Actualitate

Populaţia participă la Studiul naţional privind consumul de sare

Studiul include colectarea probelor de urină şi de sare de la peste 2 mii de persoane adulte. Participanţii sunt selectaţi aleatoriu din localităţile rurale şi urbane de către intervievatori, care sunt lucrători medicali cu experienţă în colectarea datelor la nivel de populaţie. În acest context, autorităţile îndeamnă populaţia să manifeste deschidere şi să contribuie la colectarea datelor.

Ministerul Sănătăţii menţionează că reducerea consumului de sare scade riscul de hipertensiune arterială şi conduce la evitarea a mii de decese de accident vascular cerebral, boli de inimă şi de rinichi. Bolile netransmisibile sunt cauza principală a dezabilităţii şi mortalităţii premature în Republica Moldova. Maladiile cardiovasculare şi cele de rinichi afectează circa 40% din populaţia adultă din ţară, iar tensiunea arterială crescută este unul din factorii de risc principali pentru aceste boli.

Studiul este realizat Centrul Naţional de Sănătate Publică, cu suportul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii şi Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare. Cercetarea urmează să se încheie la sfârşitul lunii august, iar după prelucrarea datelor, rezultatele vor fi făcute publice.

Timpul.md

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *