Astăzi 17 Ianuarie 2020, Vineri - Ultima actualizare la ora 19:11
Abonamente

Actualitate 27 Mai 2017, ora 12:14    Din editia print

Poveste de succes în țara umilinței: Oamenii cu dizabilități ajung campioni de performanță

Marime Font

Munca asiduă și performanțele l-au făcut campion al Moldovei la tenis și la baschet pentru persoane cu deficiențe locomotorii, pe un tânăr din Capitală. Cornel Baran a insistat să-și trăiască povestea de succes. 

În aglomerația de pe bulevardul Mircea cel Bătrân din Capitală, unul dintre blocuri găzduiește Asociația ,,Motivație”. Acest loc nu atrage nicio atenție, însă pe oricine dacă ai întreba, te va conduce sau îți va arăta în care direcție se află acesta. Asociația se află într-o clădire destul de simplă, însă marea bogăție se află în interiorul acesteia și anume oamenii cu suflet mare, care au ușa mereu deschisă pentru cei cu dizabilități.

Aici, l-am găsit pe Cornel Baran, un tânăr în vârstă de 24 de ani, care luptă nu doar cu boala sa, ci și cu sistemul precar din Republica Moldova, pentru a atinge înălțimile la care visează.


Tânărul suferă din cauza unei traume survenite la naștere, cauzată de malpraxis, fapt pentru care restul vieții va folosi scaunul cu rotile. Aceasta, însă, nu este un impediment pentru Cornel de a-și realiza scopurile, ba mai mult, aceasta este un imbold ce-l determină să meargă înainte. Tânărul povestește că boala, deși i-a schimbat viața, nu a reușit să-l înfrângă, astfel încât acum, la cei 24 de ani împliniți se bucură de multe realizări.

„Oamenii cu dizabilități nu se deosebesc cu nimic de restul”

,,Prin muncă și perseverență, am ajuns să fiu acum mândru de mine. Fac parte din lotul național paraolimpic și reprezint Republica Moldova. Prin acest mod, eu demonstrez întregii societăți că oamenii cu dizabilități nu se deosebesc cu nimic de restul, aceștia pot ajunge campioni de performanță. Recent am avut o competiție la tenis în scaun rulant, care s-a desfășurat la Harkov. La fel, mă ocup și de baschet în scaun cu rotile”, a afirmat Cornel.

Când vorbește despre boala sa, Cornel, strecurând un zâmbet, spune că aceasta este ca ,,un oaspete nepoftit”, care-ți intră în viață și nu mai pleacă, schimbând regulile jocului și impunându-te să trăiești după cele dictate de el. ,,Dacă-l accepți, vei avea o viață împlinită, la fel ca a mea, iar dacă nu, boala te va coborî în plasa ei, lăsându-te captiv. Trebuie să-ți respecți boala sau, cel puțin, s-o accepți, pentru a o putea învinge”, spune tânărul.

Copilăria i-a fost umbrită de singurătate, până la vârsta de 12 ani, timp în care nu ieșea afară decât cu părinții. Aceasta, însă, nu a lăsat o amprentă mare în sufletul lui Cornel, fiindcă părinții l-au susținut în toate.

A studiat la Liceul ,,Miguel de Cervantes”, însă nu s-a bucurat de forfota din cadrul unei școli, astfel încât profesorii veneau acasă. După liceu, acesta visa să meargă la universitate, însă dorința i-a fost spulberară de inaccesibilitatea și atitudinea ostilă a multor instituții de învățământ superior, pentru oamenii cu dizabiltăți. Precum după ploaie vine soare, la fel și în viața lui Cornel a venit primul succes. Acesta a venit din partea Asociației ,,Motivație”, unde făcea voluntariat de zece ani.

,,Într-o bună zi, în care eu eram destul de deprimat, din cauza că nu puteam rezolva problemele privind studiile, m-au telefonat cei de la asociație, propunându-mi un loc de muncă, în calitate de operator, la o companie de telefonie mobilă din țară. Am acceptat jobul și deja lucrez de doi ani, în cadrul companiei. Acum, zi de zi, răspund la apelurile venite de la dealerii (n. red.: vânzătorii) din magazinele companiei date, am un venit stabil și sunt independent. Fiind angajat și având un salariu stabil, pot să demonstrez că indiferent de necesități contează încrederea, ambiția și schimbarea pe care o facem noi în societate. Cu ambiţie și încredere, totul este posibil și poți atinge rezultate”, a menționat băiatul.

,,Cornel este foarte sârguincios, punctual și dornic de a învăța lucruri noi. S-a încadrat foarte repede în colectiv. Iar despre ceea ce ține de dizabilitatea pe care o are, pot să vă spun că îndoiala de sine e cea mai cumplită boală. Cornel e încrezător în forțele sale și se descurcă perfect în toate activitățile sale”, a menționat Maria Caraulan, colega sa de serviciu.

Atunci când l-am întrebat pe Cornel despre impedimentele cu care se confruntă zilnic, acesta mi-a spus că, deși sunt multe, el le ocolește. Însă, după cum afirmă tânărul la ordinea de zi nu întâlnești doar greutăți morale, ci mai frecvent le întâlnești pe cele fizice, care sunt un exponent al atitudinii nepăsătoare a autorităților asupra acestor oameni. Cornel conduce mașina, ceea ce-i facilitează circulația prin oraș, dar există sute de tineri ce nu dispun de un automobil, confruntându-se cu dificultăți de deplasare, marcate de lipsa de rampă la multe instituții și în multe locuri publice, a ascensoarelor și alte comodități necesare celor cu dizabilități.

„Atunci când vrei să socializezi și să ieși din monotonia telecomenzii și a televizorului, faci lucruri care te duc la succes. Un ,,succes” greu de dobândit în țara în care umilința și nepăsarea sunt modurile în care te tratează cei aflați la guvernare. Până la urmă, totuși, oamenii supraviețuiesc nu prin grija față de ei înșiși, ci prin iubirea celorlalți față de ei. În cadrul asociației, am întâlnit zeci de cazuri ale oamenilor care-au fost condamnați să stea în casă, dar, care, totuși, au călcat peste stereotipuri și au dobândit ceva în viață”, a menționat Victoria Boțan, PR manager în relații cu publicul din cadrul Asociației ,,Motivație” din Moldova.

Urmărind aceste povești de succes ale persoanelor cu dizabilități observăm că lupta cu sistemul este unica șansă la viață a acestora, astfel încât accesul la viață este limitat la propriu. Este greu sau aproape imposibil să-ți găsești un loc de muncă atunci când ești în scaunul cu rotile.

Potrivit datelor, în Republica Moldova sunt aproximativ 186 mii de persoane cu dizabilități. Acestea reprezintă cinci la sută din populația statului, dintre care, doi la sută sunt copii. Datele mai arată că trei la sută dintre persoanele cu dizabilități din Republica Moldova practică sportul sau se încadrează în anumite activități.

Cătălina Gamurari, stagiară 

 Urmărește știrile Timpul.md pe Telegram
loading...
Loading...
blog comments powered by Disqus

Din aceeaşi secţiune

Cele mai noi ştiri de azi

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 19:11

 Procuratura Generală a contestat încheierea Judecătoriei Chișinău, oficiul Ciocana din 13 ianuarie curent, prin care demersul procurorului la aplicarea arestului preventiv în privința șefului suspendat al Procuraturii Anticorupție, Viorel Morari, a fost admis parțial.

( ) Citeşte tot articolul

Interviu 17 Ianuarie 2020, ora: 18:16 de Mihaela Culcinschi

La începutul acestei săptămâni, Vladimir Putin a propus implementarea unui șir de schimbări în Constituția Rusiei, printre care: acordarea pentru Duma de Stat a dreptului de a numi prim-ministrul, înăsprirea condițiilor alegerii președintelui, astfel ca orice...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:10

Gigantul aeronautic Airbus a anunţat vineri că efectuat cu succes prima decolare bazată pe recunoaştere vizuală, complet automatizată, cu un avion de test din familia Airbus, pe aeroportul Toulouse-Blagnac.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 18:09

El a scris pe pagina sa de Facebook că va discuta cu colegii din teritoriu, precum și cu cei de la celelalte partide din cadrul Mișcării Politice Unirea și ulterior va anunța decizia finală.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 16:41

După atât timp, România intră în rândul lumii și va avea, în sfârșit, buletine biometrice. Îți vor încăpea în portofel, dar fac mai mult decât să fie mici.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:50

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

China a înregistrat în 2019 CEA MAI SLABĂ creştere economică din ultimii 29 de ani

Creşterea economică a Chinei a fost de 6,1% în 2019, cea mai slabă din ultimii aproape 30 de ani, în contextul războiului comercial cu Statele Unite, însă regimul de la Beijing a introdus o serie de măsuri pentru a contracara o scădere şi mai mare anul acesta, relatează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:47

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Negocierile comerciale între UE şi SUA merg în direcţia potrivită: Bursele europene reacţionează şi ating un record istoric

Bursele europene au atins un record istoric, vineri, după ce Phil Hogan, comisarul european pentru Comerţ, a anunţat că negocierile cu Washingtonul se înreaptă în direcţia potrivită, ceea ce a liniştit pentru moment investitorii, potrivit Reuters.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:45

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Cutremur în cazul Caracal! Gheorghe Dincă a depus plângere penală! Pe cine a denunțat

Situație halucinantă în cazul de Carcal. Părinții Luizei și ai Alexandrei au rămas fără cuvinte când au auzit. Se pare că lui Gheorghe Dincă, nu prea îi convine situația în care se află acum. Acesta este nemulțumit de cum a fost tratat de forțele de ordine.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:22

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur a împlinit 80 de ani

Primul Preşedinte al Republicii Moldova, Mircea Snegur, a împlinit vineri, 17 ianuarie, 80 de ani.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:14

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

Mărturia emoţionantă a unei jurnaliste de top de la CNN despre întoarcerea în Chişinău, oraşul natal, după 30 de ani

O jurnalistă premiată, originară din Chişinău, a scris pentru CNN o mărturie emoţionantă despre momentul în care şi-a vizitat ţara natală după trei decenii.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 15:11

Sondaj: Deși recunosc rămânerea în urmă față de Occident, rușii se consideră ”popor ales” cu un rol deosebit în istorie

Un procent de 61% dintre ruși sunt rușinați de faptul că poporul rus trăiește „în sărăcie veșnică și nesiguranță”, rezultă din rezultatele sondajului realizat de ”Levada Center”, potrivit Meduza.io.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:30

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

ANRE, reacție după scumpirea carburanților: NU AVEM nici o informație

După ce șoferii s-au trezit astăzi, 17 ianuarie, cu prețuri majorate la carburanți, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) vine cu un comentariu în acest sens.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 14:28

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport din Capitală cer majorarea prețului pentru o călătorie cu microbuzul până la 10 lei

Companiile de transport care prestează servicii de transportare a pasagerilor în Capitală cer ca prețul unui bilet de călătorie cu microbuzul să fie majorat. În acest sens, în data de 13 ianuarie, companiile de transport au depus o cerere de ajustare a tarifului pentru serviciile de...

( ) Citeşte tot articolul

Istorie 17 Ianuarie 2020, ora: 11:47

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Republica Moldovenească a Întregii Moldove!

Mai multe state din lume şi-au delimitat perioadele istorice prin numerotarea lor. Astfel, avem cinci republici franceze, trei poloneze, trei greceşti şi tocmai şase sud-coreene. În ordine similară, avem trei Reich-uri germane (deşi primul s-a numit Sfântul Imperiul Roman),...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:37

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

ULTIMA ORĂ /// UNIONIȘTII intră în luptă - Vlad Țurcanu este candidatul PUN pentru alegerile parlamentare noi desfășurate la Hâncești / VIDEO

Partidul Unității Naționale și-a prezentat candidatul la funcția de deputat în Parlamentul Republicii Moldova, la alegerile parlamentare noi desfășurate în circumscripția 38, Hâncești. Este vorba despre Vlad Țurcanu, prim-vicepreședintele partidului, informează...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 11:29

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Mamele din Orhei continuă să primească 7 și 10 mii de lei datorită lui Șor

Încă 54 de tinere familii din municipiul Orhei au primit vineri, 17 ianuarie, alocațiile suplimentare la nașterea copiilor, în cadrul programului „Capitalul matern”, lansat în anul 2015 de fostul primar al localității, Ilan Șor. Datorită acestui proiect, dar și a altor programe...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:57

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Tănase, despre eliberarea lui Filat: Sandu și Dodon s-au grăbit cu acuzațiile

Vlad Filat nu a făcut nimic altceva decât să utilizeze prevederile legale pentru a-i fi redus termenul de detenție, iar eliberarea sa nu are în spate niciun fel de teorie a conspirației, în pofida acuzațiilor reciproce pe care și le-au adus Maia Sandu și Igor Dodon....

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:47

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

PROGNOZA METEO PE 7 ZILE - FOTO

 Vin gerurile! Meteorologii anunță pentru sfârșitul de săptămână temperaturi nițel mai scăzute decât în zilele anterioare. Totuși, acestea rămân a fi anormal de ridicate pentru această perioadă a anului.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:15

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 IANUARIE 2020. Previziuni toate zodiile

HOROSCOP 17 ianuarie 2020. Iată ce vă rezervă astrele, în funcție de zodie, pentru ziua de vineri, 17 ianuarie 2020.  Berbec  Se apropie weekend-ul și ești cuprins de romantism. Îți îndrepți toată atenția către partenerul de viață. Un incident recent...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:13

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Reacția fostului prieten al lui Dodon, acuzat că ar fi publicat pozele din vacanțele de lux: Dacă rămâne președinte, RENUNȚ la cetățenia R. Moldova

Igor Grigoriev, fostul coleg de facultate al lui Igor Dodon, pe care șeful statului l-a acuzat că ar fi pus la dispoziția presei pozele pe care președintele le-a făcut în vacanțele sale de lux, a anunțat că nu are nicio legătură cu asta și că a părăsit Republica Moldova.

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:08

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

DEZASTRU FĂCUT DE UN ȘOFER BEAT. Și-a băgat prietenii în spital/ VIDEO

Accident de groază în capitală. Doi tineri au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau ca pasageri s-a izbit violent într-un copac. La volan se afla prietenul victimelor, un tânăr de 21 de ani, în stare avansată de ebrietate

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 09:02

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul, împușcat de un carabinier, la Bălți, petrecut pe ultimul drum - VIDEO

Tânărul de 23 de ani, omorât la Bălți în Ajun de Sfântul Vasile a fost petrecut azi pe ultimul drum. Să-și ia rămas bun de la Simion Botnari au venit nu doar rudele și prietenii, dar și consătenii, care sunt solidari cu tragedia familiei Botnari din satul...

( ) Citeşte tot articolul

Actualitate 17 Ianuarie 2020, ora: 08:58

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Alexandru Tănase: Maia Sandu a dat benevol puterea

Guvernul Maiei Sandu ar fi avut șanse mai mari să se mențină la putere dacă ar fi fost creat din start corect, cu miniștri inclusiv din partea PSRM, iar Olesea Stamate și-ar fi dat demisia după eșuarea concursului pentru selectarea candidaților la funcția de procuror general. În...

( ) Citeşte tot articolul
Current tier / breakpoint: xs sm md lg xl (= visible only on this breakpoint)

.hidden-xs-down .hidden-sm-down .hidden-md-down .hidden-lg-down

.hidden-xs-up .hidden-sm-up .hidden-md-up .hidden-lg-up .hidden-xl

.hidden-xs (only) .hidden-sm (only) .hidden-md (only) .hidden-lg (only) .hidden-xl (only)