Astăzi 20 Martie 2019, Miercuri - Ultima actualizare la ora 08:35
Abonamente

Economie 28 Iunie 2011, ora 08:35    Din editia print

„Poştaşii Chişinăului” au ieşit în stradă

Marime Font

Primarul capitalei, Dorin Chirtoacă, s-a alăturat protestatarilor

Demolarea monumentului istoric de pe strada Vlaicu Pârcălab 71 nu a rămas fără ecou. Jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi tineri cărora le pasă de patrimoniul cultural al capitalei au protestat, ieri, în faţa Hotelului „Leogrand” şi a Primăriei Chişinău cerând respectarea legii monumentelor şi restaurarea edificiului distrus. Însuşi primarul municipiului, Dorin Chirtoacă, în semn de protest, a lăsat pe parbrizul maşinii sale inscripţia „Eu protestez!”. 

Pe 22 iunie a fost distrusă o clădire deosebit de importantă pentru istoria arhitecturii urbane naţionale - sediul primului oficiu poştal al Chişinăului, situat pe str. Vlaicu Pârcălab 71. „Construită la începutul sec. XX, clădirea avea un statut protejat. În trecut, toţi locuitorii Chişinăului puteau să trimită colete şi să primească corespondenţa aici”, explică Ion Ştefăniţă, directorul Agenţiei de inspectare şi restaurare a monumentelor (AIRM). Clădirea a fost transformată în ruine în plină zi, fără ca lucrările de demolare să primească avizul Consiliului Naţional al Monumentelor Istorice de pe lângă Ministerul Culturii. Acesta este al 80-lea monument distrus în centrul istoric al Chişinăului. Responsabilă de nimicirea edificiului se face nemijlocit Leopress SRL, o companie mixtă fondată de grupul Leogrand şi întreprinderea Moldpresa, care a intrat în posesia terenului unde se află edificiul pe un termen de 99 de ani. Leopress SRL intenţionează să construiască un business centru de şapte etaje şi o parcare subterană pe terenul din str. Varlaam 77, din contul demolării monumentului de arhitectură de importanţă naţională de pe V. Pârcălab 71. În semn de protest, ieri a avut loc un flash mob organizat de grupurile de iniţiativă „Poştaşii Chişinăului” şi „Oraşul meu drag”. Jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor şi studenţi au adus flori, lumânări şi o coroană pe care scria „Adio businessului Leogrand”, pentru a le depune la hotelul cu acelaşi nume din centrul capitalei. Deoarece uşa de la intrare a fost blocată, protestatarii au lăsat garoafe şi au aprins lumânări pe treptele hotelului. Cei prezenţi au observat maşina primarului parcată la intrarea în şantier. Pe parbrizul autoturismului scria „Eu protestez!”.

Membrii grupurilor au cerut respectarea Legii privind ocrotirea monumentelor şi, de asemenea, reconstrucţia fostului oficiu poştal distrus pe str. Vlaicu Pârcălab 71. „Am venit să sensibilizăm opinia publică. Noi vom suna alarma, aşa ca proprietarii companiilor declarate „social responsabile” să nu mai aibă curajul să comită astfel de nelegiuiri”, a spus prezentatoarea TV Nata Albot.
Ulterior, acţiunea de protest a continuat în faţa Primăriei mun. Chişinău. „Să iasă Modârcă!”, solicitau protestatarii. Potrivit unei autorizaţii de desfiinţare emise pe 19 noiembrie 2008, arhitectul-şef al Chişinăului, Vladimir Modârcă, şi viceprimarul Nistor Grozavu, au permis lucrările de demolare pe str. Varlaam 77. Directorul AIRM, Ion Ştefăniţă, susţine însă ca s-a comis intenţionat fuziunea adreselor, ceea ce a permis extinderea lucrărilor de demolare şi asupra clădirii de pe str. Vlaicu Pârcălab 71. Ca urmare a protestelor, astăzi, la ora 14.00, în sala de şedinţe a Primăriei va avea loc o întrevedere a reprezentanţilor societăţii civile cu funcţionarii instituţiilor locale şi centrale pentru elucidarea cazului.


Grupul civic „Poştaşii Chişinăului” a luat naştere într-o cafenea din capitală, pe 25 iunie, ca urmare a unor discuţii pe reţelele de socializare pe tema demolărilor din centrul capitalei. Denumirea de „poştaş” a fost atribuită grupului de la obiectul demolat de Leopress SRL - clădirea Poştei de pe str. Vlaicu Pârcălab 71. Grupul îşi propune să sensibilizeze opinia publică cu privire la demolarea ilegală a monumentelor istorice din Chişinău şi este format din reprezentanţi ai societăţii civile.

Ion Macovei
Maria Panaite,
stagiară la Timpul

blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 20 Martie 2019, ora: 08:25

 Pentru marea majoritate, e mai întâi de toate Excelența Sa, Ambasadorul Oleg Serebrian – una dintre cele mai sprintene minți din artileria grea a diplomației moldovenești. Pentru unii, este Domnul Profesor, pentru alții, politolog și fost deputat, lider de partid,...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:18

 Dacă mama - judecătoare fiind - poate scrie că Porsche-ul său costă 11 mii MDL, de ce fiica să nu preia pildele care sfidează legea - scrie deschide.md

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 21:03

La 19 martie 2019 Ambasadorului Republicii Moldova în Republica Cehă şi Sfântul Scaun, Vitalie Rusu, a discutat cu Primarul General al or. Praga, Zdenek Hrib modalitățile de cooperare pe paliere sectoriale cu autoritățile municipale din orașul Praga

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:36

 Următorul atac al lui Vladimir Putin nu va fi într-un stat ex-sovietic. Va fi în Europa. Iată ce scrie în revista Foreign Policy fostul președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili:

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 20:05

Acad. Ioan Aurel Pop: Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

Adevărul despre tezaurul României de la Moscova

 În contextul apariției misterioase a unui Dosar cu documente ale Băncii Naționale a României despre Tezaurul României de la Moscova, redăm aici excepționala expunere a profesorului Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române și totodată al Comisiei...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 14:20

Presa din trustul Platon-Țopa îl menajează deschis pe liderul PPDA, finul de cununie al oligarhului condamnat Victor Țopa, Andrei Năstase. Portalul Newsmaker, declarat independent pe banii contribuabililor americani, a omis orice referință la Năstase din conferința de presă...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:43

„(…) din Georgia în 2008, Ucraina în 2014 și Siria în 2015 – Putin a învinuit întotdeauna Occidentul pentru agresiunile Rusiei. Mijloacele mass-media susținute de Kremlin, întăresc acest mesaj, expunând audiența la un flux constant...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 13:41

Fiecare al cincilea condamnat din ţară îşi ispăşeşte pedeapsa pentru abuzuri sexuale. Statisticile Procuraturii Gernerale arată că, în anul 2018, în Republica Moldova au fost comise 611 infracţiuni cu caracter sexual. În acelaşi răstimp, 115 inculpaţi au fost...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 12:39

Partidul Politic ”ȘOR” a trecut la implementarea promisiunilor făcute în campania electorală. Locuitorii din satul Breanova, raionul Orhei, se vor putea bucura în scurt timp de iluminare stradală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:22

În cercul său cel mai apropiat președintele rus Vladimir Putin a recunoscut că anexarea Crimeei a fost o greșeală, dar nu intenționează să spună acest lucru și public, a declarat liderul tătarilor din Crimeea, Mustafa Djemilev, pe postul de televiziune „Priamoi”.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 10:20

Blocul Electoral ACUM s-ar putea diviza în doua partide, platforma DA și PAS, susține vicepreședintele PPDA, Alexandru Slusari. Ceea ce ar fi o greșeală potrivit analistului politic Vladislav Kuliminski. 

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 19 Martie 2019, ora: 07:22

Facebook plănuieşte să intensifice eforturile privin combaterea dezimformării înainte de alegerile pentru Parlamentul European, care vor avea loc în luna mai, au anunţat luni reprezentanţii companiei, relatează site-ul agenţiei Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 19:53

Alegerile parlamentare anticipate nu sunt o soluţie, ci reprezintă mai degrabă o pierdere de timp şi bani. În plus, nu există certitudinea că oamenii vor ieşi în număr mare la vot.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:30

 O obscură instituție bancară, Banca Internațională de Investiții, a ajuns să reprezinte o preocupare globală, notează New York Times, care constată că, „în vremuri normale”, planurile acesteia de de deschidere a unei filiale la Budapesta ar fi trecut neobservate.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:11

 Procurorul general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, domnul Augustin Lazăr, aduce la cunoștința publicului faptul că își va depune candidatura în cadrul procedurii declanșate de ministrul justiției pentru selectarea...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:08

 Guvernul Theresa May probabil va cere o amânare a ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană de cel mult nouă luni, a afirmat luni un membru al Cabinetului guvernamental de la Londra.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 16:04

 Georgia şi NATO au lansat luni manevre militare comune, în această fostă republică sovietică din Caucaz, care intenţionează să adere la Alianţa Nord-Atlantică, o posibilitate denunţată de Moscova drept o atingere în sfera sa tradiţională de influenţă, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 15:10

Blocul ACUM se transformă treptat în blocul A FOST, consideră preşedintele organizaţiei obşteşti "Asociaţia tinerilor experţi din Moldova”, Alexandru Corinenco, citat de INFOTAG.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 13:55

Compania Avia Invest a început lucrările de reconstrucție a pasajului subteran de lângă Aeroportul Internațional Chișinău. Proiectul, realizat la inițiativa inițiativa Partidului ȘOR, va rezolva o problemă stringentă a locuitorilor din Orașelul Aeroport.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:46

Produsul Intern Brut al R. Moldova a trecut bariera de 10 miliarde de dolari și a atins, în anul 2018, nivelul de 11,3 miliarde USD, conform cursului mediu de schimb al anului trecut. Aest fapt confirmă traiectoria ascendentă a economiei moldovenești, se arată într-o analiză...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:40

Compania Boeing a lansat cel mai lung avion din lume, Boeing 777X.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22

Numărul rușilor care consideră utilă anexarea Crimeei către Rusia a scăzut de la 67% la 39% din primăvara anului 2015 până în martie 2019, relevă datele sondajului Fondului ”Opinia Publică”, potrivit presei ruse.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:22 de Ana Marchitan

Ultimele luni din viața lui Posmotrel

Ultimele luni din viața lui Posmotrel Din editia print

Talentatul regizor Viorel Mardare a murit sâmbătă, 9 martie 2019, după ce a luptat șapte luni cu o formă rară de cancer. În același timp, mii de oameni i-au donat bani pentru tratament, s-au rugat pentru el și au sperat că va învinge totuși boala necruțătoare. Viorel...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 18 Martie 2019, ora: 12:21

România condamnă anexarea ilegală a Crimeii

România condamnă ferm, încălcarea principiilor şi normelor de drept internaţional prin anexarea ilegală de către Federaţia Rusă a Republicii Autonome Crimeea, se arată într-un comunicat al MAE.

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)