Actualitate

Povara strugurilor dulci ca mierea

Necazurile si bucuriile multor tarani din Moldova sunt legate in aceste zile de vita-de-vie. In alti ani, ei isi asigurau bucata de paine vanzand strugurii asociatiilor comerciale sau cumparatorilor ocazionali. Acum, insa, inghit in sec. Multi si-au scos marfa la marginea soselelor, poate o va cumpara cineva…

„Bunelu, bunelu, avem cumparatori!”
Miercuri, Gheorghe Ciobanu din com. Truseni, mun. Chisinau, si-a luat toata familia la culesul strugurilor. Via lor se afla pe traseul ce duce spre Leuseni. Cand vazu ca ma indrept spre ei, un baietel de sapte ani scapa din manute ciorchinele si-mi fugi in intampinare, strigand in gura mare: „Bunelu, bunelu, avem cumparatori!”. Barbatul, care parea sa aiba vreo 50 de ani, lasa lucrul si veni in graba la capatul randului. In scurt timp aparu si nevasta-sa, stergandu-si mainile de coltul sortului. „Va dam cat doriti, gustati-o, e dulce ca mierea”, nu-si dadeau rand la vorba cei doi, laudandu-si marfa. Cand le-am zis ca sunt reporter si ca vreau doar sa scriu un reportaj, se facu o liniste de mormant. Apoi, femeia spuse mirata: „Uite la el, plange”. Ochii barbatului erau plini de lacrimi. Incepu sa lacrimeze si femeia. Iar copilul, neintelegand ce inseamna reporter, crezu ca le-am facut vreun rau si fugi sa-l aduca in ajutor pe taica-sau. M-am simtit jenata ca in loc de bani tineam in mana un reportofon.

„La anul, las via parloaga…”
„De vreo cativa ani nu mai avem ce face cu poama. Anul trecut am dat-o aproape pe degeaba la o firma. Ne-au promis ca o sa se achite cu noi dupa ce vor vinde vinul, dar nici pana azi nu am primit banii. Ne-am adresat si anul acesta, dar ne-au zis ca nu mai au nevoie. Daca ei nu ne mai iau strugurii, noi cu ce sa traim, cu vin?! Cumparatorii care mai ajung pe la noi din intamplare nu dau mai mult de 1,80 lei pentru un kilogram. Suntem bucurosi si asa, dar sunt prea putini. Anul acesta nu ne-am recuperat niciun sfert din cheltuieli. Substantele de stropit sunt scumpe, aratul costa si el, oamenii pe care ii angajam sa ne ajute ii platim cu cel putin o suta de lei pe zi. La anul o las parloaga sau o vand. Nu mai rezist! Isi descarca tot naduful Eleonora V., o femeie de 55 de ani din Danceni, r-l Ialoveni. „Si nici vinul nu se vinde – oamenii prefera sa cumpere votca de la magazin. Nu stiu de unde scot atata votca”, adauga femeia revoltata.

„Speram sa li se faca dreptate taranilor”

„Soiuri bune ca aligote si sovighnion le-am dat cu 1,50 lei. Degeaba am muncit tot anul, nu merita. La fabrici iau poama cu 1,30 lei, dar banii ii vezi peste vreo doi ani. Anul trecut am dat poama unui agent economic care a disparut fara sa ne plateasca. Acum unde sa-l caut? Via e ca si omul, cauta sa fie ingrijita mereu”, se plange Ion, un barbat din Ialoveni. Nici taranii din Suruceni nu o duc mai bine. Suruceneanca Irina M., fiind suparata foc din acelasi motiv, imi spune ca l-a indemnat pe barbatu-sau sa verse vinul de anul trecut. Sa spele butoaiele si sa puna in ele vin nou. „Lumea are cote, dar multi nici nu lucreaza pamantul. Iar noi, ce folos ca l-am ingrijit si acum n-avem ce face cu recolta? Mult mai convenabil ii este taranului care tot anul s-a odihnit si acum cumpara poama sa faca vin. Parintii nostri au dus-o greu si noi traim la fel. Speram ca macar copiii nostri vor avea o alta soarta. Ne bucuram de coalitia nou formata in parlament. Poate ii va face si taranului dreptate”, isi spuse parerea suruceneanca. In vorba intra o cumatra de-a Irinei, care venise sa o ajute la cules. „Am bagat in vie toti banii pe care i-am avut. Nici macar un sort nu mi-am cumparat. Am fost la Straseni si am plans sa-mi ia poama, dar nu au vrut”, se indigneaza si ea.

Solutia? Sa fie scoase barierele la export

Autoritatile centrale cunosc bine drama viticultorilor. Chiar la inceputul noului sezon de vinificare s-au creat o serie de premise nefavorabile atat pentru viticultori, cat si pentru vinificatori, a declarat Nicolae Taran, vicedirector general al Agentiei „Moldova-Vin”. Intreprinderile vinicole au in stocuri 20 mln. decalitri (200 mln. litri) de vinuri din anii 2008-2009. Datoriile acestor intreprinderi fata de furnizorii de struguri pentru anii precedenti constituie 90-95 mln. lei. Nu a fost deschisa, precum a fost promis de oficiali rusi si de fosta conducere comunista a R. Moldova piata Federatiei Ruse pentru exportul vinului moldovenesc in vrac. Anuntul potrivit caruia, in ajunul noului sezon, piata rusa „va inghiti” vreo 2-3 mln. decalitri de vinuri moldovenesti nu s-a adeverit.

Anul acesta recolta de struguri a fost mai mare ca anul trecut. In afara de aceasta, si calitatea e mai buna. Specialistii spun ca demult nu s-a inregistrat in luna septembrie un nivel de 20-22 procente de zahar in struguri. Dar intreprinderile vinicole nu dispun de mijloace financiare si nu pot procura acesti struguri, ele au datorii fata de furnizori, au credite luate de la banci in suma de 1,3 mlrd. lei. De aceea si pretul la struguri e atat de mic anul curent – de la 1 la 2,6 lei kilogramul pentru cei albi si de la 3 la 3,2 lei kilogramul pentru soiurile rosii. Dar si asa, practic, lipsesc cumpatatorii. In afara de aceasta, intreprinderile mari au plantatii proprii de 800-1000 hectare, iar gospodariile taranesti vor ramane ca si mai inainte cu recolta de struguri pe la margine de drum.

Oficialul de la „Modova-Vin”considera ca unica modalitate de a solutiona aceasta problema este de a scoate toate barierele la exportul productiei agricole, inclusiv la struguri. Deja in Ucraina au fost livrate 25 mii tone de struguri. Spre aceasta destinatie va mai fi posibil de exportat o anumita cantitate, dar si intreprinderile vinicole ucrainene au limita de prelucrare. Deocamdata, e mic exportul de struguri in Romania, doar cinci mii de tone. E necesar sa fie identificate si alte posibilitati de comercializare a strugurilor, caci chiar daca vor fi utilizate la maximum cele doua destinatii de export nominalizate, ar putea ramane nesolicitate circa 60-70 mii tone de struguri.
 

 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *