Astăzi 17 Iunie 2019, Luni - Ultima actualizare la 16 Iunie 2019
Abonamente

Social 16 August 2016, ora 09:15    Din editia print

Popularitatea liceelor scade. Tinerii aleg colegii și școli profesionale

Marime Font

Copiii preferă școlile profesionale și colegiile în detrimentul liceelor. Dacă după prima etapă de admitere opt instituții și-au completat locurile pentru anul de studii 2016-2017 integral, atunci unele licee nu au format nici măcar o clasă de elevi. Cu toate acestea, numărul de candidați în toate instituțiile de învățământ este mai mic în comparație cu anii trecuți.

Conform Ministerului Educației, în unele Centre de Excelență, chiar după primele cinci zile de admitere, s-a înregistrat un număr record de dosare la studii. Centrul de Excelență în Informatică și TIC din Chișinău a primit 526 de dosare, cu 101 mai mult decât oferta Planului de admitere. Pentru Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți au optat cu 34 de candidați mai mult decât numărul de locuri disponibile.

De cealaltă parte, liceele pustiesc. 7 378 de elevi au fost înmatriculați după primul tur de admitere, adică 46,77% din totalul locurilor planificate. La ședința operativă a Primăriei Chișinău din 8 august, șefa Direcției educație, Tatiana Nagnibeda-Tverdohleb a declarat că, după prima etapă de admitere, doar 10 instituții de învățământ liceal din municipiul Chișinău au înregistrat un număr suficient de elevi pentru a fi formată cel puțin o clasă de a X-a. „În alte 18 licee numărul celor înscriși este insuficient. Cele mai problematice licee, la acest capitol, sunt cele din localitățile Trușeni și Budești unde s-au înregistrat câte aproximativ patru elevi”, susține șefa Direcției educație.

Licee fără liceeni

Contactată de ziarul TIMPUL, directoarea Liceului Teoretic „Trușeni”, Nineli Apostol a spus că în liceu nu mai vin elevi. „De trei ani nu mai iau clasa a X-a, reieșind din faptul că se formează doar o singură clasă, dar regulamentul cere cel puțin 50 de persoane. Noi vrem reorganizarea liceului și primirea unui alt statut, astfel, conform Codului Educației, mizăm pentru grădiniță-gimnaziu”, a declarat Nineli Apostol.
Directoarea liceului crede că liceele nu oferă imediat o profesie și au de pierdut în fața colegiilor. „Elevii preferă liceele din oraș, colegiile, școlile profesionale. Liceul este o cale deschisă spre o instituție superioară de învățământ, dar o profesie este necesară, pentru că este mai practică și realitatea demonstrează că, având o meserie, este mai ușor să te încadrezi în viață”, mărturisește directoarea liceului din satul Trușeni.


În acest sens, școlile care nu au suficienți elevi pentru a deschide cel puțin o clasă de a X-a sunt ca și „moarte”, potrivit lui Valentin Crudu, șef al Direcției învățământ preuniversitar de la Ministerul Educației. Din cele 392 de instituții existente cu statut de liceu, 355 au anunțat admiterea. Cele 54 rămase au refuzat admiterea întrucât nu se adună numărul necesar de elevi.

În cadrul unei emisiuni televizate, șeful Direcției învățământ preuniversitar a declarat că „din cele 355 de licee, în 175 admiterea s-a finalizat întrucât s-au completat toate locurile, la alte 126 s-a demarat a doua etapă a înscrierilor pentru că nu au numărul suficient pentru a completa cele două clase conform Codului Educației. Din cauza lipsei de elevi, 26 de instituții își vor schimba statutul și se vor transforma în gimnazii”, susține Valentin Crudu.

Reprezentantul Ministerului Educației, Valentin Crudu crede că studiile liceale nu mai sunt atractive și asta din cauza bacalaureatului care îi sperie pe elevi. Mai mult, funcționarul susține că „există un interes sporit din partea copiilor pe anumite specialități pe care le propune atât școala profesională tehnică care este în plină reformă, cât și colegiile”.

Design vestimentar vs. inginerie mecanică

Conform Ministerului Educației, instituțiile care au completat locurile integral sunt: CE Informatică și Tehnologii Informaționale, CE Servicii și Prelucrarea Alimentelor, Colegiul de Ecologie, Colegiul Național de Comerț, Colegiul Tehnic Feroviar din Bălți, Colegiul Tehnic Agricol din Svetlâi, Colegiul de Muzică și Pedagogie din Bălți și Colegiul Național al Poliției de Frontieră.

Cele mai solicitate specialități sunt din domeniul IT, Medicină, Auto și Finanțe. Astfel „în TOP 5 al celor mai solicitate specialități se regăsesc Medicina și îngrijirea bolnavilor, Programare și analiza produselor de program, Diagnostica Transportului Auto, Contabilitate, Finanțe și Bănci”, susține ministerul de resort într-un comunicat oficial.

La universități, situația este asemănătoare. Dacă la Academia „Ştefan cel Mare” MAI; Academia Militară a Forţelor Armate „Alexandru cel Bun”.și la Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” toate locurile s-au suplinit, atunci la Universitatea Tehnică au rămas aproape 250 de locuri bugetare libere și alte 600 cu taxă. La Facultatea Inginerie Mecanică, Industrială și Transporturi sunt peste 100 de locuri bugetare disponibile, însă la arhitectură, la design vestimentar s-a ocupat totul.

La Academia de Studii Economice sunt disponibile aproape 50 de locuri bugetare. Printre cele mai nepopulare specialități sunt „Asistență Socială”, „Statistică și previziune economică”, „Demografie” și altele.

Studiile de licență în România, atractive pentru basarabeni

Cei care nu și-au găsit un domeniu pe plac în Moldova, au depus actele la instituțiile de învățământ din România. Ministerul Educației și Cercetării Științifice, precum și Ministerul Afacerilor Externe ale României au oferit anul acesta 5650 de locuri subvenționate de statul român alocate studenților basarabeni. S-au acordat 1500 de locuri pentru învățământul preuniversitar, 2800 de locuri pentru studii superioare de licență, 1200 de locuri la masterat, cu bursă sau fără, precum și 25 burse de locuri subvenționate pentru rezidențiat și 125 de locuri pentru programele doctorale.

Potrivit reprezentanților Ambasadei României la Chișinău, pentru studiile de licență au fost depuse 2677 de dosare. În afară de acestea, 770 de dosare au fost depuse de candidații ce au terminat studiile liceale în România. Alte 770 de persoane au depus dosarele la instituțiile de învățământ liceal. Cifra depunerilor de la masterat și doctorat lipsește întrucât candidații au predat personal documentele la universități și datele încă nu sunt centralizate.

Numărul elevilor și situația demografică

Numărul mic de candidați la studii este din cauza descreșterii populației. Sociologa Diana Cheianu-Andrei de la Centrul „Sociopolis” susține că „în prezent asistăm la o descreștere stabilă a populației care în următorii ani va fi și mai profundă. Foarte multe persoane de vârstă reproductivă emigrează și în loc să participe la creșterea efectivului populației în țara de origine, o fac în țara în care pleacă. Descreșterea nu e de anul trecut, ci poate de 10 ani în urmă. Astfel, numărul elevilor descrește de la an la an”, spune sociologa.

Specialista spune că reforma școlilor de circumscripție inițiată de fostul ministru al Educației Maia Sandu, este una bună, doar că târziu lansată. „Școlile mici au fost închise și au fost create școli de circumscripție pentru a optimiza numărul de elevi, de cadre didactice, cheltuielile și pentru a crește calitatea învățământului. Însă reforma trebuia de făcut 5-10 ani mai devreme pentru că deja atunci exista tendința de reducere a numărului copiilor în localitățile Moldovei. În satele de mărime medie se nasc 10-12 copii pe parcursul anului școlar, dar numărul deceselor este mult mai mare” susține Diana.

Problema numărului de elevi în ultimii ani este cauzată nu doar de migrație, ci și de tendința de a naște câte un copil în cuplu. „În trecut, conform Biroului Național de statistică, o familie avea, în medie, doi copii.. Astăzi avem doar un copil. Cu alte cuvinte, pentru menținerea generației, un cuplu trebuie să aibă cel puțin doi copii. Demografia a calculat că familiile trebuie să respecte o medie de 2,1 copii pentru că avem și mortalitatea înaltă și nu permite unor tineri să ajungă la maturitate ca să se reproducă. La ora actuală avem 1,3 copii și acest număr nu e de anul trecut, ci această tendință s-a stabilit acum 10 ani”, afirmă sociologa Diana Cheianu-Andrei.

Un articol de: Georgeta Carasiucenco Contactează autorul
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:26

 Ce este în fond Uniunea Europeană? Vom afla poate răspunsul analizând ce a fost Uniunea Sovietică. URSS era condusă de 15 persoane ne-alese, care se numeau unele pe altele și nu trebuiau să dea socoteală nimănui. Uniunea Europeană este condusă de două duzini de...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:18

Maia Sandu: Decizia de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare

Maia Sandu: Decizia de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare

Imediat după eliberarea lui Renato Usatîi a urmat reacția prim-ministrei R.Moldova dnei Maia Sandu. Potrivit acesteia „decizia de astăzi, de anulare a mandatului de arest pe numele lui Renato Usatîi, ridică mari semne de întrebare”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:14

BREAKING NEWS /// Renato Usatîi a fost eliberat de PCCOCS

BREAKING NEWS /// Renato Usatîi a fost eliberat de PCCOCS

Procurorii din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) l-au eliberat pe președintele „Partidului Nostru”, Renato Usatîi. Renato Usatîi, ieșit din sediul Procuraturii, a promis susținătorilor care l-au aclamat că...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:12

OPINIE /// Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

OPINIE ///  Usatîi va fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţiale

Analistul politic Dionis Cenuşă consideră că Renato Usatîi va deveni fi principalul contracandidat al lui Igor Dodon la prezidenţialele din 2020, după ce liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru” a revenit în Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 22:09

Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii sunt evacuați

Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Pasagerii sunt evacuați

Alertă cu bombă la Aeroportul Internațional Chișinău. Poliția este pe loc, iar pasagerii au fost evacuați.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:17

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear de la Kîștîm! Cum au reușit autoritățile comuniste să-l țină ascuns zeci de ani, deși au murit sute de oameni din cauza radiațiilor

Cernobîl, serialul produs și difuzat de HBO, a înregistrat cea mai mare notă din istorie pe platforma de filme IMDB, depășind astfel și documentarul Planet Earth II (9.5) și celebrul serial Game of Thrones (9.4). Totuși, înainte de Cernobîl a fost dezastrul nuclear...

( ) Citeşte tot articolul

Politică 16 Iunie 2019, ora: 20:04 de Pavel Păduraru

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac

INVESTIGAȚIE /// AFACEREA GRAD sau legătura ascunsă dintre frații Dodon și deputatul Radu Mudreac Din editia print

Nici o instituție de control nu a catadicsit să verifice proveniența banilor din care parlamentarul socialist Radu Mudreac și-ar fi ridicat un centru comercial în inima Capitalei.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 20:00

 Fostul premier al R. Moldova, Iurie Leancă afirmă că deciziile Curţii Constituţionale ar fi „adus ţara în pragul unui război civil”. După CC şi-a anulat deciziile pronunţate în perioada 7-9 iunie, care au condus la crearea unui blocaj politic şi juridic,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 19:41

 Prim-ministrul Viorica Dăncilă a transmis prim-ministrului Republicii Moldova, Maia Sandu, un mesaj de felicitare, în numele Guvernului României, pentru preluarea mandatului de prim-ministru.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:50

13 persoane au ajuns la spitalul din Soroca după ce s-au intoxicat ieri la o masă de pomenire. Informaţia a fost confirmată de medicul epidemiolog de la spitalul raional, Vladimir Guţu.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 15:36

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguay au rămas COMPLET fără ENERGIE ELECTRICĂ! Sunt afectate și părți din Brazilia și Paraguay

Argentina și Uruguayul sunt afectate în totalitate de o pană de curent masivă, de duminică dimineața, au anunțat pe Twitter companiile de distribuție energetică din cele două țări, scrie AFP.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 12:29

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Argentina lui Messi, „făcută praf" în presa internațională, după 0-2 cu Columbia, la Copa America

Înfrângerea Argentinei în fața Columbiei, 0-2, chiar la debutul din Copa America a fost tratată pe larg în presa din America de Sud și nu numai.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:04

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

PROGNOZA METEO /// CANICULĂ - Maximele vor atinge 34 de grade

Astăzi, cerul va fi variabil. La Briceni şi Soroca termometrele vor indica 29 de grade Celsius, la Bălţi se vor înregistra 30, iar la Orhei cu unul mai mult. La Tiraspol şi Leova se anunţă 32 de grade, la Comrat vor fi 33, iar la Cahul maxima va ajunge la 34 de grade Celsius. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 11:02

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice anunță licitații de privatizare a 36 de bunuri proprietate de stat

Agenția Proprietății Publice (APP) anunță desfășurarea licitațiilor de privatizare a 36 de bunuri proprietate publică. Licitațiile vor avea loc la 2 iulie curent, iar cererile la concursurile comerciale vor fi acceptate până la 18 iulie, informează MOLDPRES.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:50

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Jaf în stil mare: Al treilea cel mai bogat om din lume, „uşurat“ de 40 de milioane de dolari. Ce şi-au cumpărat hoţii

Warren Buffett, al treila cel mai bogat om din lume conform ultimelor statistici, a fost jefuit în stil mare, fiind convins să investească 40 de milioane de dolari într-o afacere care nu există.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 10:02

Virgil Pâslariuc Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Două secole de la răpirea Basarabiei! Ruşii prezintă anexarea ca pe un act mesianic

Ce reprezenta Basarabia la 1812? În primul rând, o asemenea regiune nici nu exista. Acel sector din sudul provinciei pruto-nistrene, numit Basarabia, cel mai probabil după numele dinastiei muntene care ar fi stăpânit, scurt timp, gurile Dunării, nici nu mai era menţionat...

( ) Citeşte tot articolul

Cultură 16 Iunie 2019, ora: 09:43

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

10 cărţi pe care oricine ar trebui să le citească măcar o dată în viaţă

Fie că sunt citite acasă, în timp ce te relaxezi în fotoliul preferat, fie că preferi să le răsfoieşti în mijloacele de transport în comun, în drum spre serviciu, cărţile ar trebui să aibă un rol important în viaţa fiecăruia dintre noi.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:38

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Donald Trump, atac la primarul Londrei: Sadiq Khan este o rușine națională

Preşedintele american Donald Trump l-a criticat din nou sâmbătă pe primarul Londrei, Sadiq Khan, afirmând că acesta este "un dezastru" şi că ar trebui să demisioneze urgent, după ce doi tineri au fost ucişi şi alţi trei bărbaţi au fost răniţi la Londra vineri,...

( ) Citeşte tot articolul

Fotbal 16 Iunie 2019, ora: 09:26

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Programul complet de la Euro 2019. Când joacă România U21 și cum se poate califica în semifinale

Euro 2019 | Campionatul European Under-21 va avea loc în perioada 16-30 iunie în Italia şi San Marino, cu participarea a 12 echipe, printre care şi România.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 09:25

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

Ciupercile halucinogene ar putea înlocui medicamentele antidepresive

În ultimii ani, interesul pentru folosirea substanţelor halucinogene pentru tratarea depresiilor a crescut.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:45

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cel mai de temut instrument al lui Stalin împotriva propriului popor. Cum a făcut milioane de victime

Cea mai cumplită armă a lui Stalin îndreptată împotriva inamicilor politici a fost poliţia secretă rusească. Cu ajutorul ei, liderul sovietic a fost capabil să-şi îndepărteze şi compromită toţi opozanţii, să ţină în frâu populaţia, să semene teroare...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:42

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Istoria se repetă. Germania şi Rusia, plan dubios pentru Republica Moldova

Alianța PSRM-ACUM și criza constituțională din ultima săptămână în Republica Moldova este rezultatul cârdășiei dintre Germania și Federația Rusă, o reeditare a Pactului Ribbentrop-Molotov, care a aruncat Basarabia în sfera de influență a URSS. Este părerea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:39

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Alertă de tsunami în Noua Zeelandă, după un cutremur de 7,4

Protecţia civilă neozeelandeză a emis duminică o alertă de tsunami după un seism de 7,4 grade înregistrat în cursul dimineţii în Oceanul Pacific în apropiere de insulele Kermadec.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:34

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Ce nu trebuie să faci astăzi

Rusalii 2019, tradiții, obiceiuri și superstiții. Sărbătoarea Rusaliilor este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, împreună cu cea a Paştilor, fiind prăznuită încă din vremea sfinţilor apostoli.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 16 Iunie 2019, ora: 08:31

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

HOROSCOP ZILNIC: HOROSCOPUL ZILEI DE 16 IUNIE 2019. BALANȚELE POT AFLA SECRETE

Horoscopul zilei de 16 iunie 2019 aduce previziuni astrale pentru zodiile Berbec, Taur, Gemeni, Rac, Leu, Fecioară, Balanță, Scorpion, Săgetător, Capricorn, Vărsător, Pești. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019 vine cu sfaturi pentru toate zodiile. Horoscopul zilnic pentru 16 iunie 2019...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)