adică 320.000 de dolari. „Pisica mi-a spus într-un vis să o vând și să folosesc banii pentru o cauză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:31

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, va efectua o vizită în România, la invitația lui Klaus Iohannis

Președintele israelian, Reuven Rivlin, a acceptat invitația omologului său român, Klaus Iohannis, de a efectua o vizită în România în 2020, potrivit Administrației Prezidențiale.  „Președintele României a evidențiat relațiile excelente cu...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

VEȘTI BUNE pentru trușeneni / Ruta de troleibuz nr.34 care leagă Chișinăul și Trușeni a fost suplinită cu un troleibuz de ultimă generație

Ruta de troleibuz nr. 34 „Chișinău - Trușeni” a fost suplinită cu un nou troleibuz de ultimă generație care deja circulă.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:16

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

Cum funcționează celula care ucide toate tipurile de cancer și de ce este diferită de tot ce s-a descoperit până acum

O celulă descoperită de cercetătorii de la Universitatea Cardiff în sistemul nostru imunitar ar putea sta la baza unui tratament universal împotriva cancerului. Chiar dacă va avea succes, tratamentul este greu accesibil și foarte costisitor, avertizează medicul Silvia Coman, ea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:09

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Dumitru Diacov: „Cândva am fost alintați. Socialiștii au bani, cei de la ACUM au două televiziuni”

Partidul Democrat nu mai huzurește ca pe vremuri, în schimb privește în jur cu siguranță. Președintele de onoare al formațiunii, Dumitru Diacov a declarat în cadrul emisiunii „Politica” de la TV8 a declarat că deși au fost supuși mai multor presiuni în...

( ) Citeşte tot articolul

IT&C 22 Ianuarie 2020, ora: 08:08

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Urmaşul iPhone SE ar putea fi lansat în martie

Apple pregăteşte un model de iPhone mai ieftin decât toate cele pe care le are în prezent în portofoliu, acesta urmând să intre pe piaţă la începutul primăverii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:03

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

ȘOCANT/ O tânără din Chișinău s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10

O tânără de 34 de ani s-ar fi aruncat în gol de la etajul 10 al blocului în care locuia. Totul s-a întâmplat în prima jumătate a zilei de 21 ianuarie, pe strada Milescu Spătaru din sectorul Ciocana al capitalei. Informația a fost confirmată pentru...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 08:01

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Alexandru Jizdan: Ion Mereuță ar putea fi candidatul PD în Hîncești

Potrivit deputatului PD Alexandru Jizdan, candidatul Partidului Democrat la alegerile parlamentare noi din circumscripția Hîncești ar putea fi Ion Mereuță.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:57

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

VIDEO// Ultimul clopoțel a răsunat pentru copilul de 12 ani, ucis la Orhei

Doliu la Orhei. Băiatul de 12 ani, ucis cu sânge rece de un alt minor, este petrecut astăzi pe ultimul drum. Trupul neînsuflețit al acestuia a fost adus în fața școlii unde a învățat. Acolo, pentru el a răsunat ultimul clopoțel. Tragedia s-a produs...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:56

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Dionis Cenușă comentează lipsa de comunicare dintre componentele blocului ACUM

Politologul Dionis Cenușă afirmă că lidera PAS, Maia Sandu, scoate în evidență că nu exista comunicare suficientă cu cei de la Platforma DA, de aceea, pentru circumscripția din Hâncești fiecare forță politică vine cu propriul candidat. Astfel, într-o postare pe o...

( ) Citeşte tot articolul

Horoscop 22 Ianuarie 2020, ora: 07:43

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 22 IANUARIE 2020. VĂRSĂTORII SUNT ENERGICI ȘI PLINI DE VIAȚĂ

Horoscopul zilei de 22 ianuarie 2020 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 22 ianuarie 2020 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 22...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 22 Ianuarie 2020, ora: 07:42

Deasupra unei toalete publice din Bălți vor să deschidă un Sushi bar

Deasupra unei toalete publice din Bălți vor să deschidă un Sushi bar

 Un agent economic din Bălți intenționează să deschidă un Sushi bar chiar deasupra veceului public din parcul central. Ideea dată a fost criticată de viceprimarul orașului Nicolai Grigorișin, la ședința de miercuri a serviciilor comunale. Potrivit lui Grigorișin, clădirea unde...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 22 Ianuarie 2020, ora: 06:23

Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu

Crima perfectă: uciderea ministrului Barbu Catargiu

La 22 ianuarie 1862 s-a format, la Bucureşti, primul guvern unitar al României, sub conducerea lui Barbu Catargiu. Barbu Catargiu a fost, fără îndoială, una dintre cele mai ilustre figure ale politicii româneşti din secolul al XIX-lea.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)