Economie

„Poştaşii Chişinăului” au ieşit în stradă

Pe 22 iunie a fost distrusă o clădire deosebit de importantă pentru istoria arhitecturii urbane naţionale – sediul primului oficiu poştal al Chişinăului, situat pe str. Vlaicu Pârcălab 71. „Construită la începutul sec. XX, clădirea avea un statut protejat. În trecut, toţi locuitorii Chişinăului puteau să trimită colete şi să primească corespondenţa aici”, explică Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM). Clădirea a fost transformată în ruine în plină zi, fără ca lucrările de demolare să primească avizul Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii. Acesta este al 80-lea monument distrus în centrul istoric al Chişinăului. Responsabilă de nimicirea edificiului se face nemijlocit Leopress SRL, o companie mixtă fondată de grupul Leogrand şi întreprinderea Moldpresa, care a intrat în posesia terenului unde se află edificiul pe un termen de 99 de ani. Leopress SRL intenţionează să construiască un business centru de şapte etaje şi o parcare subterană pe terenul din str. Varlaam 77, din contul demolării monumentului de arhitectură de importanţă naţională de pe V. Pârcălab 71. În semn de protest, ieri a avut loc un flash mob organizat de grupurile de iniţiativă „Poştaşii Chişinăului” şi „Oraşul meu drag”. Jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi studenţi au adus flori, lumânări şi o coroană pe care scria „Adio businessului Leogrand”, pentru a le depune la hotelul cu acelaşi nume din centrul capitalei. Deoarece uşa de la intrare a fost blocată, protestatarii au lăsat garoafe şi au aprins lumânări pe treptele hotelului. Cei prezenţi au observat maşina primarului parcată la intrarea în şantier. Pe parbrizul autoturismului scria „Eu protestez!”.

Membrii grupurilor au cerut respectarea Legii privind ocrotirea monumentelor şi, de asemenea, reconstrucţia fostului oficiu poştal distrus pe str. Vlaicu Pârcălab 71. „Am venit să sensibilizăm opinia publică. Noi vom suna alarma, aşa ca proprietarii companiilor declarate „social responsabile” să nu mai aibă curajul să comită astfel de nelegiuiri”, a spus prezentatoarea TV Nata Albot.
Ulterior, acţiunea de protest a continuat în faţa Primăriei mun. Chişinău. „Să iasă Modârcă!”, solicitau protestatarii. Potrivit unei autorizaţii de desfiinţare emise pe 19 noiembrie 2008, arhitectul-şef al Chişinăului, Vladimir Modârcă, şi viceprimarul Nistor Grozavu, au permis lucrările de demolare pe str. Varlaam 77. Directorul AIRM, Ion Ştefăniţă, susţine însă ca s-a comis intenţionat fuziunea adreselor, ceea ce a permis extinderea lucrărilor de demolare şi asupra clădirii de pe str. Vlaicu Pârcălab 71. Ca urmare a protestelor, astăzi, la ora 14.00, în sala de şedinţe a Primăriei va avea loc o întrevedere a reprezentanţilor societăţii civile cu funcţionarii instituţiilor locale şi centrale pentru elucidarea cazului.

Grupul civic „Poştaşii Chişinăului” a luat naştere într-o cafenea din capitală, pe 25 iunie, ca urmare a unor discuţii pe reţelele de socializare pe tema demolărilor din centrul capitalei. Denumirea de „poştaş” a fost atribuită grupului de la obiectul demolat de Leopress SRL – clădirea Poştei de pe str. Vlaicu Pârcălab 71. Grupul îşi propune să sensibilizeze opinia publică cu privire la demolarea ilegală a monumentelor istorice din Chişinău şi este format din reprezentanţi ai societăţii civile.

Ion Macovei
Maria Panaite,
stagiară la Timpul

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *